diumenge, 29 de juny del 2014

"L'altra", de Marta Rojals, al nostre Club de Lectura

Vam celebrar la darrera sessió del Club de Lectura del 2013-2014.



Amb aquest, tanquem el tercer any de la nostra experiència de lectores i lectors que compartim lectures. Són ja quinze llibres llegits, i moltes hores de conversa sobre literatura però també sobre sensacions, sentiments i experiències de vida.
Us hem de dir que ens sentim molt felices per haver viscut aquests tres anys de tanta riquesa, i que donem les gràcies des d'aquí a totes les persones que ho heu fet possible. El curs que ve l'iniciarem amb una nova lectura, i en vindran moltes més. Per molts anys!

Vam parlar d'aquest llibre: L'altra, de Marta Rojals, publicat per La Magrana (RBA), el 2014:


Vam posar-nos ràpidadament d'acord (érem pocs, aquesta vegada). Ens havia costat una mica entrar-hi, inicialment, però un cop avesades a la manera d'escriure de l'autora, i quan els personatges comencen a transformar-se, el llibre se'ns va fer apassionant.
Ens ha agradat com presenta els protagonistes, com ens els va donant a conèixer reservant algun gir inesperat en la seva personalitat. Ens ha semblat un llibre sumament real, que parla de fets i de persones reconeixibles. Personatges de carn i ossos, contradictoris, marcats per la seva història personal, vivint els problemes de la crisi a una Barcelona actual.  Tot molt proper a nosaltres, tinguem l'edat que tinguem (a alguna crítica hi hem llegit que era una novel·la per a persones que són a la trentena-quarentena, i no).


L'altra demana al lector/a que aporti quelcom de la seva banda, els fets no són lineals i la manera d'explicar-los encara menys. En algun moment cal tornar enrera per fer-nos càrrec del que ens està explicant l'autora. Però això ho hem viscut com a valor afegit: no fatiga, sinó que enriqueix l'experiència lectora.
Qui no hagi llegit la novel·la anterior de l'autora, Primavera, estiu, etcètera, (La Magrana, 2011) ho farà, segur, després de la lectura de L'altra. Ens hem quedat amb ganes de més Marta Rojals i, també, naturalment, de conèixer alguna dada més de la seva personalitat...



Per a les persones qui formeu part del Club de Lectura i no vau poder assistir a aquesta sessió: no vam triar el nou llibre per llegir a l'estiu. Ho farem a la trobada de fi de curs, tot sopant a casa l'Anna, però encara no sabem el dia. Fins aleshores!

dissabte, 28 de juny del 2014

100 anys de la Primera Guerra Mundial

Avui fa cent anys de l'atemptat a Sarajevo contra l'arxiduc Francesc Ferran d'Àustria. Com sabeu, aquest fet es considera el detonant de l'inici de la Primera Guerra Mundial.

Aprofitem la data per recomanar un dels pocs llibres per a adolescents que sitúa l'acció durant aquesta guerra. Tants com en coneixem que ens parlen d'episodis de la Segona Guerra Mundial, de la Guerra Civil espanyola i de conflictes més recents, i tenim a la biblioteca només aquest llibre de la Gran Guerra, ben desconeguda per la majoria de joves lectors:


La novel·la és de Michael Morpurgo, autor anglès d'èxit, que ha publicat infinitat de contes i novel·les -al seu país- pel públic infantil juvenil. L'editorial, Estrella Polar.
Quan es va estrenar l'adaptació al cinema, fa tres anys, ja us en vam parlar en el nostre bloc:
Cliqueu la imatge per veure l'entrada del 2011
El llibre encara és fàcil de trobar, i resultarà una excel·lent lectura d'estiu pels nostres alumnes grans de Primària, i pels joves de Secundària.

dimecres, 25 de juny del 2014

En la mort d'Ana Maria Matute


Aquest matí ha corregut la notícia. 
Ana Maria Matute ha mort avui als 88 anys d'edat. Novel·lista catalana en llegua castellana, considerada una de les veus més importants del segle XX, va dedicar molta atenció a la narrativa infantil i també juvenil.
Fa poc ens alegràvem que el 2013 Destino havia reeditat alguns dels seus contes més coneguts. Tenim els nostres dubtes que agradin als nostres joves lectors del segle XXI, però a nosaltres sí que ens agraden:























El nostre preferit serà sempre aquest, El polizón del Ulises, que havia format part de la biblioteca de 7è d'EGB. La història d'en Jujú, un nen orfe que va ser criat per les seves tres encantadores ties.



