diumenge, 31 de maig del 2015

Eines per a la didàctica de l'expressió plàstica

Hem dedicat l'exposició actual al llibres sobre el treball de l'expressió plàstica a Infantil i Primària:


Aquest cop ens dirigim a les mestres de l'escola però, de retruc, també a l'alumnat:


Els llibres, ja clàssics, sobre didàctica de l'art, de les grans especialistes: Roser Juanola, Montserrat Torres, Marta Balada i Soledat Sans. També el d'Esther Boix i Ricard Creus. 
Eulàlia Bosch a Un lloc anomenat escola i Lluís Vallvé a Ha de ploure cap amunt ens han ofert reflexions sobre l'educació visual  i plàstica. El primer és de Graó i el segon de l'Associació Rosa Sensat.
Presentem també la meravella de llibre creada l'any 2000 per Mercè Figueres, a partir de la feina del Traç, el taller de Sarrià: Traçtocats:



A la que es sumen unes altres petites meravelles: els quinze exemplars de la col·lecció Fragments, que recullen l'aportació del taller de Sant Just, El Carrau Blau. Soledat Sans i Marta Balada en són les autores. Els ha editat l'Associació de Mestres Rosa Sensat, entre els anys 2004 i 2014 :


Per acabar, mostrem a l'exposició l'aportació dels autors italians que tenim a la nostra biblioteca: Tonucci, Contino i els pedagogs de Pistoia:

dijous, 28 de maig del 2015

La darrera sessió de Club de Lectura dels nens i nenes del Cicle Superior


Aquest és el llibre que vam triar per la darrera sessió del Club de Lectura. Fins ara havíem compartit novel·les, és el primer cop que llegim plegats un àlbum i estem molt satisfetes dels resultats.
Es tracta d'El autobús de Rosa, de Fabrizio Silei i Maurizio A. C. Quarello (Barbara Fiore, 2011). Com de costum, els llibres han estat un préstec de la biblioteca Clarà.


Els nens i nenes de cinquè i sisè han explicat que el llibre els ha entusiasmat. Alguns ja el coneixien, perquè en tenim un exemplar a la biblioteca, però la majoria no l'havien llegit.
Els ha agradat molt la història que s'hi explica: com el valor d'una dona, la Rosa Parks, va fer que el Tribunal Suprem dels Estats Units, el 1956, proclamés la il·legalitat de la segregació racial als transport públic del país. Els ha interessat el context on es situa l'acció: un país, a mitjans del S.XX, que ha canviat moltíssim, però encara ha de canviar més.
Però sobretot els ha agradat conèixer tot això a través de la veu del narrador que ho explica. I posar-se en el seu lloc. "Qui seria prou valent per fer un gest com el de Rosa Parks?" es preguntaven. O tothom faria com l'avi que conta la història: callar i mirar i "no fer res"? "Què farem si un dia presenciem una situació semblant?"


Els nois i noies han estat molt atents a la part formal del llibre: un color diferent pel passat i pel present, una tècnica esplèndida en la il·lustració, uns primers plans impactants, unes imatges que transmeten sensacions i sentiments...

Creiem que, després d'aquesta sessió, cap dels lectors/es oblidarà el consell de l'avi protagonista:
"Sempre hi ha un autobús que passa, en la vida de cadascú de nosaltres. Jo el vaig perdre fa molts anys. Tu tingues els ulls oberts, no sigui que perdessis el teu..."

A la biblioteca hi ha un altre llibre dels mateixos autors. Un noi de sisè, que ho sabia, el va recomanar a tothom:

dissabte, 23 de maig del 2015

"Els llibres de la meva vida", a l'Aracriatures


Cliqueu per entrar-hi. Però heu de ser suscriptors per llegir-ho.

Quin goig que el diari Ara tingui present al seu suplement Aracriatures el tema de la lectura dels nens i nenes.
Avui és portada: "Educant petits lectors". I a l'interior dues dobles pàgines: "Eines per fomentar la lectura" i "Els llibres de la meva vida".
Llegint aquest darrer reportatge, estem encantades de veure que els nois i noies entrevistats són ex-alumnes nostres. Enhorabona, Pol, Helena i Nerea, perquè seguiu llegint i trenqueu amb la trista realitat dels adolescents no-lectors:


L'Ara ens dóna una altra alegria, una selecció de llibres recomanats, de totes les èpoques. Com és que hi coincidim plenament? Doncs perquè no es tracta de l'opinió d'una persona entesa en la matèria, sinó del resultat d'una enquesta feta a moltes persones, suposem que petites, joves i grans. I els lectors no s'equivoquen:

(Entenem que la portada del Tintín és aquesta com podria ser una altra, el que es recomana són els còmics d'Hergé)
Saludem la presència de dos autors catalans i, més encara, que un ho sigui de llibres de poesia. L'únic comentari a aquesta tria: ens fa l'efecte que Raspall, de Pere Calders, no és un llibre per a infants de fins a sis anys, ni tampoc per a lectors d'entre cinc i vuit anys. A l'escola el considerem una lectura excel·lent per als més grans. I pel que fa a L'illa del tresor, no l'oferiríem als lectors d'onze anys si no es tracta d'una adaptació. I és que donar edat a les lectures és molt difícil!

diumenge, 17 de maig del 2015

Llibres i cinema, cinema i llibres


Aquesta és la darrera cartellera de la biblioteca. 


