dimarts, 24 d’abril del 2012

La bona feina editorial de Mars

Mars és una col·lecció d'editorial Magenta i de l'Associació de Mestres Rosa Sensat. Des de del 2009 estan reeditant conjuntament llibres infantils que formaven part de les nostres biblioteques, que havíem explicat a tantes criatures i, descatalogats, ara eren impossibles de trobar.
Les darreres novetats són Tic-tac, de Mercè Llimona, i L'aniversari, de Miquel Martí Pol i Carme Solé Vendrell

La primera edició de Tic-tac, en castellà, va ser l'any 1942. Després el va publicar Hymsa, els anys vuitanta, ja en català, amb un text molt diferent de l'inicial. Molts nens i nenes van aprendre el funcionament del rellotge amb aquest conte tan bonic! Ara en podem tornar a gaudir.


L'aniversari també l'havia editat Hymsa. A l'escola en tenim un exemplar del 1983. És un conte una mica trist, pels adults i per als nens i nenes més grans de l'escola. Parla de l'anar contra corrent, del ser conseqüent amb allò que hom pensa... 


El dia 17 d'abril vam assistir a la presentació d'aquest dos llibres, que es va fer a la sala d'actes de Rosa Sensat.  
Vam poder conèixer una filla de la Mercè Llimona, de nom Bibi -com la protagonista de Tic-tac- i Montserrat Sans, la vídua de Miquel Martí Pol. 





Hi havia, com és habitual, en Pep Duran, que ens va explicar magníficament bé tots dos contes i, naturalment, la Carme Solé Vendrell, il·lustradora de L'aniversari. L'editor d'El Jinete Azul, que publica els llibres de Mars en castellà, també ens va dirigir paraules molt emotives. En Joan Portell, en nom de Mars, va presentar l'acte.

Per berenar, un rellotge comestible!

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Ei! De la primera edició de "Tic Tac" en tenim un exemplar al fons històric de la nostra biblioteca! (reg. 6258) Seria curiós saber com hi va anar a parar ... Reina

Joan ha dit...

Gràcies Mariona per fer-nos d'altaveu. Una abraçada.
Joan Portell Rifà

la bibliotecària ha dit...

En realitat en tenim dos, de "Tic Tac". El més antic és del 1968. Però no sabem quina edició era, està molt malmès i no es llegeix. Té l'interès afegit que està escrit en castellà, i el text és molt diferent. Moralista i religiós, digne de ser llegit. La nena, no es diu Bibi, sinó Martita. Quan se'n va dormir, s'hi afegeixen dues oracions a fi que les criatures lectores resin... Una veritable mostra de l'època!
L'altre, ja en català, és del 1983, crec. I el text és idèntic al que ara ha publicat Mars.
"L'aniversari" també el tenim, en una versió dels 80, crec. S'assembla molt al que s'acaba de publicar.