Actualment a la biblioteca conservem només aquesta obra d'Ana Maria Matute, a la prestatgeria dels clàssics. És de Lumen, del 1962!


Són dos contes en un: Caballito Loco i Carnavalito. Tots dos una mica tristos, com tantes històries de l'autora.

Pels qui ja sou fora de l'escola, aquesta és una bona lectura d'estiu, si us agraden ells llibres fantàstics situats a l'època medieval:

dimarts, 24 de juny del 2014

Darrera sessió del Club de Lectura d'aquest curs



No havíem concretat el lloc on es celebraria aquesta darrera sessió. Finalment serà, com de costum, a l'escola.
Tot i que sabem que hi haurà baixes no hem pogut trobar una data alternativa. Ens trobem, doncs,
dijous, 26, a 2/4 de 8, a l'escola

dissabte, 21 de juny del 2014

Bones vacances!

Hem acabat un altre curs.
Com cada inici d'estiu, el bon consell de la bibliotecària: jugueu, reposeu, feu esport i excursions, relaxeu-vos, avorriu-vos, viviu noves experiències i... LLEGIU!


Imatge de Yukoart.com
Si voleu accedir a la llista de llibres recomanats per a l'estiu, que vam publicar ja fa uns dies:

divendres, 20 de juny del 2014

Llibres pels nens i nenes de 6è, que se'n van de l'escola

Us ho hem explicat altres vegades: quan arriba el darrer dia de curs, l'escola fa un regal a cada alumne de sisè. Un llibre diferent per a cadascú, adient als seus interessos i al seu nivell lector, en català, i que no coneguin de la biblioteca de l'escola, sinó que sigui una novetat per a ells. Tant de bo ho aconseguim encertar per a tots i el llibre regalat sigui del seu gust!
Mireu-los:



És un dels moments més dolços del curs:







Voldríem que aquests llibres fossin per als Marsupilamis el record d'allò que desitgem tant: que no deixin mai de llegir!

dimarts, 17 de juny del 2014

Arriba l'estiu


A la cartellera tenim una nova exposició de llibres, “Arriba l’estiu”. 
Ja està acabant el curs, fa calor, tenim ganes de fer vacances, d’anar a la platja, al camp o a la muntanya, d’anar de campaments, de menjar gelats, de prendre la fresca... i també de tenir més temps per fer moltes coses, entre d’altres, llegir bons llibres!

Mentre no acaba el curs, aquests dies a la biblioteca hem estat buscant quins llibres tenim que ens parlin de tot això, i n'hem trobat força!

Tenim exposats tots els llibres estiuencs que hem trobat. Són aquests: 


Per als més petits, les nenes i els nens d’Educació Infantil:


Perdut a la platja, d’Ian Beck,  Joventut, 2002

Els Mecs juguen a la platja, d’Eduardo Delgado, il. d’Helena Rosa, Timun Mas, 1981(uf!)

Damunt la sorra, de Mireia Sànchez, il. de Pau Estrada, Combel, 2000

En Zabre se’n va d’acampada, de Brian Paterson, Beascoa, 2003

El camp, de Teresa Ribas i Pilar Casademunt, il. de Roser Capdevila, La Galera, 2004

Pau i Pepa al fons del mar, de Montserrat Ginesta, il. de Marta Balaguer, Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 1989

Vacances, d’Helen Oxenbury, Joventut, 1990

Els campaments, de Cristina Losantos, La Galera, 2005

La platja, de Cristina Losantos, La Galera, 2004

Maisy juega con el agua, de Lucy Cousins. Universal Pictures Visual Programming, 2000 [DVD]


Llibres també per als alumnes del Cicle Inicial:




La gaviota y un mar de colores, de Anja Tuckermann, il. de Daniela Chudzinski, Joventut, 2011

