dijous, 31 de juliol del 2014

A l'estiu, no us avorriu!

Com cada estiu, recomanem webs que ofereixen activitats i idees per a passar l'estona. 
Aneu a Gènius, la biblioteca digital infantil de la Diputació de Barcelona:

http://genius.diba.cat/inici;jsessionid=xf9TPfJNR1QkfjWvgPtS4jG0hxQTHVXPTzmBWtgZy4jMLTBHCH2d!-807712040!1340052589468
Clica i entra
Recordeu-vos de Cavall Fort:

http://www.cavallfort.cat/cavallfort/ca/cavall-fort/arxiu/1057/38-jocs.html
Clica

De la Petita Xarxa:

http://www.petitaxarxa.cat/jocs410/
Clica

I no us oblideu de l'EDU365:

http://www.edu365.cat/jocs/
També

A passar-ho bé!

dimecres, 30 de juliol del 2014

La Casa de la Il·lustració, a Londres

Aquest juliol s'ha inaugurat a Londres la Casa de la Il·lustració, primer museu dedicat íntegrament al món de la il·lustració:

http://www.houseofillustration.org.uk/
Cliqueu la foto per entrar al web del museu

La iniciativa de la seva creació va ser, el 2002, de Quentin Blake qui, en col·laboració amb altres artistes, n'ha estat impulsor al llarg de tots aquests anys i ara en serà el director.
Vol ser un espai educatiu dedicat a totes les formes de la il·lustració: dibuix animat, il·lustració publicitària, política, dibuix científic, de disseny de moda...


La primera exposició que presenta el museu es diu "Inside Stories" i és un viatge pel món dels dibuixos de Quentin Blake. Es podrà visitar fins el 2 de novembre:

http://www.houseofillustration.org.uk/whats-on/whats-on/quentin-blake-inside-stories
Cliqueu la foto per saber més de l'exposició

diumenge, 27 de juliol del 2014

La bibliopiscina de Maldà, a l'Urgell

Cada estiu parlem de biblioplatges i bibliopiscines, i aquest és el primer cop que en trobem una, sense esperar-ho.
Érem a Maldà, a la comarca de l'Urgell, de camí cap a Vallbona de les Monges, i ens vam aturar a la piscina municipal, a passar les hores de calor.
Vam tenir aquesta agradable sorpresa:


Llibres i revistes per a nens i nenes, i també per a persones grans:













Ens van explicar que alguns llibres eren cedits provisionalment per la biblioteca Tirant lo Blanc, de Belianes, el poble veí. Altres provenien de donacions espontànies, i que tots eren molt rebuts pels usuaris i usuàries de la piscina. 
Ens va encantar saber que per tot arreu i cada cop més, van naixent iniciatives com aquesta


dissabte, 26 de juliol del 2014

Maria-Mercè Marçal, present a Ivars d'Urgell


Hem estat una setmana per les terres de Lleida, a la Segarra, l'Urgell i el Pla d'Urgell. En aquesta darrera comarca hem tingut l'oportunitat de visitar la població d'Ivars d'Urgell, on va néixer Maria-Mercè Marçal.
Teníem moltes ganes de veure l'escultura, una gran ema de ferro -coberta d'heura- , obra de Xesco Mercè, que l'Ajuntament d'Ivars li va dedicar al parc de l'Ermita.
Al peu de l'escultura, una placa amb el seu poema Divisa, del llibre Cau de llunes, que s'ha convertit en bandera del feminisme d'esquerres:


A les qui vam ser mestres de l'Heura Marçal ens emociona especialment aquest homenatge. Independenment d'això, us recomanem la visita a tothom.

Si hi aneu, aprofiteu també per voltar l'Estany d'Ivars, recuperat fa uns anys, d'un interès faunístic notable:
Del blog "Llocs amb encant"

dimarts, 22 de juliol del 2014

La biblioteca dels llibres perduts


Des del maig passat fins l'onze de setembre, en el marc dels actes del Tricentenari, Barcelona acull el BCNRE.SET, un circuit urbà amb set instal·lacions artístiques i arquitectòniques efímeres, repartides per diferents places de la ciutat.


L'arquitecta Benedetta Tagliabue i el dramaturg Àlex Ollé en són els comissaris i han donat a cada instal·lació un contingut diferent: identitat, llibertat, democràcia, diversitat, memòria...


A la plaça de Salvador Seguí hi trobareu la que té com a nom "La biblioteca dels llibres perduts", homenatge a la llibertat. Vol ser un lloc on es celebri el fet de llegir i el coneixement sigui oberta a tothom. Els autors són l'arquitecta índia Anupama Kundoo i l'Institut d'Arquitectura Avançada de Catalunya.


dissabte, 19 de juliol del 2014

Expliquem contes al Casal d'Estiu


Com cada estiu, els nens i nenes del Casal surten de l'escola un cop a la setmana a passar tot un dia fora. 
I,que fan, a l'hora del sol, després de dinar, quan tot convida a reposar una mica?
Escolten els contes que explica la Mercè!!!

Escoltant "Dos ratones, una rata y un queso" de Claudia Rueda

Escoltant "Crictor" de Tomi Ungerer

Rates i serps, una bona selecció!

divendres, 18 de juliol del 2014

El nostre Club de Lectura: sopar d'estiu


Dimecres vam sopar a casa de l'Anna i en Lluís, per tancar la nostra tercera temporada i donar la benvinguda a l'estiu.
Va ser una vetllada molt agradable, amenitzada amb els jocs literari-memorístics que ens va plantejar l'Anna.

Els llibres llegits fins al present: ja són quinze

Pels qui no vau poder a venir a sopar, algun exemple:
Quins van ser els llibres del primer any i en quin ordre els vam llegir? I els del segon i el tercer? A quins dels quinze llibres llegits en aquests tres anys pertanyen uns personatges anomenats Mara,  Sidney,  Elisabeth, Nel, Pari, Adrianí, Richard...? A quin dels llibres pertany aquest fragment?

Qué fresco, qué tranquilo, más que ahora desde luego, estaba el aire en las primeras horas de la mañana; como el aleteo de una ola, el beso de una ola, frío y cortante...

I això no és res! De personatges n'hi havia dotzenes i de fragments una bona tria. Vam haver de posar a treballar les nostres neurones!



En acabar de sopar, intercanvi de llibres en préstec per a l'estiu, i tria del proper llibre.
Vam decidir llegir una novel·la més lleugera que de costum, humoristica:

http://www.bib.uab.cat/human/fonspersonals/arbones/publiques/farbonescerca.asp?pclau2=Henderson,%20el%20rei%20de%20la%20pluja

o bé:
http://unlibroaldia.blogspot.com/2013/11/saul-bellow-henderson-el-rey-de-la.html
Clicant damunt les fotos trobareu informació
Hem convocat la sessió pel dijous, 18 de setembre. A 2/4 de 8, a la biblioteca de l'escola.

Mireu el que es troba a la xarxa. Un blog que parla del nostre llibre:

 

Ve d'Orlando, clar, però a primer cop d'ull no enteníem res!!!

dijous, 17 de juliol del 2014

Cinema a la fresca a Casa Anita


La setmana passada vam poder assistir a una sessió de cinema a la fresca al jardí de la llibreria Casa Anita, de Gràcia.

Una primera part va consistir en una projecció de pel·lícules per a nens i nenes. Eren contes de Janosh, Ungerer i Sendak (Qué bonic és Panamà, Els tres bandolers i L'home Lluna, La cuina de nit i Allà on viuen els monstres) que fa vint anys havia editat Aura -en vídeo!-, per iniciativa de Ramon Besora. El públic infantil les va "disfrutar" molt.



A la segona part de la sessió, ja per al públic adult, l'Oblit Baseiria havia aconseguit el film Far Out Isn't Far Enough: The Tomi Ungerer Story



Ungerer és un personatge interessantíssim. Des d'aquest blog ja us n'havíem parlat alguna vegada: un home lluitador, compromès amb el seu temps, molt més enllà de la seva faceta com a autor de contes infantils (d'altra banda, molt bons llibres!)


No us podem passar la pel·lícula, però sí el tràiler. Nous el perdeu, només aquests minuts ja valen la pena.

dilluns, 14 de juliol del 2014

Un blog de literatura infantil i juvenil, però no "un blog més"...

Ho vam llegir a l'Aracriatures de dissabte, i ens va interessar.
Us passem l'enllaç a un blog que nodreix una lectora... de catorze anys! I que té tres anys d'història, per tant, si no ens equivoquem, el va iniciar als onze.


