Per a totes les persones que estimen els llibres i la lectura, per a passar-ho bé i per a aprendre
dijous, 29 d’octubre del 2009
50 anys
Avui, 29 d'octubre, fa cinquanta anys que a la revista francesa Pilote es va publicar la primera entrega del còmic protagonitzat per aquests personatges tan simpàtics. Els seus autors eren René Goscinny i Albert Uderzo. El primer escrivia els textos i el segon feia les il·lustracions. Goscinny -que va morir el 1977- també és l'autor dels textos d' El petit Nicolàs, recordeu?
En cinquanta anys s'han publicat prop de quaranta còmics, i encara ara n'ha sortit un de nou, per celebrar l'aniversari (encara que, amb la desaparició de Goscinny, els entesos diuen que els darrers publicats no tenen la gràcia ni la ironia dels anteriors)
Felicitem Astèrix, Obèlix i tots els irreductibles gals, i seguim llegint-los, que continuen fent passar bones estones a petits i grans
dissabte, 24 d’octubre del 2009
La biblioteca d'Alexandria
Voleu fer-vos càrrec de com devia ser una biblioteca de l'any 400 després de Crist?
Aneu a veure aquesta pel·lícula. Amenàbar en fa una recreació admirable. Els rotlles de papirus enlloc de llibres, les discussions sobre ciència que s'hi duien a terme, sobre creences...
El film és per al públic jove, no per a nens i nenes. A mi m'ha agradat força, tot i que no ha tigut molt bones crítiques. És interessant la figura de la protagonista, Hipàtia d'Alexandria, la primera dona astrònoma i matemàtica de qui es té notícia. Hipàtia fa una defensa aferrissada del saber, de la llibertat personal i de la llibertat de pensament. I és apassionant la crítica de la pel·lícula a la intolerància i als fonamentalismes religiosos, siguin del signe que siguin. La recomano molt i molt als i les ex-alumnes!
Podeu veure el tràiler:
divendres, 16 d’octubre del 2009
Arnold Lobel
Dues reedicions molt d'agraïr.
La primera, Històries de ratolins, és un conjunt de set contes que el pare ratolí explica als seus ratolinets abans d'anar a dormir. Són històries tendres, delicioses, dirigides als més petits, però que també agraden als grans.
El porquet acaba d'aparèixer. Tot i que es va publicar per primer cop el 1969, el seu "missatge" -el perfeccionisme ens fa infeliços- segueix vigent, i la història és tan divertida com el primer dia. Les il·lustracions, que són del propi Lobel, hi ajuden, i molt.
Arnold Lobel és també l'autor de Sopa de ratolins i de la sèrie dels Sapo i Sepo, uns altres llibres que són a la biblioteca i no us heu de deixar perdre.
dijous, 15 d’octubre del 2009
Fantasmes
Els llibres de fantasmes agraden. Mireu-vos aquests dos.
El primer és una versió de la novel·la de Neil Gaiman, en forma de còmic - o novel·la gràfica, com llegim a la portada- . Al pis nou de la família de la Coraline hi ha una porta que no es pot obrir. Al darrera només hi ha una paret de totxos. Però un dia la Coraline aconsegueix travessar-la i a l'altra banda es troba amb una vivenda idèntica a la seva, on hi viuen uns pares idèntics als seus, però amb no gaire bones intencions...
L'altre, Ghostgirl, de Tonya Hurley, va ser un èxit del curs passat, i segueix essent-ho. La seva protagonista entén molt bé aquelles nenes que passen desaparcebudes a l'escola, aquelles a qui ningú no fa cas, perquè això és el que li passa a ella. Parò es que ella... mor accidentalment al segon capítol del llibre! Aleshores, què hi fa a l'escola, si és morta?
dimecres, 14 d’octubre del 2009
I més llibres de coneixements!
No us imagineu que només comprem llibres de Ciències Naturals, no. Mireu l'expositor, llibres de geografia, d'història, d'art... A la biblioteca hi ha de tot.
Avui us volia comentar aquest llibre que s'anomena I Picasso pinta Guernica, d'Alain Serres. L'ha editat Alberdania. Explica qui va ser Pablo Ruiz Picasso. I aprofundeix especialment en quan i per què va pintar l'obra anomenada Guernica. Presenta els dibuixos previs a la pintura, analitza molts detalls de l'obra i, al mateix temps, explica als nens i nenes el que va ser la Guerra Civil Espanyola i també, un mica, la Segona Guerra Mundial. El llibre és, finalment, un cant a la Pau.
A la biblioteca en tenim un altre, Guernica, que fa un plantejament similar. És d'Heliane Bernard, de l'editorial Hipòtesi. El més impactant, en aquest, són les il·lustracions d'Olivier Charpentier, només a tres colors, que expliquen molt bé el bombardeig de la població de Guernica i tot l'horror experimentat per Picasso. Al final del llibre hi ha una explicació del context històric, molt ben documentada i il·lustrada.
dissabte, 10 d’octubre del 2009
Llegir per aprendre
Segur que coneixeu la revista Reporter Doc. A l'escola fa anys que hi estem subscrits, i tots i totes heu passant bones estones llegint-la o mirant-la.
Però potser no sabeu que l'editorial Combel ha publicat ja tres llibres que no són altre cosa que un recull dels articles de coneixements que van apareixent a la revista. A la biblioteca els hem anat comprant, perquè parlen de temes que us poden interessar i us seran útils en els vostres treballs.
El 2007 van publicar Els móns antics, amb temes d'història -sumeris, egipcis, hebreus, grecs i romans- i La vida en els extrems, sobre com els animals s'adapten a viure en situacions diverses. Enguany va aparèixer El planeta Terra, que parla de l'origen de l'Univers, el canvi climàtic, les noves energies... Tots tres són llibres amens, amb textos clars i senzills, il·lustrats amb bones fotografies i dibuixos entenedors. Els trobareu entre els llibres de coneixements de la nostra biblioteca. El primer al número 9(3), el segon al 591.5, i el tercer al 551.
Festa Major a Sarrià, Festa Major a l'Orlandai
dissabte, 3 d’octubre del 2009
Les Orenetes ja coneixen la biblioteca
Els nens i nenes de la classe de tres anys, Oreneta, ja han visitat la biblioteca de l'escola. La Nathalie, la seva mestra, els ha acompanyat en el seu descobriment.
En acabar, els ha explicat un conte. Sabeu qui l'havia triat? En Serafí, el petit bibliotecari de P3, que cada quinze dies li diu a la Nathalie quin conte ha d'explicar a les Orenetes...
Als nens i nenes d'Oreneta els ha agradat molt!
Més llibres de coneixements nous, a la biblioteca
Com que a l'escola no fem servir llibres de text de Naturals ni de Socials, cada curs fem una compra important de llibres de coneixements.
Podeu veure una sèrie de novetats sobre un dels temes que més interessa als nens i nenes de totes les edats: els animals.
Insectes i aràcnids, peixos, amfibis i rèptils, aus i mamífers... Hem comprat una mica de tot. Podreu conèixer com són, quins costums tenen, com es reprodueixen i com s'alimenten. Hi podreu buscar tot el que us interessi. I si alguna cosa no la trobeu... demaneu ajuda a la bibliotecària!