Ens ho envien de la UOC i ho compartim:
Per a totes les persones que estimen els llibres i la lectura, per a passar-ho bé i per a aprendre
diumenge, 31 de desembre del 2017
dimecres, 27 de desembre del 2017
Aneu a veure "Ferdinand", la pel·lícula de Carlos Saldanha
Sembla que la crítica l'ha deixat prou bé, però l'interessant és conèixer els antecedents de la història, perquè té més de setanta anys!
The history of Ferdinand és el conte d'un toro pacífic i pacifista. És una defensa de la llibertat i la tolerància. La va escriure i editar als EEUU Munro Leaf el 1936 i la va il·lustrar el seu amic Robert Lawson. El llibre arriba a Espanya en plena guerra civil i és prohibit per la censura.
Fa poc Kalandraka va publicar aquesta versió clàssica en portuguès, català i gallec:
Però a l'escola tenim aquesta altra, del 2010, reeditada fins a cinc vegades per Lóguez. Les il·lustracions, de Wernwr Klemke, van ser premiades a la biennal de Bratislava el 1966
L'any 1938 Disney va convertir el conte en aquesta curtmetratge, que va guanyar l'Óscar al millor film d'animació.:
I ara ens arriba la pel·lícula allargassada i una mica poca-solta de Carlos Saldanha, l'autor de la sèrie Ice Age. Pot ser un bon entreteniment de vacances de Nadal. Voleu veure el tràiler?
diumenge, 24 de desembre del 2017
L'amic invisible de la classe dels Lleons
Des de fa pocs anys, els nens i nenes de 4t celebren, en acabar el primer trimestre, la festa dels regals de l'Amic Invisible.
dissabte, 23 de desembre del 2017
La cartellera del rebedor de l'escola
Aquest any la cartellera del rebedor no és de participació de tots els nens i nenes de l'escola, sinó que l'hem fet des de la comissió de biblioteca de l'AFA.
Com de costum, hi trobareu els llibres recomanats per la biblioteca, els mateixos que hem ofert en una tríptic a tot l'alumnat de l'escola. També hi accedireu si cliqueu aquí
Aprofitem per desitjar-vos molt bones festes de Nadal...malgrat tot.
dijous, 21 de desembre del 2017
dimarts, 19 de desembre del 2017
Contes en anglès
Els nens i nenes de la classes de Planetes -6è- han escrit llibres de contes clàssics en anglès.
És un treball de grup. Trien el conte que volen explicar, fan plegats adaptacions senzilles per a poder-les llegir amb els seus fillols de 1r, i cerquen il·lustracions. Aleshores en fan còpies perquè tothom pugui tenir el seu llibre.
La portada la fan els Planetes a mà, vint-i-sis de diferents, una per a cada llibre, una per cada nen o nena de Coales.
És un bon treball d'equip, alhora que una preciosa activitat d'apadrinament.
dilluns, 18 de desembre del 2017
La darrera sessió del Club de Lectura de l'any
Dijous passat vam celebrar la darrera sessió del Club de Lectura del 2017.
Havíem llegit Mujeres, d'Eduardo Galeano (Siglo XXI, 2015)
El llibre ens va agradar molt. A tothom.
Es tracta d'una antologia de textos publicats anys enrere pel propi Galeano, a diferents obres seves. Hi trobem dones, dones reals, conegudes per tots nosaltres, dones desconegudes, moltes d'elles d'Amèrica llatina, dones -creiem- de ficció... Totes amb un denominador comú: lluitadores, resistents, compromeses.
Galeano, autor uruguaià mort el 2015 als 74 anys, és conegut, sobretot, per La venas abiertas de América Latina i per Memoria del fuego, escrites els anys setanta i vuitanta, on mostra la seva faceta de periodista, analista polític i historiador.
Havíem llegit Mujeres, d'Eduardo Galeano (Siglo XXI, 2015)
El llibre ens va agradar molt. A tothom.
Es tracta d'una antologia de textos publicats anys enrere pel propi Galeano, a diferents obres seves. Hi trobem dones, dones reals, conegudes per tots nosaltres, dones desconegudes, moltes d'elles d'Amèrica llatina, dones -creiem- de ficció... Totes amb un denominador comú: lluitadores, resistents, compromeses.
Galeano, autor uruguaià mort el 2015 als 74 anys, és conegut, sobretot, per La venas abiertas de América Latina i per Memoria del fuego, escrites els anys setanta i vuitanta, on mostra la seva faceta de periodista, analista polític i historiador.
Mujeres es una obra emocionant. Radicalment feminista, reivindica la dignitat de les dones i de totes les persones, amb un llenguatge planer i alhora poètic. Us la recomanem.
