diumenge, 6 de setembre del 2015

Nous llibres de coneixements


Com cada setembre, volem que hi hagi llibres de coneixements entre les adquisicions de novetats pel curs que comença.

Aquest cop, ja ho veieu, menys i molt pocs en català. I no serà perquè no ho haguem intentat. 
Les editorials tenen por de no vendre els llibres de coneixements, i en publiquen molt pocs. És cert que a les escoles es fan servir menys llibres de text, però potser es cerca la informació a la Xarxa, molt més que als llibres. A nosaltres ens sembla una decisió prematura perquè actualment a Internet no hi trobem, ni de bon tros, el que trobàvem als llibres de coneixements: informació pensada i escrita per a les nenes i els nens, amb il·lustracions dissenyades per a un públic de pocs anys.

Nosaltres seguirem atentes a tot allò que vagi apareixent, sobretot si és en llengua catalana.
Us presentem el que hem comprat enguany:


El viaje del Shackleton, de William Grill (Impedimenta, 2014), ens explica l'aventura de Shackleton a l'Antàrtida. És un llibre apassionant, pels més grans de Primària. Podeu llegir el primer capítol clicant damunt la portada.
Les il·lustracions, boníssimes, són del mateix William Grill.






Nunca sonrías a un mono, de Steve Jenkins, a qui ja coneixem per altres llibres il·lustrats sobre el món animal. Juventud (2015) l'ha editat, i és estrany, només en castellà. Explica curiositats molt interessants, en forma d'advertència, sobre tot tipus d'animals més perillosos del que imaginem:

















El castor constructor i altres animals arquitectes, de Daniel J. Nassar (Promopress, 2014) ens mostra les vivendes que els animals són capaços de construir, amb una sofisticació sorprenent


El cuerpo humano en 30 segundos, d'Anna Claybourne (Blume, 2015)
Un llibre de divulgació, amb trenta temes referents al nostre cos, explicats amb la major brevetat i claredat possible


El llibre forma part d'una col·lecció de sis exemplars, elaborat cadascun per un especialista en el tema, de la que probablement n'adquirirem algun altre:

















Ets pols d'estrelles, d'Elin Kelsey (Flamboyant, 2015)
Es tracta d'un llibre de ciència "diferent". Un llibre sobre l'origen de la vida, amb una visió poètica de la realitat natural: "Ets pols d'estrelles. Tots els àtoms del teu cos formaven part d'una estrella que va esclatar molt abans que tu nasquessis...". Les il·lustracions, de Soyeon Kim, també ens sorprendran:


Cuadros de una exposición. Modest Mussorgsky, de José Antonio Abad, amb il·lustracions de Xosé Cobas (Kalandraka, 2015)
Escoltant la música de Mussorgsky -que trobem al CD que acompanya el llibre- podem anar seguint la visita al museu de Sant Petersburg i a les pintures de Hartman, que varen inspirar el músic:

Atles d'aventures, de Rachel Williams i Lucy Letherland (Flamboyant, 2015), és una proposta original. Un atles amb protagonistes: dos joves viatgers que donen la volta al món i ens expliquen tot allò que troben:





I, per acabar, un altre atles, aquest en anglès.
Maps, d'Aleksandra Mizielinska i Daniel Mizielinski (Big Picture Press, 2015)


Que el llibre sigui en llengua anglesa no arronsarà ningú: el que fa aquest atles interessant són les il·lustracions del matrimoni Mizielinski, tan expressives





A la nostra biblioteca hi tenim quatre altres llibres il·lustrats pels Mizielinski, tots molt diferents: un llibre joc, un sobre cadenes alimentàries, un altre sobre les professions i el darrer sobre habitacles. I tots molt recomanables!





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada