dissabte, 31 de gener del 2015

18ena sessió del Club de Lectura

Dijous ens vam reunir per parlar d'aquest llibre:


En la pell de l'altre, de Maria Barbal, és la història d'una dona forta i emprenedora que decideix quin ha de ser el seu futur, però alhora crea un passat fictici per a la seva família. La novel·la s'inspira -com El impostor, de Javier Cercas- en la persona d'Enric Marco, que va fer-se passar per supervivent dels camps d'extermini del nazisme al llarg de molts anys de la seva vida.
Barbal fa un retrat esplèndid de la vida al barri del Poble Nou de Barcelona als anys setanta i vuitanta i, sobretot, teixeix els personatges amb una profunditat admirable. Tant les dues dones protagonistes, que intenten fugir de les vides que els ha correspost de viure, com la resta de personatges secundaris són absolutament reals i creïbles. 


La novel·la no va agradar tothom de la mateixa manera, com és lògic, però va promoure un debat apassionant entre nosaltres, sobretot al voltant de  les motivacions de l'actuació de les seves protagonistes. 

No ens cansarem de repetir-vos l'interès de les sessions d'un club de lectura: mai no se'n surt igual que s'hi ha arribat. Les opinions i els punts de vista de les altres persones enriqueixen la pròpia lectura molt més del que imaginem.



Us presentem la proposta de lectura per la sessió que celebrarem el 19 de març (dia de Sant Josep) a 2/4 de 8 del vespre, com de costum, a la biblioteca de l'escola:

Cliqueu i entrareu al web de l'autora

Aquesta és la novena novel·la de la sèrie Petra Delicado, nom de la inspectora de policia que la protagonitza. El llibre ha estat editat per Destino, en castellà. 
La seva autora, Alicia Giménez Bartett, acaba de ser mereixedora del premi Pepe Carvalho d'enguany, en el marc de la desena edició de BCNegra. 
Si us interessa la bona novel·la negra, llegiu-la i veniu!

divendres, 30 de gener del 2015

La biblioteca Xavier Benguerel fa 20 anys



La biblioteca Xavier Benguerel, de la Vil·la Olímpica, ha fet vint anys aquest mes de gener. La Xavier Benguerel està especialitzada en literatura sobre cinema.
Ho hem llegit a El Digital, de l'Ajuntament de Barcelona:

Un altre tret distintiu de la Xavier Benguerel és el Servei de Documentació de Literatura Infantil i Juvenil de què disposa. És l’únic d’aquestes característiques a tot Catalunya, i comprèn més de 30.000 documents, que van des del final del segle XIX i fins a l’actualitat. A la resta de l’Estat espanyol només la Fundació Germán Sánchez Ruipérez, a Salamanca, té un servei d’aquest tipus, però amb un fons molt més contemporani.


Per molts anys i moltes gràcies per l'ajut i l'informació que ens brindeu a totes les bibliotques infantils de Catalunya, biblioteca Xavier Benguerel


dimarts, 27 de gener del 2015

La historia de Erika, de Ruth Vander Zee i Roberto Innocenti

El 27 de gener de 1945 l'exèrcit rus va arribar al camp de concentració d'Auschwitz, per alliberar-lo. En commemoració del seixanta aniversari d'aquest fet, Kalandraka va traduir al castellà aquest llibre de Ruth Vander Zee i Roberto Innocenti, emocionant com pocs:



Avui que celebrem els setanta anys de la fi d'Auschwitz us el tornem a presentar i recomanar.
Podeu escoltar el text sencer en aquesta gravació que hem trobat a la xarxa, però els dibuixos d'Innocenti són infinitament millors en el llibre:


Aquest llibre va sempre associat a un altre, Rosa Blanca, escrit per Christopher Gallaz i il·lustrat també per Roberto Innocenti gairebé vint anys abans, que aquí ens va arribar el 1987, de la mà de Lóguez:


En aquest cas, el llibre ens mostra, des de la mirada d'una nena, el que van ser els camps d'extermini del nazisme. També us el recomanem moltíssim:













Les il·lustracions d'Innocenti a Rosa Blanca ens porten a la novel·la de John Boyne, d'Empúries, El noi del pijama de ratlles, dirigida a lectors més grans (no el tenim a la nostra biblioteca). Tot i que aquest llibre va aconseguir molt d'èxit en el seu moment, no vàrem considerar-lo una obra rodona: el text molt senzill, com si fos per a lectors primerencs i, en canvi, el tema molt dur, el final massa sobtat... Però no podem deixar d'anomenar-lo en aquesta breu bibliografia sobre els camps de l'Holocaust.


diumenge, 25 de gener del 2015

La Ploma de l'Orlandai us recomana...

Des de la revista de l’escola, La Ploma de l’Orlandai, recomanem aquests dos llibres:


Lluís Farré, Endrapallibres, editorial Cruïlla

Si t’agraden els llibres i alguna vegada te n'has menjat un, o més d’un, has de llegir aquest llibre.

La protagonista de la història d’aquest relat d’humor es va intentar cruspir una biblioteca sencera... però no sabem si ho va aconseguir! Si el llegeixes ho pots descobrir!




Knister, Tina Superbruixa i els pirates, editorial Brúixola

Si t’agraden i et diverteixen els llibres de la Tina, la Superbruixa, no te’l pots perdre.

Un bon dia la Tina es va trobar un llibre de màgia al costat del llit i, com que li agrada molt fer encanteris, va fer un conjur que va tenir unes conseqüències inesperades...
Recomanem aquest llibre d’aventures i esperem que us agradi tant com a nosaltres!

Zöe i Albert
La Ploma de l'Orlandai

divendres, 23 de gener del 2015

"Into the woods", un film de Rob Marshall


Una pel·lícula d'estrena, basada en diversos contes de Grimm: La Ventafocs, La Caputxeta Vermella, Rapunzel i Jack i la mongetera, no podem deixar de ressenyar-la en aquest blog.
La pena és que, de moment, les crítiques que hem llegit no la deixen gaire bé. Una correcta primera part on hi trobem els personatges d'aquests contes, però una segona part mancada de ritme i desprovista de sentit, diuen. Una llàstima, perquè estem segures que Meryl Streep hi fa una esplèndida bruixa.
És un film musical, basat en el de Stephen Sondheim, que s'havia estrenat els anys vuitanta als EEUU, i el 2007 a casa nostra, de la mà de Dagoll Dagom, com a "Boscos endins".
Si voleu veure el tràiler, aquí us el deixem:



Si la veieu, deixeu-nos un comentari, si us plau!

dijous, 22 de gener del 2015

dimecres, 21 de gener del 2015

Bestiario, d'Adrienne Barman


De totes les novetats d'aquest gener, en l'apartat de llibres de coneixements, aquest és un dels llibres que més ens agrada. El va publicar Libros del Zorro Rojo l'octubre del 2013.

L'autora dibuixa centenars d'animals en el seu medi, però els classifica de manera original i esbojarrada. Algunes categories tenen a veure amb els seus costums, altres amb les seves característiques... n'hi ha de convencionals, com "els caçadors", "els domèstics", "els arquitectes","els extingits", i d'altres més innovadores:
























El llibre desborda sentit de l'humor. Els que estan en perill d'extinció tenen els ulls plens de llàgrimes:



Mireu-vos alguns dels "nocturns". Els reconeixeu?:


Més difícil encara trobar els "ràpids". Són fora d'imatge!


A llibre ens presenten una quarentena de grups, i en total hi veurem uns vuit-cents exemplars. Adrienne Barman, il·lustradora i grafista suïssa, ha estat més de tres anys pera documentar-se i dibuixar-los. Ofereix entreteniment assegurat per a hores, amb un l'humor que no està renyit amb la fidelitat a la veritat. 


Caricatura de l'autora amb els seus persoatges, de Linkedin
Podeu consultar el web del Zorro Rojo, on trobareu informació i més il·lustracions.

dimarts, 20 de gener del 2015

La tarda de divendres, biblioteca oberta


Els divendres obrim la biblioteca, de 2/4 de 5 fins a les 6, aproximadament, per a totes les famílies que vulguin venir. 
Inicialment era una activitat pensada només per al nostre alumnat d'Educació Infantil. Així, amb els seus pares, podien endur-se llibres en préstec i, a més, gaudir d'una agradable estona de lectura de contes acompanyats de mares i pares.




Però els petits es van fent grans i segueixen trucant a la porta de la biblioteca els divendres per la tarda. Mentre ells llegeixen, els adults poden passar una estona agradable llegint el diari, el suplement Ara Criatures, alguna revista literària...





















Els germans grans també acompanyen la lectura dels petits.



Us esperem els divendres, a la biblioteca

dilluns, 19 de gener del 2015

Activitats de lectura a la llibreria "A peu, de pàgina"

De la programació mensual d'activitats de lectura que fa la llibreria de Sarrià A peu, de pàgina, en volem destacar dues:

Divendres, 23 de gener, a les 7 de la tarda, Club de Lectura pels més grans:



Dissabte, 31 de gener, a les 12 del matí, pels més petits, explicació del conte:


diumenge, 18 de gener del 2015

Llibres de Matemàtiques


Aquesta quinzena hem dedicat l'expositor de l'entrada de la biblioteca als llibres de matemàtiques.  Hi tenim llibres per aprendre els números de l'u al deu, llibres d'història de la matemàtica, contes amb un pretext numèric... 


... llibres sobre mides reals, sobre geometria, altres que plantegen problemes i jocs matemàtics, llibres de didàctica pels mestres...



Alguns són força antics i difícils de trobar. Us recomanem especialment aquest, que és de l'any 2013.Si cliqueu damunt la imatge el podreu fullejar una mica, per gentilesa d'Oceano Travesía, que és qui l'ha editat. 


És un llibre divertit, estimulant, ple d'enigmes lògics i matemàtics de la vida real. Els autors, Jon Szieszka i Lane Smith, ja havien col·laborat en uns altres dos llibres també plens d'enginy i humor, que tenim a la biblioteca:


dissabte, 17 de gener del 2015

Convertim els contes populars en frontals romànics

Els nens i nenes de la classe de Picot fan una visita anual al MNAC, amb l'objectiu de conèixer l'art romànic català. 

El frontal de Sant Pere de Boí

L'equip pedagògic del nostre Museu Nacional d'Art de Catalunya -que fa una feina extraordinària- aconsegueix que els nens i nenes de cinc anys entenguin molt bé com s'expressaven els pintors del romànic català. Quan tornen a l'escola són capaços d'utilitzar el mateix llenguatge que aquells artistes per... explicar-nos contes!

Mireu, sinó, aquests frontals. Al centre, els protagonistes. Al voltant, sempre en el mateix ordre, d'esquerra a dreta i de dalt a baix, la història.


El conte d'en Patufet:



El de la Caputxeta Vermella: 


El dels Tres Porquets:


La llegenda de Sant Jordi:


Visiteu el blog del Cicle Infantil, on hem trobat aquestes fotografies.