diumenge, 19 d’agost del 2012

Sandokan, d'Emilio Salgari

Llegeixo a l'Ara que aquest any en fa cent cinquanta del naixement d'Emilio Salgari, i que l'any passat en fa fer cent de la seva mort.
Aprofito per parlar-vos d'aquest autor, i recomanar-vos un llibre que no fa gaire hem comprat per a la biblioteca:


Salgari, escriptor i periodista italià, sempre va dir que no escrivia per a nens. Però les novel·les d'aventures protagonitzades per pirates com Sandokan o el Corsari Negre, ambientades a una Malàisia que mai va conèixer, van ser la lectura preferida de molts adolescents dels anys quaranta i cinquanta.
La Galera va fer aquesta adaptació de Sandokan i la va publicar l'any passat a la colecció dels Petits Universals, perquè Salgari és un clàssic de la literatura juvenil. El text, de Begoña Uhagón i les il·lustracions, de Javier Andrada, s'adrecen a nens i nenes de Cicle Mitjà i Superior.
Us copio el resum que en fa la pròpia editorial:
Sandokan, el tigre de Malàisia, arrisca la seva vida de pirata per conèixer la filla del governador anglès. Ferit en un combat contra un vaixell de sa majestat, és confós amb el fill d'un ambaixador i s'enamora de la filla del governador. Però el seu amor està renyit amb la sevavida acostumada als vents, al mar, i a les batalles... A Malàisia, el famós corsari Sandokan terrotitza tots els mars. 

A més, a la biblioteca tenim, des de fa tres o quatre anys, un altre llibre, no gaire conegut, adreçat al més grans, que es diu El fugitivo de Borneo:


El seu autor és Juan Madrid, i el va editar Edebé. 
En aquesta novel·la també hi podeu trobar la història de Sandokan, tal com s'endevina a la portada. Però el llibre es sitúa al temps més dur del franquisme, just després de la Guerra Civil. Com s'entén?
El protagonitzen dos germans que tenen el pare empresonat per lluitar a la resistència, contra la dictadura. Els dos nens es senten fora de lloc al poble on viuen i a l'escola on van, perquè han d'amagar les seves idees i les activitats del pare, i només tenen un amic, adult, que a les estones lliures els explica la novel·la de Salgari. De manera que al lector de El fugitivo de Borneo se li van superposant les dues històries que, finalment, tenen en comú més del que podria semblar.
Aquest llibre us el recomano, i molt, als qui us considereu grans lectors i lectores, perquè potser és més per l'alumnat de l'ESO que per a vosaltres. Però crec que també us pot agradar moltíssim.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada