dimecres, 1 de juny del 2016

Llibres infantils que han estat prohibits


Aquesta setmana s'ha celebrat al Born la Setmana de la Cultura Prohibida. En el seu marc s'ha muntat el Mercat dels Llibres Prohibits, que hem visitat.


Algunes llibreries especialitzades en llibres infantils mostraven una selecció d'obres d'autors ben coneguts per tots nosaltres que en algun moment han patit la censura a diversos països. 


Sabíeu que Ungerer, Dahl o Sendak han estat prohibits? 
Dahl va tenir tres obres censurades als EEUU: Charlie i la fàbrica de xocolata, Les bruixes i James i el préssec gegant. Per la pobre filosofia de vida que ofereix el primer, per presunta misogínia el segon i per la violència, el llenguatge i la desobediència als adults el tercer.
Concretament a algun estat dels EEUU La cuina de nit de Sendak era prohibit perque el protagonista del conte hi apareix nu.



O l'Alícia en terra de meravelles, de Lewis Carroll? Aquesta obra no es podia llegir a la Xina  perquè els animals hi apareixen humanitzats.


O bé La teranyina de la Carlota, d'E. B. White, i La Crida del bosc, de Jack London? Aquest darrer va ser prohibit a Itàlia, Iugoslàvia i Alemanya per extremista i radical, i perquè a London se'l considerava degenerat.

El primer llibre de Harry Potter va ser inicialment censurat als EEUU: promovia la bruxeria.


 Amb la Tango som tres, de Richardson i Parnell no va ser permès als EEUU uns quants anys. Presentava, per alguns, un model de família inadmisible. Però el més greu és que l'any passat l'alcalde de Venècia el va fer retirar de les llibreries pel mateix motiu. També va prohibir Anem a caçar un ós, per fomentar el maltracte als animals.




Només hem presentat una mostradel que vam veure a la fira. Si en voleu saber uns quants més, us recomanem el blog del Pati de llibres, on hem trobat molta de la informació queus oferimen aquesta entrada.

Els visitants fan propostes damunt d'El gran llibre de l'anticensura: "Què no podrien censurar-nos mai?"



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada