diumenge, 27 de març del 2011

Cinc biblioteques amb el nom de Marta Mata

La biblioteca Marta Mata de Cunit
Ahir la Fundació Àngels Garriga ens va convocar, a Saifores, a una trobada de totes les entitats que hi ha al país que porten el nom de la Marta Mata o de la seva mare, l'Àngels Garriga.
I la nostra sorpresa va ser saber que existeixen:
  • tretze escoles amb el nom de Marta Mata -una d'elles a Getafe, Madrid- comptant-hi escoles bressol,  d'infantil i primària i d'adults.
  • cinc biblioteques, una municipal, una altra dins d'un centre cultural i dues escolars, a més de la nostra.
  • una aula d'informàtica, a un escola de primària
  • dues escoles amb el nom d'Àngels Garriga
A més, vuit carrers o places de poblacions de Catalunya es diuen Marta Mata. Així com, no us ho perdeu, una fondue dins la carta d'un restaurant del Vendrell i un vaixell remolcador a Palma de Mallorca.

No ens ho hauríem imaginat mai! Ens vénen ganes de posar-nos en contacte les cinc biblioteques per celebrar algun aniversai conjuntament...

Però, sabeu qui van ser aquestes dues dones excepcionals?
Mare i filla a Saifores, l'any 1951
L'Àngels Garriga, nascuda el 1898, va ser mestra des del 1924 fins el 1945. Va conèixer la millor època de l'ensenyament a Catalunya, abans de la guerra, i encomanà l'amor per aquesta feina a la seva filla Marta. És autora dels primers llibres de lectura en llengua catalana per a nens i nenes publicats durant dictadura franquista. Es diuen Beceroles(1965) i Estels(1967), i els podeu trobar a la nostra biblioteca.
La Marta Mata ja sabeu qui és, teniu una breu referència de la seva vida i obra al capdevall d'aquest bloc. Política i pedagoga, va treballar pel seu país, la seva llengua i la seva escola. I va ser la nostra primera bibliotecària, fa més de cinquanta anys!







2 comentaris:

julia armangué ha dit...

Que guai !! I quina casualitat és molt curiós una pregunta quan vem inaugurar la biblioteca Marta Mata ja sabies que hi havia tants llocs amb aquest nom?¿

la bibliotecària ha dit...

Què va, Júlia, no en tenia ni idea. Jo em pensava que érem l'única biblioteca Marta Mata! Però fa il·lusió que sigui així, eh!