Tots sabeu què és un booktuber, oi?
Els booktubers són nois i noies que recomanen llibres des del Youtube, amb una senzilla gravació que es fan amb el seu propi mòbil.
Però si no teniu l'edat de publicar un vídeo al Youtube, aquí us oferim una solució.
La Súperbiblioteca del Club Súper 3 us ofereixen la possibilitat de penjar les vostres gravacions recomanant les lectures que més us agraden.
Per saber com convertir-vos en booksúpers cliqueu damunt la imatge:
Clicant aquí podeu veure algunes recomanacions de nens i nenes com vosaltres. Us animeu?
Per a totes les persones que estimen els llibres i la lectura, per a passar-ho bé i per a aprendre
dimarts, 27 de febrer del 2018
dissabte, 24 de febrer del 2018
Adéu, Forges
Antonio Fraguas, Forges, ens va deixar abans d'ahir, als 76 anys.
Al llarg dels darrers deu anys no hem deixat de publicar acudits de Forges relacionats amb la lectura:
Gràcies!
divendres, 23 de febrer del 2018
Dibuixacontes, a Betevé
Des del mes de gener Betevé ha engegat un nou canal de Youtube, Edició Limitada, on trobareu el programa Dibuixacontes.
Podrem escoltar una vintena de contes clàssics, en les veus expertes de Jordi Basté, David Verdaguer, Antoni Bassas, Gemma Nierga i molts més. Mentre l'expliquen, va creixent la il·lustració, de la mà d'artistes com Noemí Villamuza, Iván Labanda o Àlex Santaló.
Si en voleu un tast:
Dibuixacontes - Betevé - Teaser from Igluuu on Vimeo.
dijous, 22 de febrer del 2018
Un puente hacia Terabithia, de Katherine Paterson
L'Ona, un llibre de Katherine Paterson, que ha editat Noguer
Un puente hacia Terabithia es una novel·la en castellà que m'ha agradat molt.
Us l'explico:
El protagonista és un nen que es diu Jesse i viu amb la seva mare, el seu pare i les seves quatre germanes. Un dia, quan en Jesse estava munyint la seva vaca, se li acosta una nena i es presenta, li diu que s'acaba de mudar a la granja del costat i que es diu Leslie. A l'inici en Jesse no volia ser amic seu, perquè en lloc de portar vestit anava amb texans i samarreta, però quan veu que la Leslie va a la seva classe i tothom la tracta malament decideix fer-se amic seu.
En Jesse i la Leslie construeixen el món de Terabithia, un món màgic on, després de classe, viuran aventures i s'ho passaran molt bé.
Aquest llibre ha inspirat una pel·lícula amb el mateix títol.
A la biblioteca tenim el DVD, que podeu demanar quan vulgueu. El film va dirigir Gabor Csupo, el 2007.
Uns altres llibres recomanats, per la Joana B. i la Joana À.
El primer és un àlbum de El viatge, de Francesca Sanna (Impedimenta, 2016). El segon és La cala del mort, de Lauren Saint John (Bambú, 2012).
dimecres, 21 de febrer del 2018
Uns treballs de biblioteca molt bonics
L'Eloi, de la classe del Lleons i Leones (4t), acostuma a fer uns treballs molt i molt bonics a partir del llibre que ha llegit.
Aquest és el de Ottolina al mar, de Chris Riddell.
No fa gaire la martina L., de la classe de Minerals, va construir, després de llegir una de les quatre Ottolines, aquest Senyor Munroe...
... que ha passat a formar part de la col·lecció de personatges de llibre que tenim a la biblioteca.
Coneixeu les Ottolines?
Són unes novel·letes molt senzilles, protagonitzades per una nena, l'Ottolina, i el seu gran amic, el senyor Munroe. Profusament il·lustrades pel mateix Riddell, amb tinta negra i molts detalls, es fan llegir, mirar i tornar a mirar. Unes històries que agraden molt a nens i nenes a partir dels nou anys. Les va editar Cruïlla a partir del 2005.
diumenge, 18 de febrer del 2018
Fa 150 anys, diu Jules Verne, el Nautilus va arribar a Vigo
La ciutat de Vigo ret homenatge a Jules Verne amb aquesta escultura des de l'any 2005. La podeu veure a Las Avenidas, al costat dels jardins de Montero Ríos. És una escultura de bronze de l'artista José Molares.
Vigo té un paper important en un dels capítols de la novel·la 20.000 llegües de viatge submarí. Verne sitúa l'acció a la badia de Vigo, on el Nautilus arriba a la recerca del tresor d'un galió enfonsat (avui, 18 de febrer, fa exactament 150 anys!)
D'altra banda, està demostrat que Verne va viatjar i residir en dues ocasions a la ciutat de Vigo, per documentar-se.
El 2016 se li va fer també un homentge gràfic a Vigo, amb una pintura mural de 100 metres:
D'altra banda, a la platja de la població de Cesantes, a la ria de Vigo, hi trobem aquesta altra escultura: el capità Nemo (protagonista de 20.000 llegües de viatge submarí), acompanyat de dos bussos del segle XIX. En funció de l'alçada de la marea, el submarinistes emergeixen o queden gairebé coberts.
divendres, 16 de febrer del 2018
Restituïm el cartell de l'escola en català
Fa uns anys teníem el cartell d'Obiols a la porta de la biblioteca.
Un dia el vam treure. Vam pensar que potser no calia.
Avui l'hem tornat a penjar:
(L'hem tingut tots aquests anys a la porta d'entrada de l'escola. Des d'avui també darrera els vidres de la finestra de la sala de mestres, on el pot veure tothom qui passa pel carrer)
dijous, 15 de febrer del 2018
La darrera sessió del nostre Club de Lectura
Aquest és el llibre que havíem llegit:
De nou, un llibre que ens parla de la persecució dels jueus i de l'holocaust, però no un llibre més.
Charlotte Salomon, la protagonista, és un personatge real. Pintora jueva d'origen alemany, va morir assassinada a Auschwitz als vint-i-sis anys. Foenkinos va conèixer la seva història i va quedar fascinat.
Autoretrat. Imatge d' El País |
A nosaltres ens ha captivat. El llibre està escrit en frases molt breus, una estructura que sembla la d'un poema. El resultat és un prosa molt àgil i delicada que, com diu l'autor, ens permet respirar i seguir llegint.
El recomanem sense dubtar, us commourà.
També us recomanem la seva obra pictòrica. Veieu-ne més mostres:
Per acabar la nostra sessió del club, una Charlotte de maduixa:
Per a la propera sessió, que celebrarem aquest cop en dimarts, el 10 d'abril, el llibre que proposem és:
Clica damunt la imatge per saber-ne més |
dimarts, 13 de febrer del 2018
Farenheit 451 a l'escola?
No!
No és el que sembla. A les escoles no cremem llibres. Mai!
El que les flames devoren és el rei Carnestoltes que els nens i nenes de sisè, els Planetes, han construit aquest any. Quan acaba la setmana, cal cremar-lo. Sap greu fer-ho, sempre hi ha algú que reclama l'indult, i amb més motiu enguany. Però les tradicions són per seguir-les, i no hi ha perdó.
Enguany l'alumnat de sisè va muntar un Planeta Còmic al pati de l'escola. Mireu, personatges de còmic per tot, llibres en una gran pila, els propis Planetes amb disfresses de personatges del món del còmic...
Ens enorgullim que aquest any la disfressa de l'escola hagi estat literària. Planetes: Visca!
dilluns, 12 de febrer del 2018
Tot el temps del món, al 33
Recuperem un programa de literatura al canal 33.
Avui, a les 10 de la nit, s'estrena Tot el temps del món, on Anna Guitart entrevistarà grans autors/es de literatura d'aquí i de fora.
El convidat d'aquesta nit és Paul Auster, i aviat escoltarem Jordi Puntí, Almudena Grandes, i molts més...
Recordeu Anna Guitart, havia treballat al magnífic programa Via llibre -i va venir a l'escola a fer un capítol sobre literatura infantil- que més tard es va convertir en l'escarransit Tria 33, que incloïa música, cinema i literatura.
Saludem Anna Guitart i el seu retorn, al front d'un nou espai literari!
diumenge, 11 de febrer del 2018
Velocirepte 2018
Ens agrada veure promoció de campanyes literàries als carrers de la ciutat.
Aquesta és de les biblioteques públiques de Barcelona. Ja és la tercera edició d'un concurs, dirigit a lectors/es de totes les edats, capaces de llegir un llibre d'un tema diferent, que ens proposa l'organització, cada mes.
Per conèixer quins són els dotze reptes i les bases del concurs, entreu al bloc de les biblioteques.
dissabte, 10 de febrer del 2018
Llibres que parlen de futbol
Aquesta quinzena exposem els llibres de la biblioteca que parlen de futbol. Està clar que interessen als nens i nenes, perquè n'hi ha molts de prestats (aleshores exposem una còpia de la coberta en paper).
Joves futbolistes és un llibre força antic, del 1994. De l'editorial Molino, el seu autor és Gary Lineker, notable futbolista anglès que va jugar uns anys al Barça. Va ser un gran divulgador de l'esport de futbol, i no va rebre cap targeta groga ni vermella en tota la seva carrera esportiva.
Ens agrada el futbol, que ens varen portar els Reis, és una enciclopèdia que ho explica tot, de manera agradable i fàcil, molt il·lustrada, sobre aquest esport. De Verthé i Boier, el va publicar Larousse el 2017.
En presentem molts més de ficció, per a totes les edats. I una pel·lícula molt bona, de la directora Gurinder Chadha: "Quiero ser como Beckham". Que no us confongui aquest títol, es tracta de la història d'una nena índia que viu a una població del Regne Unit, molt motivada per practicar l'esport del futbol. Tot i l'oposició de la seva extensa família, hi juga.
No tenim a la nostra biblioteca cap llibre de la col·lecció ¡Gol!, ni dels Futbolísimos, Piranyes, o Futbolmania, ni dels antics contes blaugrana de Cruïlla. Evitem les col·leccions, tot i que agradarien molt a alguns lectors i lectores de l'escola, i procurem centrar-nos en llibres únics, que tinguin interès per ells mateixos.
L'única excepció del que acabem d'explicar són aquests tres llibres de Joan i Raimon Portell, que tenen uns arguments certament interessants i estan escrits en un català molt acurat.
Ens agraden especialment aquests dos títols, que varem comentar en una altra entrada.
El millor de tots:
No és la biografia de Maradona, no. El nen Armando no mostra cap interès pel futbol. El seu pare vol motivar-lo, i només aconsegueix que el nano practiqui el joc simbòlic amb la pilota convertida en company de taula... És una defensa interessant d'aquelles criatures a qui no interessa l'esport, que bona falta ens fa! (Takatuka, 2016)
¡Gol!, de Joventut, és un llibre il·lustrat que va arribar de Suècia el 1995. És de Lasse Anrell i Mati Lepp. Ens explica la il·lusió de l'Oriol, que veu fer-se realitat el seu somni de jugar a un equip de debò, amb tot el que això comporta.
Aquests, adreçats als lectors i lectores més grans:
Cuentos a patadas (Ekaré) de José Urriola, encomana amor pel futbol. a través de lesconverses entre un avi i un nét seguim la trama de la història, alhora que coneixem interessants moments de la història del fubol argentí.
De ¡Gol!, el de Morpurgo, us n'hem parlat en un parell d'ocasions. Es tracta d'una novel·leta que entusiasma tothom qui la llegeix.
Fuera de juego és pels més grans, i per Secundària. De Fabrizio Silei i Maurizio Quarelo, editat per Bárbara Fiore el 2013. És una història d'heroïsme basada en fets reals, situada a la Segona Guerra Mundial.
No us preocupeu per la tentació de xutar que desperta la pilota: està enganxada a la gespa artificial!