dilluns, 30 de maig del 2016

"Alícia a través del mirall", al cinema


Pel·lícula dirigida per James Bobin, produida per Tim Burton i protagonitzada per Johnny Deep, hauria pogut ser una bona adaptació del llibre de Lewis Carroll.
Però totes les crítiques que hem llegit la deixen no prou bé: "caòtica", "esgotadora", "catastròfica", "sense màgia", "previsible"...
No us la recomanem, però la presentem, tal com fem sempre que arriba a les nostres pantalles una adaptació cinematogràfica d'una obra literària infantil o juvenil.
Podeu veure el tràiler:


diumenge, 29 de maig del 2016

Ens visiten unes professores del Brasil


Aquesta setmana hem rebut una altra visita. A petició de la Cristina Correro, professora de la Facultat de Ciències de l'Educació de la UAB i membre del grup de recerca Gretel, vam mostrar la nostra biblioteca a una delegació formada per tres persones provinents del Brasil: dues professores universitàries de Minas Gerais i una membre del Ministeri d'Educació brasiler. Les professores pertanyen al CEALE (Centre d'Alfabetització, Lectura i Escriptura, que dóna formació i suport docent i organitza el Pla Nacional de Biblioteca Escolar). També formava part del grup visitant una professional de Toronto (Canadà)
Els vam explicar la nostra tasca de formació de nenes i nens lectors, i varem fer un breu passeig per alguns espais de l'escola. 
Van manifestar la seva satisfacció pel que havien vist -els treballs exposats sobre Roald Dahl, la biblioteca i la pròpia escola- i per tot el que havien escoltat. Nosaltres també, perquè de tots els intercanvis s'aprèn alguna cosa.

Visitem la nova llibreria "Nollegiu"


Ens vam prometre tornar a visitar la llibreria Nollegiu quan fos a la seva nova ubicació. Han passat tres mesos i hi hem estat.
Des de l'exterior ens sembla que difícilment haurà conservat l'ambient acollidor que ens va captivar quan vàrem ser a la llibreria antiga. Però ens equivoquem. Mireu:





Butaques i cadires on podem seure una estona fullejant allò que ens ha interessat, llums indirectes que fan que ens sentim una mica com a casa, la cafetera a punt de fer-nos un cafè... i, sobretot, l'atenció de les persones que ens ofereixen coneixemnts i conversa tan aviat com ho necessitem.





















Nollegiu segueix i seguirà essent la llibreria del Poble Nou, més consolidada encara que abans, si això és possible, com a centre cultural del barri. Amb els seus llibreters de capçalera a punt d'ajudar-nos i, si pugeu l'escala que veieu a les fotografies anteriors, amb un espai preparat per oferir activitats, xerrades i conferències amb una periodicitat... diària!






















El pis de dalt ha conservat tots els elements de la Juanita, la boutique que aquest edifici havia estat molts anys. Això li dóna un aire kitch molt personal. Fins i tot el cartell de l'exterior l'ha mantingut en Xavier Vidal tal com era:


També a l'exerior hi seguim trobant la pissarra, amb la cita literària diària. Ara ja no farà ensopegar cap veí!


No busqueu literatura infantil a Nollegiu. Només heu de caminar unes passes i tombar una cantonada per trobar La Petita, la llibreria del Poble Nou per a nens i nenes. Juntament amb La Retrobada -llibres de segona mà- formen un tercet col·laboratiu, cadascuna dedicada a la seva especialitat.

Marxem de la llibreria amb el convenciment que Nollegiu, "emprovador de llibres" té un futur prometedor.




dissabte, 28 de maig del 2016

Llums nous a la biblioteca!


Primer van ser les taules. Ara els llums. Eren les dues coses que fa anys voliem canviar, i per fi ho hem aconseguit.



Què us sembla? Ara sí que llegirem bé a la nostra biblioteca!

dimecres, 25 de maig del 2016

Roald Dahl: 100 anys


Com tantes altres escoles, hem volgut fer el nostre homenatge a Roald Dahl, autor reconegudíssim per part de les persones que estimem la literatura infantil i, sobretot, per part dels nens i nenes que el llegeixen.



Roald Dahl va néixer a Cardiff el 1916 i va morir el 1990. Va escriure una vintena de llibres per a infants, però també un bon nombre de contes per a adults. 


Fotografia feta a Cardiff per la M.Llum, en viatge Comènius

¿Què és el que desperta l'interès dels nens i nenes pels llibres de Dahl, quan van ser escrits vint, trenta i quaranta anys enrere? Les seves històries són divertides i, sobretot, trencadores. Presenta les persones grans allunyades dels estereotips: sovint són dolentes, malcarades, maleducades, una mala influència pels seus fills o néts. S'ha dit que, si avui Dahl presentés algun dels seus llibres, cap editorial gosaria publicar-lo, per políticament incorrecte.
Nosaltres li professem tot el respecte i l'admiració. La seva obra és viva i fresca com si fos escrita ahir mateix. És un autor que fa lectors!


Associem l'obra de Dahl a la del seu il·lustrador habitual, Quentin Blake. Però no tots els seus llibres els va il·lustrar Blake:

 












Poques persones saben que Dahl també va escriure guions cinematogràfics, com el de Chitty, Chitty, Bang, Bang (1968) per a infants, o Només es viu dues vegades (1967), la pel·lícula de James Bond.

La seva biografia, pels més grans:


Els poemes, en clau humorística:

   
Aquest -que no és nostre, ens l'ha deixat una col·lega- no és de Dahl, sinó de Felicity Dahl, la seva segona dona:


Tampoc aquests, literatura per a adults, són de la biblioteca de l'escola:

Si és de la biblioteca el llibre de Lola Casas sobre Dahl, imprescindible per a mestres


Aquest mes de maig els grups de l'escola, des de Picot fins a Sargantanes, han fet i mostrat algun treball gràfic relacionat amb l'obra de Dahl.
Els nens i nenes han llegit (o els hem llegit):

                Picot                El cocodrilo enorme (fragment)
                Camaleons      Los mimpins
                Lleons             ¡Qué asco de bichos!
                Minerals          James i el préssec gegant
                Planetes          El superzorro
                Llúdrigues      Las brujas
                Sargantanes   Versos perversos

Mireu la seva feina posterior:












També hem jugat, petits i grans, a reconèixer les obres a partir de les il·lustracions del gran Quentin Blake

diumenge, 22 de maig del 2016

Lluïsa Jover, els llibres a les mans


L'any passat us vam presentar una col·lecció d'obres de la Lluïsa Jover. Eren dones llegint.
Avui us oferim un enllaç  Prova i error, el blog d'en Josep Maria Cortina, que ha publicat la col·lecció dels llibres i mans, de la mateixa artista. Entreu-hi i gaudiu-ne.

divendres, 20 de maig del 2016

Hi ha més dracs que el de Sant Jordi


La cartellera d'aquesta quinzena presenta els llibres que parlen de dracs, més enllà del drac de Sant Jordi












El drac que teníem 
al rebedor de la biblioteca va 
començar a treure foc...






...i va reunir tots els dracs de l'escola, que varen sentir la seva crida...


... i fins i tot varen venir volant.


Ara els tenim tots concentrats aquí:




Us recomanem especialment El drac vermell, de Max Velthuijs,  reedició d'un llibre deliciós de l'any 1973, que ens acaba de fer arribar Libros del Zorro Rojo:


I els tres Dragoneros, de Josh Lacey, editats per Ekaré els anys 2015 i 16, novel·letes breus que fan riure tots els lectors, a partir dels nou anys