diumenge, 16 de febrer del 2014

Per què, fer un treball del llibre llegit?


A l'escola, els nens i nenes de 2n, 3r i 4t fan un treball després de llegir un llibre.
El de Cicle Superior també el fan, si volen. I la majoria volen.

A segon, cada setmana se'ls proposa un treball diferent. El fan en una llibreta, que us hem mostrat alguna vegada en aquest bloc (enllaç 1, enllaç 2)
A 3r i 4t el fan en un full solt. Com aquests que veieu penjats a la cartellera de la biblioteca. Poden optar entre dibuixar, escriure, o ambdues coses. També poden construir una maqueta, o qualsevol objecte que faci al·lusió al llibre. Tenen una llista d'una quinzena d'idees, per escriure sobre el que han llegit. El que no volem és caure en les clàssiques rutines: "Digues la teva opinió", "Fes un resum de l'argument"...




És en Pomelo, vermell














A cinquè i sisè, si hi han trobat el gust, segueixen fent el treball. A mesura que es fan grans (mireu els treballs del fons de la cartellera de la imatge inicial) tendeixen a escriure més i dibuixar o construir menys.
És cert que l'alumnat de l'Orlandai no ha de fer molta feina escolar a casa: som partidaris de posar pocs deures. Això ens permet demanar aquests treballs de biblioteca sabent que no són una càrrega.

Voldríem que, a la biblioteca, els nens i nenes no només experimentessin el plaer de llegir, sinó que, a més, aprenguessin a pensar, a parlar i a escriure sobre el que llegeixen. Una altra activitat habitual és la de recomanar llibres a la resta del grup, explicant-ne el motiu.
I encara un valor afegit final, de tots aquests treballs: en acabar la primària marxen de l'escola amb un record de tots els contes que els han explicat (cliqueu aquí) i de tots els llibres que han llegit. Quan hauran passat els anys, serà un tresor!

1 comentari:

  1. Molt interessant tot el que feu. Ens ajudeu a pensar en altres propostes.
    Teresa Àvila

    ResponElimina