La Laura, la nostra estudiant en pràctiques, ha volgut mostrar els llibres que tenen adaptació cinematogràfica...


... i les pel·lícules que són l'adaptació de contes o novel·les


A vosaltres, què us agrada més? llegir abans el llibre? veure primer la pel·lícula?
Coneixeu grans adaptacions de llibres al cinema? algun cop heu pensat que el film superava la novel·la o el conte originals?
El tema dóna molt per al debat...

dissabte, 16 de maig del 2015

A dalt, tot està tranquil, de Gerbrand Bakker


Abans d'ahir vàrem celebrar la vintena sessió del nostre Club de Lectura. 
El llibre elegit va resultar un encert: A dalt, tot està tranquil, de l'holandès Gerbrand Bakker, va agradar amb una unanimitat total. 

Es tracta d'un llibre intimista, narrat en primera persona, que explica lentament una història familiar dura en un paisatge inhòspit. La lectura ens obliga a intuir motius i explicacions, sovint ens dóna pistes falses, permet que jutgem i ens equivoquem, i mica a mica anem comprenent i acostant-nos al protagonista


Citant el crític d'El Punt-Avui Xavier Serrahima:

... comença amb un cercat ritme lent, amb una induïda discreció, com una música llunyana, bastida amb quatre notes elementals, però que en cada nou moviment s'amplia, s'acreix, i va prenent cos i volum, fins a esdevenir una simfonia, tant colossal com sublim...

...d'aquesta sensació inicial de calma i passivitat, d'aquest no-res cercat, Bakker no tan sols n'extraurà la història de tota una vida, d'una vida que esdevindrà més i més familiar al lector a mesura que avança, sinó la visió completa de tot un món.




Vam acompanyar la trobada amb dos motius molt presents a tot llibre: un mapa antic de Dinamarca, la terra on el protagonista somia fugir, per deixar enrera una vida no viscuda i començar a viure de debò...


... i una cornella emmantellada, ocell amenaçador que observa els protagonistes des d'una branca i ens suggereix pronòstics terribles...



Per a la propera sessió, que es celebrarà el 2 de juliol, a 2/4 de 8 del vespre, com de costum, hem triat aquest llibre:

http://bibarnabloc.cat/2014/10/22/el-curios-incident-del-gos-mitjanit-de-mark-haddon/

És una novel·la del 2003, de La Magrana, molt coneguda en el món de la psicologia i la pedagogia, que hem recordat darrerament perquè al Teatre Lliure hem pogut veure l'adaptació teatral dirigida per Julio Manrique:

http://www.illadelsllibres.com/julio-manrique-dirigeix-ladaptacio-de-simon-stephens-de-la-novella-el-curios-incident-del-gos-a-mitjanit/

divendres, 15 de maig del 2015

Us han regalat un llibre, per Sant Jordi?

Hem trigat una mica a tenir els resultats d'aquest any, però aquí els teniu:



El promig d'aquests valors ens diu que el 75,7 % dels nens i nenes de l'escola varen rebre un o més llibres el dia de Sant Jordi.
Els resultats dels darrers anys van ser aquests:
                                                  2014: no vàrem recollir les dades
                                                  2013: 83%
                                                  2012: 82,6%
                                                  2011: 68%
                                                  2010: 75%
Això vol dir que hem retrocedit respecte els darrers anys. El curs que ve ho tornarem a demanar: remuntada!!!

dijous, 14 de maig del 2015

La nostra estudiant en pràctiques


Com cada curs, tenim la sort de comptar entre nosaltres amb una persona col·laboradora, estudiant del màster de Biblioteca Escolar i Promoció de la Lectura, de la UB-UAB.
Aquest any ha vingut la Laura, que és a l'escola des que vam iniciar el trimestres fins al mes de juny.
Estem encantats que ens acompanyi a la biblioteca, perquè ens ajuda moltíssim en totes les feines que hem de fer, ens dóna idees i arriba allà on nosaltres no podem arribar
Moltes gràcies, Laura.
Moltes gràcies, Teresa Mañà.

dilluns, 11 de maig del 2015

Tocats pel vent, de Jordi Martí-Rueda


Us presentem un llibre que no és infantil ni juvenil (però pot agradar molt als joves lectors). I és que el seu autor, Jordi Martí-Rueda, és un ex- alumne de l'escola Orlandai, de la classe dels Dofins. Us podeu imaginar amb quina satisfacció recomanem aquesta obra, que parla dels brigadistes internacionals de la Guerra Civil espanyola. 

Com explicava en Jordi el dia de la presentació, no és un llibre d'història, sinó d'històries. Les històries de cinc d'aquests voluntaris que varen venir a Espanya a defensar la República. Tocats pel vent ens emociona, perquè els seus personatges van arriscar la vida per una causa que, en principi, no era la seva, però esdevenia universal: la defensa de la democràcia enfront de l'avenç del feixisme.  I ens emociona també perquè ha estat volgudament escrita amb tendresa, parlant de persones, dels seus ideals i dels seus sentiments.


Una imatge de la presentació del llibre de Jordi Martí a La Memòria, una llibreria del barri de Gràcia que val la pena visitar:

Fotografies cedides per Jordi Martí-Rueda
Tocats pel vent l'ha publicat Pagès editors, a la col·lecció Guiamet

Enhorabona, Jordi!


diumenge, 10 de maig del 2015

Hem celebrat la 7a Festa dels Contes

Com cada any, tot un dia de contes. 
Des de les 9 dels matí fins a les 4 de la tarda, a la biblioteca, a la torre de can Ponsic, a la sala de professors  i a l'aula de psicomotricitat, els nens, nenes i mestres de l'escola vàrem gaudir escoltant contes. Des d'Oreneta (P3) fins al claustre de professores, tothom va tenir el seu conte. 
Havíem convidat una colla de contacontes, estimats/es mestres jubilades i en actiu, que ho varen fer possible. Mireu les imatges:












Gràcies, Batet, Pepa, Anna, Magda, Martina, M. Eulàlia i Enrica. El curs que ve comptem amb tu, Roser.

dissabte, 9 de maig del 2015

Els autors i autores que ens agraden més


El dia de Sant Jordi el nostre alumnat va enviar missatges que volaven en globus cap als seus autors preferits, recordeu?



Hem fet el buidatge, i de 130 missatges enviats, els autors que n'haurien rebut més són:


Roald Dahl 7
Jeff Kinney 6
Anna Cammany 5
Oliver Jeffers 4
Rachel Renée Russel 3
J. K. Rowling 3
Ian Falconer 3
Lala Blay 3

No transcrivim els qui apareixien un o dos cops, per no eternitzar-nos.















Feicitem les dues autores locals (totes dues són, ai, mares de l'escola) a qui els globus arribaran de debò!

dimecres, 6 de maig del 2015

Nous llibres de coneixements


 Seguim apostant pels bons llibres de coneixements, en el convenciment que són tant o més adequats pels petits lectors que la majoria de webs localitzables a la xarxa. Ens costa trobar novetats de qualitat, i més encara en català, però sempre hi ha tresors amagats.

Aquestes són les adquisicions del dia de Sant Jordi, en llibres de coneixements:


Un llibre sobre el mar:


És d'Ekaré, i els seus autors són Henriques i Letria. Fins ara només es pot trobar en castellà. És un "actividari", paraula creada pels autors per designar un diccionari de paraules (aquí relacionades amb el mar) i alhora un llibre de manualitats (marines, naturalment). Un veritable homenatge al mar.

Un altre que ens parla dels habitants del mar:


Els dibuixos d'aquest llibre són magnífics. Descriptius i claríssims. Igual que ho són els dels altres tres llibres de la mateixa col·lecció, que us recomanem. (Aladjidi i Tchoukriel, Kalandraka, 2014):


I un tercer de dofins, d'una col·lecció que segur que coneixeu, perquè amb aquest ja són nou animals explicats als més petits (Txus Fernández, Barcanova, 2015):


Encara un altre d'animals, també de Kalandraka (2015). Textos senzills, il·lustracions molt belles fetes amb collages digitals, de Hanisch i Agra:



Del blog Soñando cuentos

Un llibre d'iniciació a l'ecologia, de dues autores, Hoffman i Asquith, que ja ens havien ofert altres dos "Grans llibres de...". (Joventut, 2015):


Dues novetats sobre educació sexual. La primera aborda d'una manera més actual que la majoria de  ja coneixíem el tema de la concepció, l'embaràs i el naixement. La segona vol ajudar nens i nenes a expressar els seus sentiments i desitjos, en la convicció que només donant-los seguretat en relació al seu cos sabran establir límits si en alguna ocasió ho necessiten:

 












La biografia d'Antoni Gaudí, escrit i il·lustrat per una jove autora, Dàlia Adillon. Textos breus i imatges senzilles, per acostar l'artista als més petits. Hi trobareu una sensibilitat especial en explicar, només a través deles il·lustracions, la inspiració que els arquitectes modernistes trobaven a la natura. Molt recomanable (Kalandraka, 2015):


Un llibre que no explica la llegenda de Sant Jordi, sinó que ofereix recursos: embarbussaments, refranys, endevinalles i poemes... al voltant del tema. (Baldó, Gil, Soliva. Barcanova, 2015): 



I dos llibrets d'una nova col·lecció,  anomenada "Literatura Mini" (Coco Books, 2015), que dedica cada llibre a un autor clàssic de la literatura, però presenta temes d'una forma senzilla i molt original, per a les primeres edats. Aquests dos són sobre moda i sobre números, i n'han aparegut uns altres dos, sobre els colors i les parts del cos: