dimarts, 30 de març del 2010

Jutta Bauer


El jurat del premi Hans Christian Andersen 2010, convocat per l'IBBY, l'Organització Internacional pel Llibre Juvenil, ha guardonat la il·lustradora alemanya Jutta Bauer. Aquest és el major guardó internacional, equivalent als premis Nobel, per als autors dedicats al món infantil i juvenil.

Aquesta autora, nascuda a Hamburg l'any 1955, fa unes il·lustracions que connecten amb els lectors menuts i també amb els grans. Tenen una enorme tendresa, humor i sensibilitat, així com una gran capacitat de sorprendre'ns, per l'originalitat de les seves idees.




Vegeu, sinó, aquestes altres portades, dels llibres que tenim a la nostra biblioteca.

diumenge, 28 de març del 2010

Explicant contes

Els nens i nenes de la classe de Picot han triat un tema per treballar: els avis i les àvies.

La Carme, que és mare d'aquesta classe i membre de la comissió de biblioteca, els ha explicat dos contes. Un d'ells sobre una qüestió que els Picots havien après, que alguns avis pateixen una malatia que es diu Alzeimher. L'àvia protagonista del conte de la Carme té Alzeimher, i la seva néta l'ajuda tan com pot.















La classe d'Oreneta ha tingut igualment una mare convidada. L'Anna, que també és de la nostra comissió, repeteix l'experiència de l'any passat i explica De què fa gust la lluna? Ella mateixa ha creat un material que li va la mar de bé per explicar el conte. I si us hi fixeu, veureu que té una ajudant, la Lola!

Mares, pares, encara que no sigueu de la comissió de biblioteca, podeu venir i explicar contes, si us agrada fer-ho!

divendres, 19 de març del 2010

A la biblioteca hi ha ratolins



N'hi ha, i més d'un, i també alguna ratota...
Aquest és un obsequi de la Júlia S., de Guineus. Moltes gràcies, Júlia, ens agrada molt!


En tenim d'altres, però cal fixar-s'hi. Si sou observadors, segur que ja els coneixeu.






I aquesta rata ha donat un bon ensurt a més d'un. Sembla de debò, oi?

diumenge, 14 de març del 2010

Miguel Delibes

Delibes no era un escriptor que es dirigís als nens i nenes. Però ens sembla que aquest bloc no pot deixar de recordar la figura de Miguel Delibes, que acaba de morir. Era un gran novelista i un defensor del medi ambient, quan ningú parlava encara del medi ambient!

A la biblioteca hi tenim un llibre seu, Tres pájaros de cuenta, que sí que el va escriure pensant en vosaltres. A la introducció us diu que no és un llibre de contes, sinó d'històries autèntiques, i que el va escriure perquè servís per fer augmentar el vostre amor i interès per la natura. Parla de tres ocells, la grajilla, el cuco i el cárabo. Que en català serien la gralla, el cucut i el gamarús. Jo crec que aquest llibre, llegit a poc a poc i sabent que parla d'aquests animals a través d'històries viscudes pel propi Delibes, us pot agradar molt.
































Fa anys a l'escola hi havia nois i noies de setè i vuitè d'EGB, i els oferíem una llista d'una dotzena d'obres de literatura castellana contemporània. Ells, els de vuitè, n'havien de llegir tres, un cada trimestre. A la llista n'hi havia dos de Miguel Delibes: El príncipe destronado i El camino. Cap dels nois i noies que els van triar van patir cap decepció, al contrari.













Quan hagin passat uns quant anys, recordeu-vos d'aquest autor i de les seves novel·les. Les que ja hem dit i les altres: Las ratas, Diario de un cazador, Los santos inocentes, Cinco horas con Mario, La hoja roja... i moltes més. Llegiu-les. Recordeu-vos-en!

dilluns, 8 de març del 2010

8 de març, dia de les dones

Aquest any, el nostre homenatge a les dones que treballen -i han treballat molt sempre- és aquest poema de la M. Mercè Marçal, materialitzat a l'espai d'entrada a la biblioteca.
El poema forma part de l'obra Cau de llunes. Llegiu-lo atentament:

Drap de la pols, escombra, espolsadors,
plomall, raspall, fregall d’espart, camussa,
sabó de tall, baieta, lleixiu, sorra,
i sabó en pols, blauet, netol, galleda.

Cossi, cubell, i picamatalassos,
esponja, pala de plegar escombraries,
gibrell i cendra, salfumant, capçanes.

Surt el guerrer vers el camp de batalla.

Hem reunit tots els estris i els materials per a la neteja que ella citava, i aquí teniu la nostra dona disposada a iniciar la seva lluita, un dia més.

Si us hi fixeu, no hi ha cap objecte de plàstic. Ens han ajudat famílies i mestres, i hem aconseguit trobar-ho tot tal com era abans, com ho utilitzaven les nostres mares i les nostres àvies.


Hi ha, a més, un joc: els nostres nens i nenes hauran d'endevinar què és què, i posar els vint-i-quatre cartellets corresponents a la reproducció petita. I no és fàcil! Vosaltres sabeu que eren les capçanes? I què és una camussa? I la diferència exacta entre el cossi, la galleda, el cubell i el gibrell?

dilluns, 1 de març del 2010

Els animals de la granja

MIREU LES ORENETES, A L'EXPOSICIÓ DELS FARM ANIMALS.

Aprofitant la visita a la granja que fan cada any Oreneta, Gira-sol i Picot, la Marta d'anglès ha decidit treballar els animals de la granja, farm animals. I com que Suricates i Pingüins també van a la granja de Les Obagues de colònies, ha pensat fer aquesta exposició de llibres, fotografies i materials, en anglès i en català, al rebedor de l'escola.





















Esperem que tots aquests animals que ens envolten ens ajudin a aprendre molt i molt sobre la vida a la granja, en anglès!






Barro de Medellín


La Júlia, de Pingüins, ha llegit aquest llibre, d'Alfredo Gómez Cerdá, i li ha agradat molt. N'ha fet un treball molt bonic.

No puc deixar de recomanar-vos la seva lectura. A la contraportada hi diu això:

Para Camilo y Andrés los días transcurren vagabundeando por las calles de su barrio de Medellín, el mejor lugar del mundo, en el que el enorme edificio de la biblioteca destaca como un gigante de ladrillo. Camilo tiene claro que, cuando sean mayores, dirigirán una banda de ladrones. Pero Andrés no quiere ser ladrón, aunque tiene claro que nunca se separará de su amigo.

I ja vénen ganes de llegir-lo.

Però a més, la bibliotecària d'aquesta biblioteca té un paper molt important a la història. Es fa càrrec de com és de dura la vida d'en Camilo i l'Andrés i, sense que ells ho sàpiguen, els ajuda a sortir-se'n.

Llegiu-lo, i veureu com és d'emocionant!