dimecres, 26 de maig del 2010

Tot un dia explicant contes

Mireu, contadors/res de contes:
en acció:













Queda demostrat que contes se'n poden explicar a tot arreu:










I agraden a tothom...
...petits, mitjans...
...grans, i molt més grans!

diumenge, 23 de maig del 2010

La 2na Marató de Contes

Us en recordeu? Aquest era el programa de la primera.Ja ha passat un any, i la setmana que ve celebrem la segona. Rebrem la visita d'il·lustres contadores de contes. Vindran la Roser Ros i la Montserrat Soldevila, que ja vam conèixer el curs passat i ens ho van fer passar molt bé a petits i a grans. Comptarem amb l'Enrica Juvé, mestra d'Orlandai de tota la vida i amb la Magda Cano, mestra de Nabí, que forma tàndem amb l'Enrica per explicar contes. I enguany tindrem la novetat de la presència de la M.Eulàlia Valeri, antiga bibliotecària de Talitha/Orlandai, i mestra -i bibliotecària- de Ton i Guida/ Antaviana.
A més, totes les mestres de l'escola -i ells també- explicarem contes als/les nostres alumnes, ningú se'n quedarà sense. Un dia sencer de contes! Quan hagi passat us en farem la crònica i en mostrarem les imatges.

Rupit, el pit-roig desconegut

Per què desconegut?
Perquè els nens i nenes de Suricates i Pingüins no localitzen de quin llibre s'ha escapat.Hem fet una nova jornada de La lliga dels personatges, aquest cop eren vint-i-vuit animals que havien marxat dels seus llibres i l'alumnat del Cicle Mitjà havia de saber qui eren i a quines obres pertanyien. Els van localitzar tots, meny tres.
Vam penjar el resultat a la cartellera de la biblioteca, i unes nenes de cinquè aviat varen localitzar en Lubiïtch i en Leo.
El primer havia fugit de Bebè Dodo, un àlbum on uns mariners en crisi troben un ou de dodo. El segon era de Neu, una història de llops que l'any passat vam recomanar en aquest bloc.














I ara ens queda el darrer que, lògicament, és el més difícil. Per eliminació sabem que es diu Rupit. Per la il·lustració, que és un pit-roig.

Qui pot ajudar els Suricates i els Pingüins? De quin llibre s'ha escapat en Rupit?

dissabte, 15 de maig del 2010

Llibres de coneixements

Per Sant Jordi vam comprar molts nous llibres per la biblioteca. Us mostrem els de coneixements.
Tots ens agraden, però n'hi ha un , La casa, que el trobem especialment bo.

En aquest llibre un text poètic acompanya les il·lustracions extraordinàries, a doble plana, de Roberto Innocenti.
Qui ens parla en primera persona és una casa de camp, la casa.
Ens mostra la història del S. XX a través d'una sèrie de quinze dibuixos, on anem veient l'evolució de la casa, el seu entorn i els seus habitants. L'enquadrament és sempre el mateix, veiem la casa protagonista del llibre, però les persones que hi viuen, les feines que fan, les feixes que l'envolten, ens expliquen el pas del temps

Roberto Innocenti és un autor italià que va néixer a Florència el 1940 i des del 1983 es dedica fer dibuixos per a llibres infantils i juvenils. Ha rebut molts premis per la seva feina.
D'aquest autor tenim a la biblioteca Cançó de Nadal, La historia de Erika i Rosa Blanca, però n'ha il·lustrat molts més: El último refugio, Veles, vies i ales, clàssics com Les aventures de Pinotxo, Trencanous, Ventafocs... Els seus dibuixos són sumament detallistes, sempre ens expliquen moltes coses.
A La casa el text és de J.Patrik Lewis

Els estudiants de Magisteri de Girona ens visiten

Aquest divendres i l'anterior vam rebre la visita de tres grups d'estudiants de Magisteri de la ciutat de Girona. Volien conèixer la nostra biblioteca i les activitats que hi fem. El seu professor, en Joan Portell, que és qui ens ho va proposar, és un gran divulgador de la literatura infantil, contador i escriptor d'històries per a nens i nenes i, a més, ex-alumne de l'escola i bon amic nostre.
Ens va agradar molt poder mostrar la nostra biblioteca als futurs mestres. Ens va fer l'efecte que els agradava. Tant de bo algunes d'aquestes persones un dia vulguin fer-se càrrec de la biblioteca de la seva escola!
I, sabeu? ens van regalar un munt de llibres per a la biblioteca!

dilluns, 10 de maig del 2010

Sou una família compromesa amb la lectura?


























Tal com apuntava molt bé una mare, la feina de les famílies per aconseguir que a les nostres criatures els agradi llegir no s'acaba en la compra d'un llibre per Sant Jordi.

Vaig trobar a la web de les biblioteques escolars de la Junta d'Andalucía aquest qüestionari. Potser us agradarà respondre'l i autoavaluar-vos. Només són una dotzena de preguntes...
Aquí us el deixo:
Qüestionari

diumenge, 9 de maig del 2010

La biblioteca Mercè Lleixà

Mireu-vos bé aquesta foto. Qui reconeixeu? Exacte, la Carla i el Toni, el seu pare.Assistien a un acte molt emocionant, a la població de Roquetes. Mireu, mireu. Es van enlairar un munt de globus . A l'esquerra hi ha un edifici amb la façana coberta per un llenç taronja.Es va destapar la façana... I ara ja sabeu de què es tractava! La bibiloteca de Roquetes porta, des del dia 23 d'abril, el nom de la nostra estimada Mercè Lleixà!La Mercè, fa temps, deia això del seu poble, quan l'enyorava:A l'acte inaugural hi va assistir molta gent, hi va haver parlaments i cançons, va ser molt bonic i molt emocionant. Potser el més emocionant era la presència de la Mercè que, no només amb el roste reflectit a la pantalla, també hi era...

dissabte, 1 de maig del 2010

Regalem llibres!

Ara fa un any vam preguntar a tot el nostre alumnat de Primària si el dia de Sant Jordi havien rebut com a regal de la família algun llibre.
El resultat va ser que el 75% dels nens i nenes sí n'havien rebut. Ens va semblar un resultat que estava prou bé, però es podia millorar.

Enguany ho hem tornat a demanar, i aquí teniu el resultat, aquest cop per classes, des de segon de primària
N'hi ha per damunt del 75%, però n'hi ha per sota. La mitja ha baixat, és d'un 68%
D'aquí a un any ho tornarem a preguntar. Ens proposem arribar al 80% com a mitja de Primària? Ho podem aconseguir!