A la playa, de Thomas Docherty. Anaya, 2007

Les colònies d’estiu, d’Adelina Palacin i Assumpta Verdaguer, il. de Pilarín Bayés, Eumo, 1991

L’Anna i en Fritz a la platja, de Martina Mair, Lumen, 2000

L’Anna i en Fritz van d’excursió, de Martina Mair, Lumen, 2000

L’onda, de Suzy Lee, Edizioni Corraini, 2008

Sorra a les sabates, de Pep Molist, il. de Maria Espluga, Combel, 2001

El bosc, de Claire A. Nivola, Joventut, 2002

Simón en: Días sin cole, de Juliet Pomés Leiz, Tusquets, 2004

El libro del verano, de Rotraut Susanne Berner, Anaya, 2009
 


Per al Cicle Mitjà:

Bibí i l’estiu, de Mercè Llimona, Hymsa, 1982 (tot un clàssic!)

Perros de playa, de Katja Gehrmann, Kalandraka, 2006

  
I també per al Cicle Superior:

75 Consells per sobreviure al campament, de Maria Frisa, IL. DE Celestino Belinchón, Alfaguara, 2013

Luis va a la playa, de Guy Delisle, Kalandraka, 2010 (un còmic excel·lent)


diumenge, 15 de juny del 2014

Bons llibres que parlen de l'adolescència

Potser no sabeu que a la biblioteca hi ha un apartat de llibres per a les famílies. És el 173 de la CDU, "Relacions familiars". Hi tenim uns quants llibres que parlen d'educació, des de l'àmbit familiar. Reflexions i/o intents de donar recursos als pares i mares. Els que havíem adquirit fins ara eren llibres que podien interessar les famílies del nostre alumnat. Però, si els fills es fan grans, per què no fer un fons de llibres sobre l'adolescència?

L'iniciem amb aquestes dues obres:


Jaume Funes és un dels millors -potser el millor, a parer nostre- especialistes en el tema de l'adolescència i la joventut, que tenim a casa nostra. És psicòleg, educador i periodista. Escriu regularment a l'Aracriatures, els dissabtes. El seu llibre es dirigeix als joves, però és interessantíssim per a pares i educadors. Funes el dedica "a todos los chicos y chicas que piensan sus razones para vivir y no les da igual el mundo que les proponen sus mayores (...) con el deseo de que su rabia no les impida pensar y ser felices"
El llibre alterna les reflexions de l'Àlex, que escriu un blog personal, amb les del propi autor, que hi diu la seva. Parla de les xarxes socials, de la ciutadania responsable, de la recerca de la felicitat, de l'injust que és el món, de les drogues, del consumisme, de les relacions sexuals, del passotisme i el compromís, de racisme... no es deixa res al tinter.
Pares, mares que teniu fills ja fora de l'escola, emporteu-vos-el, llegiu-lo. Us interessarà.


Aquest és una obra de la mateixa autora que el llibre-joc Famílium, que us vam recomanar en el seu moment.
És molt atractiu pel seu contingut i per la seva forma. Amb moltes fotografies i un grafisme de disseny, es devora, no es llegeix. (Fixeu-vos que està prologat pel propi Jaume Funes). Identitat, família, rols sexuals, alimentació, adiccions, sostenibilitat, diferència... són alguns dels temes que aborda. Si en voleu saber més, remeneu el bloc http://www.bfamilium2.com

El primer és de Montena, 2014, el segon d'Aquari Edicions, 2013

dimecres, 11 de juny del 2014

Lluitem pels còmics de la nostra biblioteca!

Cada any, quan acaba la Setmana Esportiva, els nois i noies de sisè organitzen una gimcana per a tots els alumnes de l'escola. Al llarg de dues hores cadascú és responsable d'una prova i els nens i nenes de l'escola, en grups de vuit o nou, l'han de superar.
Cada any pensem un tema on s'emmarqui aquesta gimcana. El primer cop que ho vam fer el tema va ser esportiu, però actualment, tot i que les proves ho siguin, el tema pot ser qualsevol altre: el món medieval, els animals en perill d'extinció, les tribus índies...
Enguany ha estat el món dels còmics.

