diumenge, 29 de desembre del 2013

dimecres, 25 de desembre del 2013

Nadal, amb l'Olívia

L'Olívia, de Ian Falconer, i nosaltres, us desitgem un bon Nadal


No us el perdeu. És del 2008. L'edita, com la resta,  el Fondo de Cultura:


dissabte, 21 de desembre del 2013

El Pare Noel de Lille

La Paola Bustamante, la nostra estimada bibliotecària en pràctiques del curs passat, viu actualment a França, a la ciutat de Lille.
M'envia aquesta fotografia:


Què fa el Pare Noel mentre espera?
Llegeix!

El Festival de Literatures i Arts Infantil i Juvenil


Pitgeu damunt del cartell per saber-ne més

El Flic ja fa dies que va començar però, afortunadament per a nosaltres, encara té moltes activitats programades.
Com sabeu de cada any, el Flic es pot viure a Barcelona i a altres poblacions catalanes i d'arreu. I la seva durada és de mesos!
Diuen les organitzadores:

L’objectiu del Flic és apropar la creació a partir de la literatura per infants i joves i fomentar la seva lectura, apostant per la innovació i l’experimentació en la transmissió i promoció literària. El Flic promou la creació al nostre país i porta iniciatives internacionals a les nostres terres a través del corssing art literari. El Flic posa especial atenció a incentivar l’acció literària en espais o llocs de la literatura no habituals



Flic Festival - presentació de la quarta edició from Flic on Vimeo.


Demà mateix hi ha una activitat programada a Barcelona:


Pel·lícules per a les vacances

Entre tot el que hi ha a la cartellera de cinema, algunes pel·lícules es basen en bons llibres:
Ernest y Celestina, d'Aubier, Patar i Renner al Verdi Park


Lluvia de albóndigas 2, de Cody Cameron i Kris Pearn, a un munt de sales multicinemes.


De la primera ja us en vam parlar fa uns dies, quan la van estrenar al 6è Festival de Cinema Infantil. Us la recomanem moltíssim, és una delícia de pel·lícula. Amb guió de Daniel Pennac, tot un luxe!
La segona no ens atrevim a recomanar-la. No l'hem vist, però sabem que és la segona part d'aquesta altra:


que, de fet, era una adaptació molt,  molt lliure d'una història, que sí us recomanem. 
Es tracta d'aquest llibre:



De Corimbo, amb text de Judi Barret i il·lustracions de Ron Barret, explica com al poble de Mastegaiempassa hi succeeixen uns fets molt curiosos: els accidents meteoerològics són tots comestibles. Hi plou sopa, hi neva puré, i no hi falten les temepestes d'hamburgueses. Això, com us podeu imaginar, té aventatges, però també inconvenients!
És un llibre molt antic, publicat el 1978 als Estats Units. Els dibuixos, fets amb ploma i tinta negra, una meravella.




És una història surrealista que farà les delícies -mai millor dit- de petits i mitjans.

dijous, 19 de desembre del 2013

Molt bones festes!


Us felicitem aquests dies de festes nadalenques amb l'estrella de la cartellera de l'entrada, que hem construït entre tots i ja veieu que ha quedat molt bonica.

I amb el pessebre de les Llúdrigues i les Sargantanes:


Amb el frontal romànic de Picot:


I amb el Christmas Tree més original que heu vist mai, fet amb la colaboració dels nens i nenes de tots els cursos de l'escola:



BON NADAL I MOLT FELIÇ 2014 A TOTHOM!!!

S'acaba el temps d'Advent


I s'acaba el nostre calendari.
Avui ha estat el torn dels nenes i nenes de la classe de Gira-sol.


Totes les portades d'aquests llibres, recordeu, fan referència als que us hem recomanat i ressenyat a l'entrada del dijous, 19 de desembre.

dimecres, 18 de desembre del 2013

El club de lectura dels nens i nenes del cicle superior



Ahir vam celebrar la primera sessió del club de lectura d'aquest curs.
Tal com us vam explicar l'any passat, és una activitat voluntària dirigida als nens i nenes de 5è i 6è. És realitza dins l'horari d'activitats de l'AMPA, i té una capacitat d'entre quinze i vint persones.
 

El llibre que havíem triat era aquest:



Es tracta d'una novel·la de Macmillan, escrita per Janet Tashjian i il·lustrada per Jake Tashjian, que explica, amb molta gràcia i sentit de l'humor, l'estiu d'en Derek, un nen de dotze anys que, com diu la seva mestra, és un "lector reticent". 
Bona part de les seves vacances les dedica a investigar un succés que la seva família guarda en secret: la mort accidental d'una noia, fa deu anys, a una platja. En Derek intueix que la noia va tenir alguna cosa a veure amb ell mateix, però no sap el què.

 


La intriga es manté al llarg de tot el llibre, i ens enganxa a la lectura. Alhora, les mil trapelleries d'en Derek ens fan somriure i fins i tot, com han dit els nens i nenes a la sessió d'avui, riure de debò. A més el desenllaç de la història és realment emocionant.
Als nostres lectors els ha agradat molt. No us el perdeu, el tenim a la biblioteca.

dimarts, 17 de desembre del 2013

Bons llibres per a bons regals

Aquesta és la nostra selecció de novetats del 2013, per a les festes de Nadal. 
Cliqueu al damunt i entreu dins el document

http://issuu.com/mtrabal/docs/nadal_13

Primera conversa amb els Marsupilamis sobre la lectura en iPads


La setmana passada, després de quatre sessions d'ús voluntari d'iPads a l'estona de biblioteca de 6è, en Lucas Ramada, de la UAB, va estar conversant amb els Marsupilamis sobre aquesta manera diferent d'accedir a la lectura.
Va ser molt interessant escoltar les seves opinions. La majoria veuen l'iPad més com un complement que com una alternativa al llibre.


Cal dir que a les tauletes no hi tenien descarregats llibres sencers, sinó aplicacions basades en llibres. Eren interactives, acompanyades de música, de veu, algunes promovien el joc... Els Marsupilamis hi troben algunes virtuts, a l'iPad: fa la lectura fàcil, distreta, amena, però, diuen, no és ben bé llegir, el que s'hi fa. S'assembla més a jugar.


Ens ha agradat constatar que nens i nenes d'onze anys són amants fidels del llibre imprès. Però alhora ens ha sorprès detectar  resistències a la lectura digital similars a les de persones adultes. Quan finalitzi l'experiència en tornarem a parlar.

dissabte, 14 de desembre del 2013

Premis literaris de la Nit de Santa Llúcia



Ahir nit es van atorgar els premis de la Festa de les Lletres Catalanes, que convoca Òmnium Cultural. 
A nosaltres ens interessen especialment els de literatura infantil i juvenil.

Care Santos, autora ja coneguda i admirara per nosaltres, va guanyar el premi Joaquim Ruyra de novel.la juvenil amb No em preguntis qui sóc, la història d'un noi que veu com la seva vida es trastoca quan coneix una noia. Segons l'autora, un llibre sobre identitat i adolescència.
Rubèn Montañà, en canvi, és un autor jove i desconegut en el camp de la literatura infantil. Ahir es va fer amb el 51è premi Josep M. Folch i Torres, per La nena de l'arbre.

Copiem del portal del 3/24:

El llibre tracta sobre una nena que viu dalt d'un arbre i d'una altra que té cada vegada més ganes de saber sobre aquesta nena. Montañá ha destacat la seva intenció de "combinar l'element fantàstic i metafòric" i ha remarcat que l'obra no acaba d'explicar quin és "l'element sobrenatural que succeeix, sinó que és el lector qui ha d'escollir què passa amb les dues Aurèlies que apareixen a la novel·la".


El segon és Rubèn Muntañá, la darrera, Care Santos

Estarem atents a la publicació de La nena de l'arbre per part de La Galera, com tots els premis Folch i Torres.

dimarts, 10 de desembre del 2013

La cartellera de Nadal


Aquest any, una nova idea. Les mares de la comissió de biblioteca van repartir un full com aquest a tots els nenes i nenes de l'escola.


Les paraules comencen amb les diferents lletres de l'abecedari. Cada criatura en pensa una, que tingui un significat nadalenc, i ens la lliura.


I nosaltres les anem recollint i penjant a la cartellera de l'entrada. L'estel de Nadal va creixent dia a dia.

dilluns, 9 de desembre del 2013

El calendari d'Advent de la nostra biblioteca

Com cada any, la darrera setmana lectiva  de desembre repartirem a les famílies i penjarem al bloc els llibres que us suggerim per que els demaneu als Reis, al Pare Noel, al Tió...
Entretant, per anar fent boca, volem que us comencin a "sonar" algunes portades:


Són bons llibres, per a totes les edats, que cada dia anem descobrint. Un calendari d'Advent literari...

Ja és Nadal al rebedor de la biblioteca

I, aquesta quinzena, l'exposició de llibres havia de ser aquesta:


La darrera adquisició:

No és una novetat editorial, és del 2008, però nosaltres l'acabem d'estrenar. 
Hi trobem la resposta a totes les preguntes que neguitejen els nens i nenes quan s'acosta Nadal: On viu, el Pare Noel? Com s'ho fa, per repartir tantes joguines? Com sap si ens hem portat bé? Si la nit de Nadal ens aixequem i el veiem, què passarà?...
Alan Snow escriu i il·lustra aquest llibre de Blume, amb enginy i sentit de l'humor.

dimecres, 4 de desembre del 2013

dimarts, 3 de desembre del 2013

Celebrem el 50è aniversari de La Galera


Des de la biblioteca Marta Mata de l'escola hem muntat aquesta exposició de llibres de La Galera, per a celebrar el seu 50è aniversari. Havíem fet una entrada al bloc el mes passat, valorant la tasca de l'editorial, que podreu llegir si cliqueu aquí.

Ens agrada explicar al nostre professorat i al nostre alumnat actuals, a fi que no es perdi la memòria de l'escola, que Andreu Dòria, fundador de La Galera, era pare de Talitha i, posteriormant, d'Orlandai. De la mateixa manera, Marta Mata, que tant va colaborar amb Dòria, va ser la nostra bibliotecària des de la fundació de l'escola fins el 1963.



Hem fet una tria d'una vuitantena de llibres de totes les èpoques de la història de La Galera. Constatem que del nostre fons d'aproximadament 5500 exemplars, en tenim prop de 500 de La Galera. No hi ha cap altra editorial amb tanta presència a la nostra biblioteca.

Mireu alguns dels més antics, dels anys seixanta i setanta:



Destaquen els de la col·lecció La Galera d'or, entre els que trobem Brillant, el tren que va salvar una vaca  del 1964, el més antic que tenim:



Els primers llibres d'Els Grumets de La Galera, col·lecció on van publicar les seves obres els millors novel·listes del moment: Sorribas, Vallverdú, Carbó...:




Una petita mostra de llibres de teatre, de la col·lecció Tramoieta, de còmics de l'Ot, el bruixot i de llibres de poemes:












Les col·leccions clàssiques: La sirena, Sirenetes, Petits Universals, La Galera Popular...



Una mostra de llibres de coneixements, antics i moderns:



Alguns bons contes i àlbums:



I les nostres darreres adquisicions, d'entre els publicats el 2012 i el 2013:


Felicitats a La Galera, cada dia més grans, cada dia més joves!

diumenge, 1 de desembre del 2013

L'escola segueix essent una gran aliada dels escriptors de literatura infantil

Llegit al dominical de l'Ara d'avui, 1 de desembre

"L'escola", en el títol de l'entrada, és  un genèric. No parlem només de la nostra escola. Ens consta que el que comentarem ho compartim moltes escoles.

Reutilitzem els llibres de lectura col·lectiva. Preferiríem no fer-ho, perquè uns llibres tan estimats per part de nens i nenes com són els de lectura d'aula haurien d'acabar el curs a la biblioteca personal de cada criatura. A la nostra escola -ara sí parlo de la nostra, l'Orlandai- hem proposat al Consell Escolar deixar de considerar socialitzables els llibres de lectura, i les famílies no ho volen. Ens diuen que ara, temps de crisi, no és el moment de fer-ho.

Però aquesta pràctica de moltes escoles, la socialització, no és la que enfonsa el sector. Les escoles que la duem a terme fem moltes altres activitats en favor de l'hàbit de la lectura que tenen, creiem, molta més potència i repercussió.

Des de fa trenta-cinc anys la nostra biblioteca -tornem a parlar de l'Orlandai- recomana una trentena de títols, novetats editorials, dos cops l'any, perquè les famílies sàpiguen què comprar a les vacances de Nadal i d'estiu, i anima els pares i mares a fer-ho. L'endemà de Reis i de Sant Jordi establim el rànquing de les classes on l'alumnat ha rebut més llibres com a regal. Instem pares i mares a llegir en veu alta als seus fills, a visitar habitualment llibreries i biblioteques públiques, a ser un model lector, a construir la biblioteca pròpia a la seva habitació...

Com a tantes i tantes escoles, a l'Orlandai dissenyem activitats de dinamització per a fomentar el gust per la lectura, adequades a cadascuna de les edats. Disposem d'un pressupost que ens dóna l'AMPA per a renovar els llibres de la biblioteca escolar en un 8% anual, aproximadament, a fi de tenir sempre les millors novetats editorials... Tenim un servei de préstec bibliotecari que supera els dos-cents llibres setmanals -renovats cada setmana en un 90%- quan som un centre de dos-cents trenta alumnes i uns vint mestres. Volem educar nens i nenes lectors, i fem el possible per a aconseguir-ho.


Maite Carranza, Gemma Lienas, Anna Manso i Jordi Sierra i Fabra, protagonistes del reportatge
que parla de qüestions molt més interessants que les que han donat peu a la nostra entrada d'avui

Seguiríem parlant de la nostra experiència indefinidament, però aquest no és el lloc per a fer-ho. El que volem donar a entendre a les persones promotores dels Autors i Autores en Perill d'Extinció és que els sis llibres (un per cada curs de primària) de lectura de classe de moltes escoles no conformen ells sols, ni molt menys, una biblioteca infantil. Si més no, entre les famílies de classe mitjana-alta.

D'altra banda, aquests llibres es renoven quan les mestres en troben de millors, perquè el compromís amb les famílies és només de mantenir-los quatre anys. És tòpic, doncs, dir que els llibres col·lectivitzats s'eternitzen a les aules. Com és tòpic afirmar que es perd el vincle entre el llibre i el nen, o que les escoles justifiquem aquesta pràctica en l'ecologisme, la solidaritat, o altres "paraules boniques". 

Gemma Lienas té raó quan explica, en un altre moment del mateix reportatge de l'Ara, que, amb la crisi,  les famílies prefereixen estalviar en llibres que en altres despeses. Aquesta és la dura realitat, escriptors i escriptores de l'APE: la crisi ens ha enxampat a tots, i a vosaltres també. Però, si us plau, no ens feu responsables a les escoles d'allò que no en som. Ben al contrari, nosaltres, i molts mestres com nosaltres, creiem que l'escola és i seguirà essent una gran aliada dels escriptors de literatura infantil.