dijous, 27 d’agost del 2009

Nens i nenes, coneixeu Chilias?


Suposo que coneixeu el portal Chilias, perquè tant la M.Llum com jo mateixa us l'hem recomanat diverses vegades.

Chilias és la web que la Xarxa de Biblioteques Municipals ha creat pels nens i nenes de més de 6 anys. Si hi entre, veureu que hi ha més de cinquanta webs recomanades, triades pel seus continguts, i classificades segons els diferents temes de coneixements que us poden interessar. També hi ha la possibilitat d'accedir al catàleg de totes les biblioteques públiques de la província de Barcelona.

Però si ara us la recomano és perquè també hi podeu trobar un munt d'activitats i jocs interessants. Potser heu tornat a Barcelona o esteu a punt de fer-ho, i tindreu moltes estones lliures fins que comenci l'escola. A Chilias hi ha hores d'entreteniment: tallers, jocs, activitats per a l'estiu... Només cal que hi entreu i remeneu!

Des del bloc hi ha hagut sempre un enllaç, però ara us poso aquest per anar més de pressa:
http://www.diba.es/Chilias/

I si voleu entrar directament a les activitats d'aquest estiu, perquè ja coneixeu la web:
http://www.diba.es/chilias/especials/estiu/2009/sumari.asp

diumenge, 16 d’agost del 2009

I pel·lícules per a adults, també


















I pels encara més grans, "Millennium I", l'adaptació cinematogràfica de "Els homes que no estimaven les dones", el primer volum de la trilogia de Stieg Larsson. Us agradarà si heu llegit la novel·la, encara que només sigui per veure com s'ha fet la versió en pel·lícula, si els personatges, els ambients i les situacions són semblants a les que cadascú s'havia imaginat... Per a mi, el que falla és el protagonista masculí, no té res a veure amb el que jo tenia dins el meu cap. En canvi, la Salander és més fidel a la descripció de Stieg Larsson.
Ara bé, si no heu llegit el llibre, el film, per ell mateix, no és prou consistent. Tot succeeix molt de pressa, les relacions entre les persones són superficials. Només és una pel·lícula d'acció més, una peli d'estiu.
L'altra, "Desgràcia", és l'adaptació de obra d'un autor amb Nobel de literatura, J.M. Coetzee. Quan vaig llegir la novel·la em va fer patir molt. Tant, que no m'he atrevit a veure el film. Em va semblar excel·lent una altra novel·la seva, "L'edat de ferro". Si no coneixeu aquest autor, comenceu per "L'edat de ferro", i repetireu. Destil·la esperança, confiança en la bondat del gènere humà, ben al contrari que "Desgràcia".
Us deixo l'enllaç amb el tràiler, per anar fent boca:

divendres, 14 d’agost del 2009

Cinema pels més grans

També hi ha, a la nostra cartellera d'agost, adaptacions de llibres per a adolescents.
Naturalment, la del sisè Harry Potter. La pel·lícula es diu "Harry Potter y el misterio del príncipe". De les sis que hem pogut veure, les darreres ja no eren per a nens i nenes. Aquesta, menys. És la més tenebrosa i també la de menys acció de totes. Però si heu llegit els set llibres, no us la podeu perdre. El director és David Yates, el mateix que l'anterior. I els actors principals, per més que van dir que quan es fessin grans els haurien de canviar, segueixen essent, afortunadament, també els mateixos. Aquest és l'enllaç d'un dels molts tràilers que es poden trobar al YouTube:

L'altre pel·lícula per a joves és "Los mundos de Coraline". Insisteixo que és per a joves, perquè, pels seus personatges en 3D, sembla un film infantil. I no. Com tampoc ho és la novel·la original, "Coraline", de Neil Gaiman. L'inici de la història recorda la de Nàrnia: obrim una porta a casa nostra i... som a un altre món. Aquest és força més inquietant que el de l'armari de Lewis! Els dibuixos del film són de Henry Selick, autor també de "Pesadilla antes de Navidad" i de la versió de "James y el melocotón gigante" de Dahl. A mi Coraline m'ha agradat menys que "Pesadilla...", però molt més que "James...". Algunes crítiques que he llegit diuen que no és prou lograda, però aquesta sí que us la recomano.
Si us interessa:

Els llibres, al cine

















Si doneu un cop d'ull a la cartellera de l'agost, veureu que hi unes quantes adaptacions literàries. Per a totes les edats.
Avui us comento les de nens i nenes, però em sap greu dir-vos que no us les recomano. No les he vist, però sí he llegit un munt de crítiques i... més val deixar-ho córrer.
La primera és "Kika superbruja y el libro de hechizos". Tots i totes coneixeu els llibres de la Kika superbruixa, de l'autor alemany Knister. Sabeu que a l'estat espanyol se n'han venut més de 200.000? Bé, doncs aquesta és la primera adaptació al cinema i sembla que el resultat ha estat una pel·lícula senzilla, fluixeta, que amb prou feines serveix per passar l'estona. El director es diu Stefan Ruzowitzky, i ni tan sols la presència de l'admirada actriu Pilar Bardem li ha servit per a salvar el film.
La segona, "Corazón de tinta", del director Iain Softley. Els crítics de cinema tampoc l'han deixat gaire bé. Diuen que de la novel·la original de la cornèlia Funke se'n hauria pogut treure molt més profit!
Aquí us deixo els tràilers, sempre ajuda haver-los vist, abans de decidir. El de la Kika:
I el de "Corazón de tinta":

diumenge, 2 d’agost del 2009

L'agost, a les biblioteques


Ja ha passat un mes. Qué de pressa!
Suposo que tots i totes sou de vacances, lluny de Barcelona...
Hi ha biblioteca pública allà on passeu l'estiu? Només a la província de Barcelona n'hi ha cent seixanta-sis. Podeu comptar que a tot Catalunya n'hi deu haver moltíssimes més. NO DEIXEU DE VISITAR-LES!!!

La il·lustració és de Marja Meijer, d'un conte boníssim que tenim a la biblioteca: "M'he quedat tancada". Explica l'aventura d'una nena que va a una biblioteca i es queda tancada al WC! Un nen la vol ajudar a sortir, es cola per sota la porta i...no us explico res més, sinó, no us interessarà llegir-lo el setembre...