dilluns, 28 d’octubre del 2013

XIX Saló del Manga

Si ho voleu saber tot sobre el Saló del Manga d'aquest any, cliqueu damunt del cartell. 
ATENCIÓ: comença djous!


diumenge, 27 d’octubre del 2013

La llibreria "A peu, de pàgina" convoca els il·lustradors

Per tercer any consecutiu, la llibreria de Sarrià A peu, de pàgina ha organitzat una trobada d'il·lustradors i l·lustradores al carrer Jaume Piquet.

Jordi Lafebre pintant un mural a un dels fulls disposats a les parets amb aquesta finalitat

A peu, de pàgina és al cor de Sarrià, a la cantonada del carrer Major amb Jaume Piquet. És una llibreria sumament activa, un referent al barri, tot i que només fa cinc anys i escaig que va obrir les seves portes.



















Reconeixem, entre altres,  il·lustracions de Maria Tarragó, Montse Tobella i Ona Burgos
Al llarg del matí hem pogut veure una vintena d'artistes mostrant-nos el seu ofici, i hem gaudit dels contes que ens explicaven els seus autors.




Cada any hi trobem alumnes, famílies, i també ex-.
L'artista és Xavier Salomó, que ens va dedicar, per a la biblioteca de l'escola, Al país dels 260 clons, un llibre tan bo com l'anterior, que coneixeu bé: L'illa de les 160 diferències. Els dos llibres els publica l'editorial Cruïlla. Salomó n'és l'autor conjuntament amb Meritxell Martí.



Ignasi Blanch signava per a la nostra biblioteca Petites històries del globus, de Bambú, la reedició d'un llibre que ja teníem, en una versió més complerta i amb les il·lustracions renovades.



Com cada any, hi hem trobat el nostre amic i admirat il·lustrador Jordi Vila Delclòs. Acaba de publicar una obra molt atractiva, Roma, de Combel, llibre de jocs i de coneixements, que sens dubte, demanarem als Reis:


Vam poder veure molts altres il·lustradors: Alba Garcia Puig, autora d'El cirerer i de Clara, les dues de Sd Edicions. També Jordi Lafebre i Óscar Julve, "pares" d'en Jan Plata, i d'Elvis Riboldi, respectivament. Els llibres d'aquests dos personatges els edita La Galera que, amb motiu del seu 50 aniversari, tenia una especial presència a la trobada d'il·lustradors d'enguany.




L'Anna Espuga m'envia, entre altres, aquesta foto: "El regador regado"!


divendres, 25 d’octubre del 2013

Asterix i els Pictes


Ja és aquí, des d'ahir, el trenta-cinquè llibre d'Astèrix: Astèrix i els Pictes.
És curiós que a la portada segueixi dient: Goscinny i Uderzo. Perquè aquest llibre no l'han fet ni Goscinny ni Uderzo, sinó el dibuixant Didier Conrad i el guionista Jean-Yves Ferri. 
Uderzo, l'il·lustrador de sempre, s'ha retirat (només ha dibuixat la portada). Ell  i la filla de Goscinny, que va morir el 1977, han apadrinat el nou còmic. 


La història transcorre a Escòcia, on a l'època dels romans hi vivia una confederació de tribus celtes, els Pictes. Tot molt actual.
A la biblioteca no el tenim, però  el demanarem quan escrivim la carta als Reis.

dijous, 24 d’octubre del 2013

Biblioteca en vaga contra la Llei Wert


És trist que la porta de la biblioteca s'hagi de convertir en cartellera reivindicativa...
Creiem que la llei Wert no resol cap dels problemes que té plantejats l'educació al nostre país. Ben al contrari, en genera de nous. Entre altres coses, menysprea les llengües que no són el castellà, i vol destruir el model d'escola catalana que ha funcionat amb bons resultats a casa nostra durant trenta anys.
D'altra banda, defensem l'escola pública i rebutgem les retallades en educació.
Per aquests dos motius avui, 24 d'octubre, la biblioteca serà tancada i no oferirà cap dels serveis habituals.
Ens veurem a la manifestació que tindrà lloc al centre de Barcelona, a 2/4 d'1 del migdia.

dimecres, 23 d’octubre del 2013

Per a treballar la lectura a l'aula



Ho hem trobat al bloc Biblioteca Viva, de l'Anna Badia, que treballa a l'escola Estalella de Vilafranca del Penedès. En som deutores, hi hem après moltes coses, en aquest bloc. Des d'aquí us en donem les gràcies.

dimarts, 22 d’octubre del 2013

En els 50 anys de La Galera



L'editorial La Galera ha fet cinquanta anys. Estem d'enhorabona! Poques editorials han fet tant per l'aprenentatge de la lectura en català, en els seus inicis, i per desvetllar el gust per la lectura en els nois i noies, al llarg de tots aquests anys.


Andreu Dòria va ser el fundador de La Galera. Amb la Marta Mata, que aleshores era la bibliotecària de la nostra escola (quan érem Talitha), i l'Àngels Ollé, que la va succeir al càrrec, Dòria va voler omplir un buit: no hi havia llibres en català per a escolars. L'any 1963  publica Tres avions amics, d'Àngels Ollé i Antoni Bassó, el primer llibre de la Galera. El van seguir molts més títols, i ben aviat inicia col·leccions per a lectors i lectores més grans, Els grumets de la Galera i Els Grumets de mar enllà, on participen autors avui tan reconeguts com Sebastià Sorribas, Emili Teixidor, Josep Vallverdú i Joaquim Carbó


Joaquim Carbó, en Picanyol, Gabriel Janer Manila, Pilarín Bayés, Marta Luna i Romà Dòria, el fill d'Andreu Dòria que va continuar la seva tasca d'editor, expliquen molt millor els inicis de l'editorial, perquè ells ho varen viure:




Nosaltres vam apropar-nos a la biblioteca Jaume Fuster per veure l'exposició que commemora l'efemèride, i per assistir a un dels actes d'una sèrie que La Galera ha programat i es celebraran a dues biblioteques de Barcelona, la Xavier Benguerel i la Jaume Fuster, al llarg d'aquest trimestre.