Dimarts l'escola va aparèixer plena de cartells com aquest:


Dimecres ja eren una mica més provocadores:



I dijous, les Sargantanes varen descobrir que havien desaparegut tots els còmics de la nostra biblioteca. Algú ens els havia pres, i havia deixat la seva signatura a les lleixes buides!



Tots els nens i nenes ho varen tenir clar. Ens enfrontàvem a un enemic molt perillós: en Jocker, un dels personatges més dolents del món dels còmics.

Divendres es va saber tot: els nois i noies de sisè protegien uns baguls lligats amb cadenes, on hi havia els nostres còmics tancats. 



Ells eren els missatgers d'en Joker i els guardaven. Què havíem de fer per recuperar-los? Jugar molt bé i superar totes les proves de la gimcana.


Aquell  Joker era tan dolent que opinava que els còmics no serveixen per a res, no són llibres de debò, nomes dibuixets i dibuixets... Els nens i nenes de l'Orlandai no hi estaven d'acord, i es disposaven a demostrar-ho!


Els grups s'identificaven amb un distintiu penjat al coll, que els de sisè van regalar-los: uns eren Barrufets, els altres Gargamels, uns altres Mafaldes... 




 Per cada prova ben superada, el grup guanyava una imatge de la portada d'un còmic. 


Al llarg del joc els anàvem enganxant en aquest mural. Mireu si van jugar bé!



Finalment, com era de preveure, la biblioteca va recuperar els còmics robats!



dilluns, 9 de juny del 2014

Activitats de lectura per a nens i nenes a la llibreria "A peu, de pàgina"


Lectors, lectores,
El proper cap de setmana teniu una cita la llibreria de Sarrià "A peu, de pàgina"

Divendres, 13 de juny, a les 7 del vespre:
Club de lectura conduit per Almudena Suárez, sobre aquest llibre:


És un còmic excel·lent que tenim a la prestatgeria del Cicle Superior i molts de vosaltres heu legit. No us perdeu l'oportunitat de parlar-ne!


Dissabte, 14 de juny, a les 12 del migdia:
Conte contes amb MireiaTorrella, que us explicarà aquest altre:



Ho recomanem des dels tres fins als set o vuit anys. És una història molt divertida, que us farà passar una molt bona estona

diumenge, 8 de juny del 2014

Llibres per aquest estiu

Del bloc "somnisdeplastilina"

Ja tenim el recull de lectures recomanades per a l'estiu. Esperem que us sigui útil:


dissabte, 7 de juny del 2014

Contes basats en fets reals

 

Us presentem la nostra darrera exposició:
REALITAT O FICCIÓ?
Contes basats en fets reals

Després d'exposar  El desig de la Ruby el mes de març i Diez patitos de goma l'abril, vam pensar en la possibilitat d'exposar tots els nostres llibres que fossin declaradament basats en fets reals. Som coneixedors de l'eficàcia dels contes que acaben dient-nos: "I tot això ha passat de veritat..."

Vam cercar al nostre catàleg, vam activar la nostra memòria, i el resultat ha estat molt millor del que imaginàvem. Els hem exposant afegint la informació trobada en el propi llibre, on l'autor o autora justifica l'origen de la història. Quan aquesta explicació no hi era, tot i que els adults sabem que l'autor s'inspira en cincumstàncies verídiques, no els hem considera idonis per a l'exposició, perquè exemplars s'haurien multiplicat per molt. En realitat, quantes històries són exclusivament fruit de la imaginació?

De vegades el real és un moment històric o una situació social:
   Els tres llibres de la col·lecció "La guerra dels grans", de Tantàgora:
           El barret del milicià, de Laia Altarriba, il. de Guillem Cifré, Tantàgora, 2008
           Els tres tambors, de Roser Ros, il. de Sílvia Cabestany, Tantàgora, 2007
           Fill de rojo, de Joan Portell, il. d'Ignasi Blanch, Tantàgora, 2007
   La jardinera, de Sarah Stewart, il. de David Small, Ekaré, 2012
   Los niños de la mina, de Fabian Grégoire, Corimbo, 2006
   L'escola secreta de la Nasrin, de Jeanette Winter, Joventut, 2010
   Quan el mar va desaperèixer, de Francisco Sánchez, il. de Bàrbara Sansó,  Joventut,2013
   El jardí curiós, de Peter Brown, Takatuka, 2010
   L'illa del carrer dels ocells, d'Uri Orlev, Alfaguara, 2003 


Unes altres vegades els protagonistes del conte varen existir de debó, amb els mateixos noms i cognoms:
   Som les tres bessones, de Mercè Company, il. de Roser Capdevila, Planeta, 1996
   El desig de la Ruby, de Shirin Yim Bridges, il. de Sophie Blackall, Serres, 2005
   Anna Frank, de Josephine Poole, il. de Angela Barrett, Lumen, 2005
   El autobús de Rosa, de Fabrizio Silei, il. de M.A.C.Quarello, Barbara Fiore, 2011
   Fuera de juego, de Fabrizio Silei, il. de Maurizio A.C. Quarello, Barbara Fiore, 2013
   Cómo aprendí geografía, d'Uri Schulevitz, SM, 2008
   Polar, un osset al Titànic, de Daisy Corning Stone, il. Laurie McGaw, Destino, 1998
   La bibliotecària de Bàssora, de Jeanette Winter, Joventut, 2007
   Wangari i els arbres dela pau, de Jeanette Winter, Ekaré,2009
   La senyora dels llibres, de Heather Henson, il. de David Small, Joventut,2010
   El somni de la petita Efwa, Àngels Consuegra, il. de M.Carmen Fortuño, ING, 2009
   El jardí subterrani, de Cho Sunkyung, Thule, 2007
   Una mare per a l'Owen, de Marion Dane Bauer, il. de John Butler, Serres, 2007
   Amb en Tango som tres, de Justin Richardson i Peter Parnell, il. de Henry Cole,         Serres, 2006
   Diez patitos de goma, d'Eric Carle, Kokinos, 2006 (va passar el que s'explica, però no hi  ha protagonistes amb noms, naturalment)
   La historia de Tapani, de Marjaleena Lembcke, il. de Susann Opel-Götz, Anaya, 2005




Totes són bones històries, que tenen un punt d'interès afegit per allò que hem après, o que ens arriben més endins i ens emocionen, perquè ens mostren el rostre de persones autèntiques.

La majoria són llibres que considerem òptims per nens i nenes de Primària (alguns només pels mes grans, com i d'altres pels més petits, com Diez patitos de goma) encara que alguns poden ser perfectament idonis per ser explicats per l'adult a criatures d'Educació Infantil 

dimecres, 4 de juny del 2014

Recomanem

Aquesta entrada ha estat elaborada pels nostres redactors de la revista "La Ploma de l'Orlandai"


Rio, de Carlos Saldanha

És una pel·lícula molt divertida.
Es va estrenar el 8 d’abril de 2013.
Tracta sobre un ocell que no sap volar i la seva propietària, que és bibliotecària, li té un munt de carinyo. La propietària ha d' anar a Rio de Janeiro per una investigació, i l’ocell no hi vol anar. Al final la propietària l’obliga. A Rio farà amics? Què passarà? Aprendrà a volar?



                       






La increïble història de l’àvia Gàngster, de David Walliams

Està protagonitzada per un nen anomenat Max. Els seus pares no es poden quedar amb ell i el deixen amb la seva àvia. El nen es pensa que les àvies són avorrides però n'hi ha que són diferents de les altres, com és el cas de la seva àvia. Formen una parella de lladres i  comencen a robar fins i tot la corona de la reina d’Anglaterra.
Us agradarà molt.






Jo, Elvis Riboldi i Murfi l’extraterrestre, de Bono Bidari

L’Elvis Riboldi 5 explica que l’Elvis i el seu amic Boris són de vacances d’estiu i s’avorreixen molt. Converteixen unes vacances d’estiu avorrides en divertides, gràcies a que una càpsula d’escapament cau del cel i dins hi troben en Murfi, l’extraterrestre. 
L’Elvis tindrà relació amb l’extraterrestre, seran amics. Llegiu-lo!!! Descobriu què amaga aquest llibre tan estrafolari!





Jaume i Oriol B