diumenge, 26 de maig del 2013

Llibres masculins, llibres femenins?

Quan, a una botiga de joguines o de roba per a nadons, on hem entrat per a comprar un regal, la persona que despatxa ens pregunta: "Per a nen o per a nena?", ens sentim malament. Quan això passa a una llibreria és encara pitjor. I no ens enfadem amb la dependenta que ens vol ajudar, sinó amb qui té la responsabilitat que es publiquin llibres infantils pensant en el sexe del públic que el llegirà. Malauradament, el fenomen s'estén. Ja n'hem parlat altres vegades: http://bibliotecaorlandai.blogspot.com.es/search?q=rol






















Segur que les editorials ens dirien: "Nosaltres no generem l'assumpte, només estudiem el mercat, i arribem a la conclusió que el llibre per a un sexe diferenciat ven; tan sols és una col·lecció en el nostre fons editorial, més extens; en temps de crisi no es pot filar tan prim, etc, etc."

I la fixació amb el blau i el rosa...

Ens desplauen els estereotips lligats al sexe, i creiem que cal combatre'ls. Que grups editorials com Random House Mondadori o Combel no es plantegin res al respecte i se'n beneficiïn, no ens sembla estrany. Però que La Galera o Estrella Polar, que presenten projectes amb ambicions educatives, caiguin en la temptació del llibre per a nen i el llibre per a nena, ens sap molt de greu.

Del web de La Galera, que publica "gol!" en català

Per a tots els nens i nenes? Amb aquesta portada? 

Futbol de color blau amb nens, equitació rosa amb nenes

La Festa dels Contes, un any més

Un any més, però un gran any. 
Hem batut el nostre rècord de persones convidades.  Mireu les fotografies, hi veureu a tots els nens i nenes de l'escola escoltant atentament la Roser Ros que, més que explicar contes, munta un festival per als sentits,  l'Eulàlia Valeri, la Pepa Carreres, la Magda Cano i l'Enrica Juvé, mestres jubilades que tenim la satisfacció de poder escoltar de tant en tant, en Batet, de qui només cal mirar les fotos per entendre perquè la seva fama de contador de contes travessa tots els mars, l'Ana Asián, mare de l'escola, que es capaç d'explicar un conte en llengua anglesa... i fer-se entendre, i la Marta Sala, la Carme Branchadell, la Marga Gallifa i jo mateixa, que fruïm llegint i explicant històries per a un públic agraït.


Tot això ha estat la Festa dels Contes d'enguany, i molt més. Els rostres de les criatures que escolten ens n'expliquen l'èxit..

divendres, 24 de maig del 2013

Us han regalat un llibre per Sant Jordi?


La primera vegada que vam fer aquesta pregunta als nostres nens i nenes (només als de primària) el resultat va ser que un 75% havien rebut un llibre per Sant Jordi.
Un any més tard havíem baixat a un 68 %, i ens vam proposar arribar al 80%. El curs passat ja érem al 82,6%, i ens en felicitàvem.
Aquest any ho hem tornat a demanar, i el resultat ha augmentat encara una mica: un 83% han rebut, almenys, un llibre (comprat a la llibreria) 
Si hi afegim els llibres de segona mà, obtinguts a l'intercanvi de l'escola, el 90 % va tenir un llibre per Sant Jordi.
L'any passat constatàvem que de 3r a 6è hi havia una davallada, i ens resistíem a pensar que era una tendència. Enguany s'ha confirmat que no ens equivocàvem.
http://bibliotecaorlandai.blogspot.com.es/search?q=regalem+llibres+(2)
No cal dir com ens alegrem d'aquests resultats. Estem convençudes que educar  lectors/es ha de ser una tasca compartida entre famílies i escola, i a l'Orlandai ho és!

Un jardí de contes

L'Associació de Narradores i Narradors i el Centre Cívic de Sarrià organitzen l'activitat "Un jardí de contes".
Demà, 25 de maig, de 2/4 de 12 a 1, el parc de Vil·la Cecília s'omple de contes, de flors i de màgia per a petits i grans

dilluns, 20 de maig del 2013

¿En qué piensas?, de Laurent Moreau


A una entrada anterior -la del 12 de maig- us parlàvem d'aquest llibre, que ha editat Kókinos. 
La nostra amiga Clara el va utilitzar com recurs perquè els nens i nenes de 4t busquessin solucions diferents a les de l'autor, intentessin representar gràficament  idees abstractes, i coneguessin alguns àlbums il·lustrats.

Mireu com està dissenyat: Si en Max -homenatge a Maurice Sendak?- imagina aventures, les aventures són dins el seu cap:




Altres personatges, altres pensaments/sentiments:


El desig que arribi l'estiu
El que ens desperta la lectura












La gelosia
Les Panteres, tal com us explicàvem en aquella entrada, van fer una feina semblant. Ara ja podeu veure tots els seus treballs  exposats a la cartellera de la biblioteca:.



diumenge, 19 de maig del 2013

Autors que ens agraden: Mercer Mayer

















Fa molts anys que coneixíem aquests llibres, en la seva versió francesa, de Gallimard, i ens agradaven molt.

Mayer els havia publicat el 1967 i el 1969, pero no van arribar a casa nostra fins fa uns cinc anys, gràcies a l'editorial "Los cuatro azules". Les històries no necessiten text, Mayer les explica amb les seves il·lustracions.



De la mateixa sèrie, ens agradaria molt trobar aquests altres, publicats els anys setanta, fos en anglès o en francès:






Mireu les magnífiques il·lustracions d'aquest darrer:




Darrerament, el 2011 i el 2013, Kalandraka i Corimbo ens han donat dues alegries, editant aquests altres dos, que també tenien molts anys:
















Mayer ha estat un autor molt prolífic: ha publicat més de tres-cents llibres i materials curriculars. Les sèries del Little Critter, del Little Monster, del Tink Tonk i moltes altres, amb desenes d'exemplars, li han donat gran popularitat als Estats Units, el seu país. 















Però nosaltres ens quedem amb els primers, la sèrie del nen, el gos i la granota:



dissabte, 18 de maig del 2013

La cinquena Festa dels Contes


Sembla impossible, ja ha passat un altre any!
Vam començar celebrant les Maratons de Contes, després n'hi vam dir Festes dels Contes... i ja fa cinc anys!
Per a la cinquena edició, que celebrarem dijous, tenim moltes persones convidades a explicar-nos contes. Divendres us ho explicarem, ara ens guardem el secret...

divendres, 17 de maig del 2013

Les escoles i els instituts de Sarrià-Sant Gervasi treballem plegats

Si vau passejar per Sarrià el dia que celebràvem la Fira de la Lectura, devíeu veure aquests plafons. Eren a la plaça del Consell de la Vila, i allà gairebé passaven desapercebuts. Ara els tenim a la nostra escola, i entre aquest curs i el que ve anirem exposant-los a tots els centres que hi vam participar. 
Cadascun el vam confegir a una escola, però les imatges exposades són de tots els centres. 
Els temes mostrats són l'espai de la biblioteca, els moments lectors, les activitats que fem a les nostres escoles, com ara els Jocs Florals, les  maletes viatgeres, els clubs de lectura, l'apadrinament lector entre alumnes grans i petits... I n'hi ha un que explica el treball de col·laboració que les escoles de Sarrià-Sant Gervasi portem a terme des de fa ja molts anys.

Si passeu pel rebedor de l'escola, no deixeu de mirar-vos l'exposició. Val la pena.







dijous, 16 de maig del 2013

La biblioteca de Talitha


Ja fa anys vam publicar al bloc aquesta fotografia. És la nostra biblioteca, en un reportatge del Diario de Barcelona, l'any 1966, quan érem l'escola Talitha. Llibres que ara conformen el nostre fons històric devien ser en aquestes prestatgeries.
Avui us mostrem uns altres document per a la història:



Les "lleis" de la biblioteca. Ens les ha fer arribar l'Imma Soler, antiga alumna de Talitha i antiga mare d'Orlandai. Que sorprenent que en diguessin "lleis"! Quina cura reflecteixen aquestes lleis! Els fem rentar les mans, a les criatures, abans de deixar-los tocar els llibres? Els indiquem com han passar les planes a fi que no es trenquin els fulls?
També ens ha donat aquest dibuix. Aquesta no és la darrera distribució de la petita biblioteca que tots recordem, al pis de dalt del'edifici de Jaume Piquet. Quina devia ser aquesta aula?



Ens agrada conservar vestigis del nostre passat, que ens recorden que venim de molt lluny...

dimarts, 14 de maig del 2013

Boris, de Jaap ter Haar


Fa molts anys que a l'escola els nois i noies llegeixen aquest lllibre, en llengua castellana. L'autor el va escriure el 1966, i Noguer no ha deixat mai de reeditar-lo.



Jaap ter Haar és un autor holandès, novel·lista, historiador i corresponsal de guerra, que va néixer el 1922 i va morir el 1998. Tot i que va escriure molts més llibres juvenils, nosaltres només n'hem conegut dos, Boris i El món de Ben Lighthart. Aquest darrer, protagonitzat per un nen que perdia la vista en un accident, havia agradat molt, fa anys, a l'alumnat de 7è i 8è d'EGB.

El Boris "de sempre"












Us deixem alguns comentaris dels nois i noies de la classe de Suricates, que estan  contents d'haver-lo llegit:

Nos habla de un niño que está viviendo la II Guerra Mundial en Rusia. Relata cómo se vive y cómo tiene que sobrevivir. Llega un punto en que Boris tiene tan poca comida que se va con una amiga a tierra de nadie para conseguirla, para ellos y sus familias. Ahí descubriran cómo son los enemigos y algo les hará cambiar (Lluc)

La historia es triste, pero muy bonita. Me ha gustado mucho porque explica sentimientos (Sílvia)

Ha sido interesante porque nunca me había planteado la guerra desde el punto de vista de un niño que la padece (Irene)

La parte que més me ha gustado es el final, cuando Boris se da cuenta de que hay enemigos humanos y le da la tableta de chocolate al soldado alemán (Emma)

Es una historia muy triste. Quizás la parte que me ha gustado més ha sido el final, cuando acaba la guerra (Deepak)

Recomendaría este libro porque es una novela preciosa sobre la II Guerra Mundial, desde el punto de vista de un niño a quien la guerra hace crecer. "Boris" muestra que el enemigo no es malo, sólo lucha por su país. Éste es el gran mensaje del libro, y también la amistad, en un escenario tan de muerte como es la guerra (Simón)



diumenge, 12 de maig del 2013

La Clara finalitza el seu període de pràctiques



Un cop més hem tingut el privilegi d'acollir una estudiant del Màster Interuniversitari  Biblioteca escolar i promoció de la lectura, que organitzen la UAB i la UB. 



La Clara ha estat part de l'abril i del maig amb nosaltres, ajudant-nos en tot i per a tot, demostrant que de fer de bibliotecària ja en sabia molt.








Us deixem les imatges de l'activitat que va dissenyar i portar a terme amb la classe de Panteres, a partir d'aquest llibre -En qué piensas?, de Laurent Moreau- que ens agrada molt:
                                                                                                                       
La Clara ens rep amb una sorpresa
No són bombons, són pensaments










Les Panteres fan les il·lustracions



Ens presenta el llibre













Aquests són els pensaments que alguns nens i nenes varen representar:
















Finalment, cada personatge ens remet a uns quants contes de la biblioteca...


... que les Panteres fullegen amb un interès renovat