Ens emociona tornar a veure les portades i els dibuixos originals dels primers llibres:


Les presoneres de Tabriz
Una cuereta a l'escola


I acabem arribant als actuals:

1714, d'Ignasi Blanch i Jordi Sierra i Fabra, i Elvis Riboldi, de Bono Bidari


Mural que decora la biblioteca Jaume Fuster, amb els personatges d'Óscar Julve

L'acte que es va celebrar la setmana passada era una taula rodona sobre la il·lustració en la literatura infantil:


Ens va interessar molt escoltar les intervencions de Meritxell Ribas, Pedro Rodríguez, Jordi Lafebre, Pilarín Bayés, Óscar Julve i Ignasi Blanch, en una conversa moderada per Joaquim Noguero


Per molts anys, La Galera, seguiu al servei dels joves lectors i lectores d'aquest país.


dilluns, 21 d’octubre del 2013

3a Trobada d'Il·lustradors a Sarrià


La llibreria A peu de pàgina, com cada any, organitza la trobada d'il·lustradors/es. No us ho perdeu!


diumenge, 20 d’octubre del 2013

Feu un booktrailer!


Teniu catorze anys, o més?
Us agrada llegir?
Us agrada crear?
FEU UN BOOKTRAILER!!!

Potser no guanyareu el concurs que convoca el Servei de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat, però segur que us ho passareu molt bé, fent-ho!
Només cal ser tres o quatre persones que treballeu en equip, triar un llibre que us hagi agradat, agafar una càmera, i tenir un punt d'originalitat. 
Llegiu les bases del concurs aquí, i mireu la pel·lícula, que ho explica molt bé:



TENIU TEMPS FINS EL 12 de NOVEMBRE, però els 100 primers equips que s'apunten ja tenen premi!

divendres, 18 d’octubre del 2013

La lectura al carrer, a Burgos i a Sevilla

La M. Antònia i en Miquel, que viatgen per terres castellanes explicant la didàctica de la música (ella), em fan arribar aquestes dues fotografies (ell), que saben que m'agraden:




La primera, Nen a la finestra. Feta a Burgos en el Museo del Libro Fadrique de Basilea. (Va ser el primer editor de "La Celestina", de Fernando de Rojas)

La segona, Hombre leyendo eñ periódico. És a la Plaza Mayor de Burgos, d'autor desconegut.

La setmana passada havia rebut aquesta altra, enviada per l'Eva, que és un  homenatge a la Clara Campoamor i es troba a la plaça de la Pescadería, a la ciutat de Sevilla:



Gràcies, Miquel, gràcies, Eva!

dilluns, 14 d’octubre del 2013

Encara més animalaris

L'Eva, mare de la Júlia, ens dóna notícia de dos nous animalaris.

L'un és, efectivament, un llibre de poemes en llengua castellana. No el coneixem, però segur que el buscarem:


L'altre, un llibre de contes que tenim a la nostra biblioteca. El va escriure Rudyard Kipling el 1912, i la nostra edició és de Joventut, del 1983:



Si el busqueu avui, probablement trobareu aquesta edició, que és la que l'Eva em suggereix: 

Són dotze contes, la majoria del quals donen resposta a preguntes que nens i nenes potser s'han fet: "Com li va sortir la gepa al Camell", "Com li van sortir les clapes al Lleopard", "Com va créixer la trompa de l'Elefant"... No és un llibre fàcil de llegir, demana la col·laboració del pares, però té quelcom de màgic i una traducció acurada de Ramon Folch i Camarasa.

Aquesta obra ens porta a una altra. Va ser escrita fa més de vint anys a quatre mans, per l'escriptora i periodista Parícia Gabancho i el seu fill, Daniel Febrés, que aleshores devia tenir deu anys. Alguns dels títols més suggerents: "La girafa que es va enamorar d'una pantera", "El suricata que s'estava fent vell" o "El cangur que volia córrer una marató". El va editar La Campana, i es pot trobar a força biblioteques públiques, cercant a l'Aladí, el seu catàleg.



diumenge, 13 d’octubre del 2013

Enhorabona, Carme Solé Vendrell!


La Carme Solé Vendrell acaba de rebre el Premio Nacional de Ilustración de l'any 2013. És un guardó a tota una vida dedicada a la il·lustració.
L'any 1979 ja havia estat mereixedora del mateix Premio Nacional per aquests tres contes:


El niño que quería volar
Peluso y la cometa





Pedro y su roble
(que no "su sable" com deien ahir la majoria de mitjans...)
En aquest entrada no podem fer com acostumem, de penjar les portades dels llibres que tenim a l'escola. Gairebé arriben a la cinquantena!




Però sí hem fotografiat aquesta pintura seva que tenim penjada a la biblioteca. Forma part de la col·lecció de retrats de nens i nenes de països en guerra o en situacions difícils que va fer el 2006. Com que no podeu llegir el text, us el transcrivim:


"A l'Àfrica, quan un vell mor, 
és una biblioteca que crema" 


Feia uns mesos la Carme ens havia donat una altre alegria: la notícia del lliurament de part de la seva obra a la Biblioteca de Catalunya. Cliqueu a la fotografia del nostre amic Pau Cortina, per llegir aquella notícia: