dilluns, 30 d’abril del 2012

Ciutat d'orfes, d'Avi



Acabo de finalitzar la lectura Ciutat d'orfes, de l'autor novaiorquès que signa amb el pseudònim d'Avi. És de l'editorial Bambú, publicat el 2012. La traducció, molt bona, de Josep Anton Baulenes.
L'havia comprat com a novetat de Sant Jordi, aconsellada per col·legues, però fins avui no l'havia llegit.
M'HA AGRADAT MOLTÍSSIM!!!
Nois i noies de 6è, si podeu, no marxeu de l'escola sense llegir-lo. O cerqueu-lo a la biblioteca pública. O demaneu que us el regalin... 
Transcric el comentari que en fa la meva amiga Lara, al seu bloc de cinquè de l'escola Cesc Aldea:

Escrita com si fos un guió cinematogràfic, Ciutat d’orfes és una novel·la d’acció trepidant situada als carrers de Nova York de fa més de cent anys, al 1890. El text és molt àgil, amb frases curtes i precises que tenen poca descripció de paisatges o ambients, ja que se centren en la descripció acurada de les accions. Les accions, la trama de la història, t’atrapa des del primer moment, ja que tot el que passa sol començar amb fets molt colpidors que a mesura que avança el text es van resolent. Exemple d’això el trobem quan el text ens explica que han empresonat la germana del protagonista o quan sabem que aquest veu el pare de la seva amiga Willa, el qual creien que era mort o desaparegut. Així doncs, començar amb fets tan impressionants ajuda a construir la intriga o l’interès per la història.
Sobre la història, només podem dir que té com a nucli en Maks, el fill mitjà d’una família danesa (de Dinamarca) que ha immigrat a Nova York a la recerca d’un futur millor, però que tenen dificultats econòmiques per seguir endavant. Tot es complica quan la germana del protagonista és empresonada acusada de robatori. Sort que en Maks comptarà amb l’ajuda de la Willa, una nena que malvivia als carrers fins que va ajudar al Maks a sortir il·lès d’una baralla i va passar a formar part de la seva família, ja que formaran una parella inseparable que resultaran la peça clau per resoldre tots els entrebancs de la història.
Finalment, pel que fa als personatges, cal destacar que tenen molta força perquè evolucionen molt a nivell psicològic, és a dir, els seus pensaments, sentiments i opinions canvien i s’adapten en funció del que van vivint. Aquest aspecte es pot veure especialment en els protagonistes: en Maks i la Willa, però també en l’antagonista, en Bruno.
Ciutat d’orfes és de les meves novel·les preferides. Captivadora, profunda, intrigant, misteriosa i àgil, és així com la definiria. Em sembla, doncs, que mereix ser una candidata al nostre TOP 3 de Sant Jordi.

A la biblioteca en tenim un altre del mateix autor, que també recomanem als qui us agrada molt llegir:

Es diu La veritable confessió de Charlotte Doyle, i es tracta d'una novel·la d'aventures a bord d'un vaixell, amb ressonàncies de Kip Parvati o de L'illa del tresor.

diumenge, 29 d’abril del 2012

Emilio Urberuaga, a Gràcia


Si sou amants de la il·lustració, no us perdeu l'exposició d'Urberuaga, a la seu del districte de Gràcia, a la plaça de la Vila. Hi és des d'abans de Sant Jordi, i encara la podeu veure fins dissabte que ve.
Vam tenir la sort de poder assistir a la xerrada amb aquest il·lustrador que va promoure l'Oblit Baseiria, llibretera de Casa Anita, la setmana passada, a la sala d'actes de la mateixa seu.


Vam conèixer un Urberuaga interessant, trencador, senzill, proper i divertidíssim. No oblideu que és el Premi Nacional d'Il·lustració del 2012!


L'autor ens explicava que no li agrada sentir dir d'ell que és un "professional" o un "artista". Que no suporta que es parli de "la seva obra"... Simplement vol ser una persona que fa una feina, i que aquesta feina li agrada molt. 
Veient les il·lustracions exposades, no sé si estem gaire d'acord amb les seves paraules!



dissabte, 28 d’abril del 2012

Punts de llibre per a tothom

Cada any, per Sant Jordi, obsequiem l'alumnat del centre amb un punt de llibre. A l'alumnat i a tothom que s'acosti a la biblioteca. 
Ho vam començar a fer el curs 2007-08, en el moment que la vam remodelar i li vam donar el nom de Biblioteca Marta Mata. La Lluïsa Jover, il·lustradora i gravadora, artista amiga que admirem molt, ens va fer el disseny del rètol que tenim penjat a la porta i que ha esdevingut el logo de la nostra biblioteca.
La Lluïsa, amb el colors de logo, cada any ens regala un nou disseny, sempre preciós. En el punt de llibre fa referència al certamen literari anual, perquè és una de les activitats més importants del Dia del Llibre a l'escola, als llibres, a les lletres, al plomí* -present al logo de l'Orlandai- i enguany a la rosa. Tot són símbols: de l'estima per la lectura, per l'escriptura i per la festa de Sant Jordi.
Ens agraden els símbols, que formen part del llenguatge de les persones, i ens agrada crear tradicions. Ja no podrem deixar d'obsequiar els nostres lectors i lectores amb el punt del Dia de Llibre, per més anys que passin..
Hem fet aquesta entrada per explicar-vos aquest costum de la nostra biblioteca que trobem bonic, i per agrair públicament a la Lluïsa Jover la seva col·laboració. No deixeu de fer una visita al seu lloc web, hi veureu una obra excel·lent.

* Els mots plomí i tremp, que no diem però hauríem de dir, són l'equivalent al castellà "plumilla"

divendres, 27 d’abril del 2012

Explica'ns el teu conte

La comissió de biblioteca promou una activitat entre les famílies de l'escola, que potser no tothom coneix. Es diu "Explica'ns el teu conte".
Es tracta que tothom que en tingui ganes converteixi alguna història d'aquelles que expliquem als fills abans d'anar a dormir en un llibre de debò. Només cal lliurar el text a les mares. Les il·lustracions les pot fer el propi autor del text, o ens les pot encarregar. La comissió l'edita -una mare de la comissió- i passa formar part de la col·lecció Biblioteca Marta Mata.


Ara per ara n'hem publicat sis. Els autors i autores són pares, mares i personal no docent de l'escola, que han tingut la il·lusió de participar en aquesta iniciativa.
Us els mostrem:

I amb més detall el n. 6, el darrer, que va aparèixer dilluns, el dia de Sant Jordi. Es diu Marcel·lí, el ratolí dels bigotis petits. Fixeu-vos en les fotografies que il·lustren el llibre. Reconeixeu on transcorre l'acció?





dijous, 26 d’abril del 2012

La festa de Sant Jordi a l'escola


Heu vist la cartellera del drac elaborada amb la participació de nens i nenes de totes les edats. Heu pogut llegir l'entrada dels Jocs Florals. Però això no és tot. Per celebrar el Dia del Llibre a l'escola fem encara més feina.
A totes les classes els nens i nenes, des de fa setmanes, han estat elaborant llibres amb contes i textos de diferents tipus, adequats a cada edat. Si entreu als diferents blocs dels cicles ho podreu veure.
Aquí us volem mostrar imatges de l'exposició conjunta que fem amb tots aquesta treballs literaris, oberta a tots els pares i mares


A més, les mares de la comissió de biblioteca organitzen un intercanvi de llibres. Qui hi vol participar porta llibres de casa, i elles els donen tiquets. El dia de Sant Jordi, amb cada tiquet es pot aconseguir un nou libre. També us mostrem alguns moments de la fira d'intercanvi, que va ser un èxit total.

Les mares de la comissió preparen l'intercanvi de llibres

Per acabar, podeu veure la cartellera que hem muntat per mostrar els llibres sobre el tema de Sant Jordi que tenim a la biblioteca. Els antics, i els que són nous d'aquest any. Els que expliquen la llegenda, i els que la recreen:

dimecres, 25 d’abril del 2012

Lliurament de premis dels Jocs Florals

El dia de Sant Jordi es lliuren els premis del concurs literari dels cicles Mitjà i Superior.
El jurat del premi està format per mestres, ex-mestres i alumnes de 6è. Aquest any, com sempre passa, els membres del jurat han tingut grans dificultats per a decidir quins textos mereixien ser premiats en les tres categories convocades: conte, prosa curta i poesia.
Com cada any, una convidada especial presideix l'acte. Ha de ser algú relacionat amb l'escola: mare, pare, mestra, ex-alumne/a... que estigui lligat al món de la literatura o la il·lustració. Enguany la persona convidada ha estat la Fina Rifà, il·lustradora i antiga mestra de plàstica de l'escola


 








Els premis són diplomes, roses i llibres. Tot acompanyat de petons i i de la lectura de fragments dels textos premiats.


Volem mostrar la nostra gran satisfacció per la qualitat i la gràcia dels textos premiats. I també per la dels que, enguany, no han aconseguit cap premi. Ens agrada molt que els nens i nenes de l'Orlandai llegeixin i escriguin. 

Si obriu el llibret dels textos premiats ho podreu comprovar:

dimarts, 24 d’abril del 2012

La bona feina editorial de Mars

Mars és una col·lecció d'editorial Magenta i de l'Associació de Mestres Rosa Sensat. Des de del 2009 estan reeditant conjuntament llibres infantils que formaven part de les nostres biblioteques, que havíem explicat a tantes criatures i, descatalogats, ara eren impossibles de trobar.
Les darreres novetats són Tic-tac, de Mercè Llimona, i L'aniversari, de Miquel Martí Pol i Carme Solé Vendrell

La primera edició de Tic-tac, en castellà, va ser l'any 1942. Després el va publicar Hymsa, els anys vuitanta, ja en català, amb un text molt diferent de l'inicial. Molts nens i nenes van aprendre el funcionament del rellotge amb aquest conte tan bonic! Ara en podem tornar a gaudir.


L'aniversari també l'havia editat Hymsa. A l'escola en tenim un exemplar del 1983. És un conte una mica trist, pels adults i per als nens i nenes més grans de l'escola. Parla de l'anar contra corrent, del ser conseqüent amb allò que hom pensa... 


El dia 17 d'abril vam assistir a la presentació d'aquest dos llibres, que es va fer a la sala d'actes de Rosa Sensat.  
Vam poder conèixer una filla de la Mercè Llimona, de nom Bibi -com la protagonista de Tic-tac- i Montserrat Sans, la vídua de Miquel Martí Pol. 





Hi havia, com és habitual, en Pep Duran, que ens va explicar magníficament bé tots dos contes i, naturalment, la Carme Solé Vendrell, il·lustradora de L'aniversari. L'editor d'El Jinete Azul, que publica els llibres de Mars en castellà, també ens va dirigir paraules molt emotives. En Joan Portell, en nom de Mars, va presentar l'acte.

Per berenar, un rellotge comestible!

dilluns, 23 d’abril del 2012

Bon Sant Jordi!



El drac del rebedor, ara ja ben farcit d'escates, us desitja un dia de Sant Jordi ple de bons llibres

dissabte, 21 d’abril del 2012

Festa del 50è aniversari de Cavall Fort

L'estàvem esperant.
L'aniversari del primer número de la revista ja fa dies que el vam anunciar, però Cavall Fort ens ho havia dit: a la primavera, la gran festa.
És demà, diumenge. Nens i nenes, no us la perdeu. Aneu al Parc de l'Estació del Nord de Barcelona. Segur que us ho passareu molt bé. I els cinquanta anys de Cavall Fort s'han de celebrar!

dijous, 19 d’abril del 2012

Infants de Sarrià


Us en recordeu d'aquella exposició tan bonica que vam poder veure a la Casa Orlandai fa un parell d'anys, sobre la història de la vida dels nens i nenes de Sarrià?
Doncs amb tot aquell material, la Gisela Bosom, que és mare de la Joana i en Pau, de l'escola, n'ha fet un llibre.
Avui el presenten a la mateixa Casa Orlandai, a 2/4 de 8 del vespre. Hi haurà els editors, que són la Gisela i en Jesús Mestres, també antic pare de l'escola, i els diversos autors de textos i imatges. 
A partir d'avui el podreu comprar a moltes llibreries i papereries del barri.
Si voleu més informació de l'acte d'avui o del contingut del llibre, cliqueu damunt la fotografia de la portada

La cartellera de Sant Jordi


Ha arribat un drac al rebedor de l'escola. 
Però no està acabat, li falten les escates. Ara cada nen i cada nena, les persones grans i tothom que ho vulgui, pot participar en la seva construcció. Es tracta d'agafar l'escata que vam repartir -o demanar-ne més, si es vol, a la Isabel- i copiar-hi una cita d'un llibre: aquell fragment que m'agrada, aquell trosset tan bonic. I, és clar, dir-nos a quin llibre l'han trobat.


 
Fixeu-vos que ja comencen a arribar les escates...
Esperem que per Sant Jordi tindrem el drac complet!




Entre l'extintor i la mànega, el foc que escup el drac no ens fa gens de por.