Cliqueu la imatge per accedir al blog

La noia es diu Marta Botet, i és evident que porta l'amor per la literatura a la sang. Té gustos personals i li agrada explicar-los. Des d'aquí la felicitem i l'encoratgem a continuar treballant en el seu blog.
No podem deixar de sentir enveja per la bibliotecària de la seva escola de primària, si en va tenir... Us imagineu que un dia un alumne (o ex) de l'Orlandai ens enviés un enllaç al seu bloc de literatura? Seria una de les il·lusions més grans de la nostra vida de bibliotecària blogaire!

diumenge, 13 de juliol del 2014

Maite Carranza, Premio Cervantes Chico, 2014

Imatge del blog de l'autora
Maite Carranza acaba de ser reconeguda amb el Cervantes Chico, que l'ajuntament d'Alcalá de Henares atorga cada any a un autor o autora, no per un llibre en concret, sinó per tota una trajectòria literària dedicada al públic infantil i juvenil. 
Carranza ha escrit més de quaranta llibres en gairebé trenta anys i des del primer -Ostres tu, quin cacau!- fins al darrer -El fruit del Baobab, per a lectors més grans- ha destacat per la seva escriptura fresca i dinàmica,  i per abordar temes actuals i molt propers a la realitat de nens i joves. També és guionista i autora d'obres de teatre. Molts dels seus llibres han estat mereixedors de diversos premis literaris.



















El 2011, quan Maite Carranza va guanyar el Premio Nacional de Literatura Infantil y juvenil, vam fer una entrada al nostre bloc parlant d'aquesta autora i dels llibres escrits per ella que tenim a la biblioteca. En aquests gairebé tres anys n'hem adquirit tres més, de la col·lecció d'en Víctor:


Són llibres per a lectors i lectores del Cicle Mitjà o Superior, que us proporcionaran estones d'humor i d'entreteniment.


dilluns, 7 de juliol del 2014

Quedeu-vos a la trinxera i després correu, de John Boyne


Us dèiem a una entrada anterior que a la biblioteca només hi tenim un llibre en el que l'acció transcorri durant la Primera Guerra Mundial. 
Però coneixem aquest altre, que potser no és per a l'alumnat de Primària però, com Cavall de guerra, de Morpurgo, agradarà als bons lectors/es a partir dels dotze anys. L'autor, John Boyne, es va donar a conèixer amb El noi del pijama de ratlles. Posteriorment ha publicat altres novel·les, i potser aquesta és la que ens agrada més.
Llegiu el que en diu l'editorial, Fanbooks (Grup 62):

El dia que esclata la Primera Guerra Mundial, el pare de l’Alfie Summerfield promet que no anirà mai a lluitar. Just l’endemà trenca la promesa i quatre anys més tard, l’Alfie encara no sap on és el seu pare, només que es troba lluny i en una missió secreta.
Un dia, mentre neteja sabates a l'estació de tren de King Cross, l’Alfie veu inesperadament el nom del seu pare escrit entre un munt de papers que pertanyen a un metge militar. Atordit i confós, el noi s'adona que el seu pare és en un hospital amb unes condicions especials. L’Alfie està decidit a rescatar-lo d'aquest estrany i inquietant lloc.

dissabte, 5 de juliol del 2014

Autors que ens agraden: Jon Klassen



Probablement aquests dos són els llibres més coneguts de Jon Klassen. Són els únics que tenim a casa nostra escrits i dibuixats per aquest autor.
Hi ha més coincidències entre ells que l'assumpte del barret. Tots dos parlen als nens i nenes sobre la veritat i la mentida, el que està bén fet i el que no, el que volem però no podem tenir... i la gràcia és que en parlen amb humor, ironia i sense moralitzar.
Tots dos són paradigmes d'àlbum. Text i imatge parlen alhora i es complementen. Cal mirar atentament la darrera il·lustració, per entendre bé la història de On és el meu barret? I al segon, Aquest barret no és meu, part de la gràcia és que no sigui el mateix el que veiem que el que llegim.
Una altra coincidència: els dos llibres han estat premiats. El primer va ser un dels 10 millors llibres il·lustrats per a nens (guardó del New York Times) del 2011, El segon acumula premis: Medalla Caldecott el 2013, medalla Kate Greenaway el 2014 i, fa poc, Premi Llibreter d'àlbum il·lustrat 2014 a Catalunya.
Els dos llibres són de l'editorial Milrazones, i els tenima l'escola.
Però Klassen també il·lustra llibres d'altres autors, com aquest:


El vam recomanar per Nadal i ho tornem a fer ara. Us agradarà, o potser ja l'heu vist a la biblioteca.

Fins aquí, els que són fàcils de trobar. Però mireu què hi ha a la xarxa, i aneu fent boca, perquè tard o d'hora arribaran, esperem:


De "Cats' night out"


De "The dark"

Els text és del mateix autor que "Llana a dojo"
De "Sam and Dave..."

Les dues il·lustracions són de "House held up..."

De "Coraline"
Com que ens quedem amb les ganes de poder fullejar tots aquests llibres, almenys us deixo un conte, An Eye for Annai, del que Klassen va fer, els anys que era un estudiant desconegut,  l'animació. Ja és alguna cosa!

I si voleu saber-ne més, de l'obra de Jon Klassen, llegiu l'entrada del amics del replà que, com sempre, la broden.