dissabte, 26 de novembre del 2011

Llibres per a nens, llibres per a nenes?

A l'Aracriatures de dissabte passat, Paloma Arenós presentava el llibre de Bel Olid, Les heroïnes contraataquen. És un assaig sobre el sexisme en els llibres, guanyador del vuitè premi Rovelló d'assaig  sobre literatura infantil i juvenil, que atorga anualment l'ajuntament de Mollerussa.


Arenós cita alguns fragments del llibre, que m'han semblat molt interessants.
Olid afirma que "pel que fa als personatges principals, segueixen havent-hi moltes menys noies que nois i les dones adultes solen tenir una rols molt tradicionals"
També diu que als nois d'avui dia "els costa molt identificar-se amb personatges femenins". Olid ha recollit  dades per arribar a la conclusió que un 90% de nois no volen llegir llibres protagonitzars per noies, mentre que un 50% de les nenes prefereixen llibres protagonitzats per nenes.

A la nostra biblioteca podem constatar que la presència de nens als contes infantils segueix essent més important que la de nenes, tot i que tendeix a igualar-se, molt poc a poc.
Pel que fa al tema de les preferències d'uns i altres, ens sembla que abans dels dotze anys els percentatges serien molt diferents, però no ho sabem. Ho hauríem d'esbrinar. Ens proposem fer un estudi del tema. Quan tinguem dades, us les explicarem. Potser descobrim que a l'escola, com a l'institut, tenim molta feina per a fer!

3 comentaris:

Galderich ha dit...

Esperem aquest estudi intern que té pinta de ser molt interessant!

Anònim ha dit...

Justament parlàvem d'això l'altre dia amb unes companyes de feina. Comentaven d'una llibreria amb una secció o prestatge de "llibres per a nens" i una altra de "llibres per a nenes". Quin desastre! Reina

Anònim ha dit...

Gràcies per llegir-me al Criatures. Crec que des de la biblioteca feu una gran tasca. Tan de bo prosperi l'estudi intern que proposeu i que els resultats no siguin molt descoratjadors amb el tema del sexisme. Ànims i gràcies per la vostra feina! Paloma Arenós.