dimecres, 1 de setembre del 2010

The secret of Kells


Al cinema Verdi podeu veure aquesta pel·lícula irlandesa de dibuixos animats, guanyadora d'un munt de premis, és una veritable delícia.
Ens explica la història d'un petit monjo del segle IX, que vol ser il·luminador de llibres. Viu a una fortalesa-monestir, on el seu oncle és l'abat. La principal preocupació a les seves vides és poder-se defensar de l'atac dels temibles vikings. Però en Brendan, el nen monjo, té altres interessos: conèixer el món de més enllà de les muralles, i il·lustrar llibres sants. Aconsegueix fer les dues coses, i vivim les seves aventures al màgic bosc d'Aisling -la nena mig humana, mig lloba- alhora que veiem els seus progressos en els dibuixos, inspirats en la natura i el bosc.











El manuscrit que en Brendan il·lumina són uns Evangelis que van existir realment i avui es guarden al Trinity College de Dublin. Al film, el llibre representa la llum, la cultura i la bellesa, per contraposició a la barbàrie dels vikings.

L'animació de The secret of Kells és formalment senzilla i desprovista d'efectes especials, però el resultat és un esclat de llum i color, acompanyat d'una bellíssima banda sonora que l'acaba d'arrodonir.
L'únic problema és que només es pot veure en versió original, subtitulada en castellà. És cinema per a nens i nenes, però hauran de ser prou àgils llegint perquè l'esforç no els cansi. Una pena, com també que, posats a subtitular, no s'hagi fet en català!

4 comentaris:

Galderich ha dit...

Ep, com es pot veure. La fan al cinema o la teniu en DVD en prèstec?

la bibliotecària ha dit...

Ah, perdona, ho donava per suposat. La fan al Verdi, i no crec que duri gaire...

oriol 5é ha dit...

jo la he vaixat per internet i encara no le vist peró sera molt xula i emosionant

Laia ha dit...

És una pel·lícula preciosa, m'ha encantat i he trobat fascinant el fet que sigui una pel·lícula d'animació amb un estil de dibuix romànic.
Fins i tot hi ha imatges que es parteixen en tres escenes com si fos un autèntic frontal, boscos en forma de catedral... per no parlar d'alguns personatges visualment molt graciosos (el meu preferit, sens dubte, és el pastor d'ovelles!).
Us la recomano moltíssim!