Per a la propera sessió, que tindrà lloc el dia 15 de febrer, hem triat aquest llibre:
Cliqueu damunt la imatge per a saber-ne més
diumenge, 17 de desembre del 2017
Llibres que ens parlen de Nadal
I, com que ve Nadal, la biblioteca exposa tots els llibres de tema nadalenc, davant d'una cartellera suggerent:
A la biblioteca hi ha llibres de Nadal pels més petits:
Pels mitjans:
I pels més grans:
També llibres de poemes:
Comentem només les dues novetats d'aquest any:
L'arbre de Nadal del senyor Eudald, de Robert Barry, un llibre del 1963, que arriba per primera vegada acolorit a casa nostra. Una història divertida i dolça, que s'inicia amb un arbre de Nadal tan gran que no es pot encabir a casa del senyor Eudald...El text és rimat, traduir amb gràcia per Maria Luchetti.
L'edició és de Corimbo, del novembre del 2017.
50 poemes de Nadal per dir dalt de la cadira (Arallibres, 2011) és una bona selecció elaborada per Jaume Subirana que compta amb poemes populars, altres dels autors clàssics -Verdaguer, Maragall, Riba, Arderiu...- , i altres dels contemporanis: Martí i Pol, Raspall, Bonmatí, Torner... Per a tots els gustos i totes les edats.
dissabte, 16 de desembre del 2017
Ens agrada Flavita Banana
Ja us ho havíem dit altres vegades, que ens agrada Flavita Banana...
Mireu:
divendres, 15 de desembre del 2017
Aquestes festes, regalem llibres (selecció de recomanats per la biblioteca)
Del web d'Ashley Phipps |
Aquests són alguns dels bons llibres
del 2017.
Estan ordenats, aproximadament,
seguint l’edat dels lectors i lectores. Però ja sabeu
que les classificacions són difícils, cadascú és diferent, i tampoc és el mateix
llegir sol que acompanyat per una persona gran.
Bones festes i bons regals!
dijous, 14 de desembre del 2017
Vacances de Nadal... El Petit Príncep, el musical
Si encara no l'heu vist, teniu una nova oportunitat. Espectacle musical familiar per a les vacances.
Són ja quatre temporades... no està gens malament... i és El Petit Príncep!
dilluns, 11 de desembre del 2017
Wonder, al cinema
Vau llegir Wonder, de R. J. Palacio?
Doncs aquestes vacances de Nadal, aneu a veure la pel·lícula. En tornar, al gener, quants debats podrem fer!
Mireu el tràiler:
dissabte, 9 de desembre del 2017
Homenatge a Fina Rifà i a Maria Rius
Divendres, 1 de desembre, es va celebrar a la biblioteca Xavier Benguerel, de Barcelona, un acte en homenatge a dues il·lustradores il·lustres, la Maria Rius i la Fina Rifà.
Va presentar l'acte Montserrat Castillo, historiadora i crítica d'art, especialista en la figura de Joan Junceda i en la història de la il·lustració a casa nostra, i el va moderar Bernat Cormand, director de la revista Faristol.
Maria Rius i Fina Rifà van ser dues il·lustradores claus en el moment de la represa de la literatura infantil a Catalunya. Els anys seixanta i setanta varen dur a terme una tasca intensíssima en plena dictadura franquista, acompanyades, naturalment, per altres persones, com l'editor Andreu Dòria, o les estimades Àngels Ollé, M. Eulàlia Valeri i Marta Mata, totes tres responsables de la nostra biblioteca en els seus inicis...
Nosaltres no hi vam poder ser presents, ni tampoc moltes bibliotecàries especialistes en literatura infantil que ens consta que haurien gaudit de l'acte (coincidia amb les dates de la fira de Montreuil). Veieu, en canvi, entre el públic, figures veteranes de la LIJ, com en Joaquim Carbó, la M. Eulàlia Valeri, la Teresa Mañà...
Aquest cop no podem reproduir les portades dels llibres d'aquestes il·lustradores que tenim a la biblioteca. Serien dotzenes de cadascuna! Si cerqueu en el nostre catàleg ho podreu comprovar.
El reportatge gràfic d'aquesta entrada del blog és de la Mercè Valeri. Gràcies!
dimarts, 5 de desembre del 2017
Hem estat a la fira de Montreuil!
Entre el 29 de novembre i el 4 de desembre s'ha celebrat a Montreuil, com cada any, el Salon du Livre et de la Presse Jeunesse.
Bibliotecàries i bibliotecaris -i altres professionals de la literatura infantil,en tots els seus aspectes- de Catalunya i d'arreu érem allí, per gaudir-ne. I molt, n'hem gaudit!
Expositors de més de tres-centes editorials i llibreries franceses, presentacions i exposicions, presència d'autors signant llibres. Semblant al que trobaríem a altres fires , però... centenars de criatures els dies feiners, de famílies els festius, nens i adolescents corrent pels passadissos a primera hora per no haver de fer tanta cua a l'hora de demanar una dedicatòria, noietes i noiets amb un llibre a la mà esperant pacientment que l'autor/a els signi la seva novel·la, talment com si fos una estrella del pop!
