dissabte, 5 de gener del 2013

Un poble en temps del romànic


Acabem de comprar aquest llibre per a la biblioteca, que ens agrada molt. L'ha editat  Comanegra el 2012. 
Explica molt bé la vida a l'època medieval, centrant-se en el poble de Beget, al voltant de l'església de Sant Cristòfol. Uns textos acurats i unes il·lustracions molt riques ens expliquen els paisatges, la manera de construir de l'època, la feina que feien els mestres d'obra, els picapedrers, els fusters, com vivien i treballaven els camperols, quina vida feien els cavallers...
Però el que us volem mostrar és que aquest llibre és l'adaptació d'un altre que feia uns anys que teníem a l'escola. Aquest, centrat en l'esglesieta de Revilla, a Palència:

El va editar la Fundación Santa María la Real, el 2009.
El text i les imatges són les mateixes, exactes, a la majoria de les planes. Però els autors, Jaime Nuño, Chema Román i, sobretot, Tura Clarà, han fet una adaptació excel·lent, en traduir-lo al català, a fi que estigui situat a Catalunya. Mireu la comparació entre les planes que s'han modificat, a més de la portada:












A la imatge de l'esquerra, Beget, entre la Garrotxa i el Ripollès. Al fons, els Pirineus. Camprodón quedaria a l'esquerra.
A la de la dreta, la vall de Santullán, al nord de la província de Palència.












Sobre aquestes línies, Beget, tal com devia ser ser en el segle XII. A la dreta, Revilla de Santullán.












La construcció de Sant Cristòfol. A la dreta, la de l'església de Revilla.












L'interior, mirant cap a l'absis. A Sant Cristòfol hi veiem la Majestat de Baget, que és el nom que es dóna a la representació del Sant Crist.

El llibre proposa dos nivells de lectura. Per treballar a fons, pensant en nois i noies una mica grans, de l'ESO. I per fruir mirant les imatges, potser a partir dels vuit o nou anys. 


Us el recomanem. És de les obres que ens fa valorar els llibres de coneixements per a nens i nenes.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Doncs sí que té bon aspecte, aquest llibre! El mirarem. Reina