Veure-ho per creure-ho. Impressionava. Què fa la France per aconseguir aquestes cotes d'amor per la lectura?
Fa això, entre moltíssimes altres coses. Heu vist mai promoció d'un llibre àlbum infantil als passadissos del metro de Barcelona?
També vam passejar per París, amb un a temperatura estimulant. Era una oportunitat que no es podia desaprofitar! Davant de la llibreria Shakespeare, al centre de la ciutat.
Al tren de tornada, una part de la representació de casa nostra, traspuant felicitat. L'any que ve, tornem-hi!
dilluns, 4 de desembre del 2017
Marieta. Los recuerdos de Naneta, de Nob
L'Àgira, de la classe de Planetes, sisè, ha llegit aquest llibre. Ens diu:
Aquest llibre és un còmic de Nob (Dibbuks, 2011). Nob és el pseudònim de Bruno Chevriers. Forma part de la sèrie Los recuerdos de Naneta i és el n.1 (La vida en el campo)
La Marieta, la protagonista, és una nena d'uns sis o set anys que es veu obligada a anar a viure al camp, a casa els avis. La idea no l'agrada gens. Amb el pas del temps li comença agradar i fa amics, sobretot una cabra. La nena i la seva tieta no s'avenen gens.
M'agrada perquè la nena de la història em recorda una amiga, aquesta amiga és molt divertida i riallera, però la nena del còmic no ho és, perquè no li agrada estar al camp.
Recomano el còmic a la gent que li agradi el camp i la natura, també la diversió. De vegades fa riure.
M'agrada perquè la nena de la història em recorda una amiga, aquesta amiga és molt divertida i riallera, però la nena del còmic no ho és, perquè no li agrada estar al camp.
Recomano el còmic a la gent que li agradi el camp i la natura, també la diversió. De vegades fa riure.
A mi el llibre m'ha enamorat, em recorda una mica a la Heidi.
divendres, 1 de desembre del 2017
Més visites, aquest cop des de Colòmbia
Novembre va ser el mes de les visites!
Ahir vam rebre Katherine Ruiz, professora, i Antony Trujillo, coordinador de la millora dels aprenentatges i plans de lectura. Ambdós venien de Colòmbia, de la ciutat de Cali. Representen la Secretaria de Educción en Alianza con Bibliotec, entitat pública que porta a terme una investigació sobre el desenvolupament de les biblioteques escolars a Catalunya.
El Departament d'Ensenyament ens va demanar a l'Orlandai i a dues altres escoles catalanes que els rebéssim i els mostréssim la nostra biblioteca i la feina que hi fem.
Per molts anys la biblioteca Marta Mata segueixi portant a terme aquesta tasca de divulgació, que ens honora.
dijous, 30 de novembre del 2017
Ens visiten estudiants de Biblioteconomia de la UB
Ahir vam rebre la visitad'un grup d'estudiants de 1r curs de grau en Informació i Comunicació, de la Facultat de Biblioteconomia i Comunicació de la UB, acompanyats per la Maite Comalat, la seva professora.
Tant de bo servís perquè algú d'ells es plantegi treballar un dia a la biblioteca d'una escola!
dimecres, 29 de novembre del 2017
dimarts, 28 de novembre del 2017
El regne de Kensuke, de Michael Morpurgo
La Jana, de la classe de Planetes, sisè, ha llegit aquest llibre. I ens diu:
El regne de Kensuke, de Michael Morpurgo, és una novel·la molt emocionant.
Aquesta novel·la està plena d'aventures que viuen una família i el seu gos. Van a fer la volta al món i passen per molts països diferents, molts mars i oceans fins que un dia passa una desgràcia al mar que al Michael (el protagonista) li canvia completament la vida.
Aquesta novel·la la recomano més per nens/es de 5è o 6è perquè té pocs dibuixos i molta lletra.
Voleu saber quines aventures viu el protagonista? I per què li canvia la vida? Es separa de la seva família?
Us el recomano moltíssim! No podreu parar de llegir!
Aquest llibre, que és de l'editorial La Magrana, del 2003, té un problema: està descatalogat. Tant de bo algú el torni a editar!
El regne de Kensuke, de Michael Morpurgo, és una novel·la molt emocionant.
Aquesta novel·la està plena d'aventures que viuen una família i el seu gos. Van a fer la volta al món i passen per molts països diferents, molts mars i oceans fins que un dia passa una desgràcia al mar que al Michael (el protagonista) li canvia completament la vida.
Aquesta novel·la la recomano més per nens/es de 5è o 6è perquè té pocs dibuixos i molta lletra.
Voleu saber quines aventures viu el protagonista? I per què li canvia la vida? Es separa de la seva família?
Us el recomano moltíssim! No podreu parar de llegir!
Aquest llibre, que és de l'editorial La Magrana, del 2003, té un problema: està descatalogat. Tant de bo algú el torni a editar!