dimarts, 14 de maig del 2013

Boris, de Jaap ter Haar


Fa molts anys que a l'escola els nois i noies llegeixen aquest lllibre, en llengua castellana. L'autor el va escriure el 1966, i Noguer no ha deixat mai de reeditar-lo.



Jaap ter Haar és un autor holandès, novel·lista, historiador i corresponsal de guerra, que va néixer el 1922 i va morir el 1998. Tot i que va escriure molts més llibres juvenils, nosaltres només n'hem conegut dos, Boris i El món de Ben Lighthart. Aquest darrer, protagonitzat per un nen que perdia la vista en un accident, havia agradat molt, fa anys, a l'alumnat de 7è i 8è d'EGB.

El Boris "de sempre"












Us deixem alguns comentaris dels nois i noies de la classe de Suricates, que estan  contents d'haver-lo llegit:

Nos habla de un niño que está viviendo la II Guerra Mundial en Rusia. Relata cómo se vive y cómo tiene que sobrevivir. Llega un punto en que Boris tiene tan poca comida que se va con una amiga a tierra de nadie para conseguirla, para ellos y sus familias. Ahí descubriran cómo son los enemigos y algo les hará cambiar (Lluc)

La historia es triste, pero muy bonita. Me ha gustado mucho porque explica sentimientos (Sílvia)

Ha sido interesante porque nunca me había planteado la guerra desde el punto de vista de un niño que la padece (Irene)

La parte que més me ha gustado es el final, cuando Boris se da cuenta de que hay enemigos humanos y le da la tableta de chocolate al soldado alemán (Emma)

Es una historia muy triste. Quizás la parte que me ha gustado més ha sido el final, cuando acaba la guerra (Deepak)

Recomendaría este libro porque es una novela preciosa sobre la II Guerra Mundial, desde el punto de vista de un niño a quien la guerra hace crecer. "Boris" muestra que el enemigo no es malo, sólo lucha por su país. Éste es el gran mensaje del libro, y también la amistad, en un escenario tan de muerte como es la guerra (Simón)



4 comentaris:

Pol Ràfols ha dit...

Quins records, El Boris! Es un llibre molt bonic i molt entretingut, també es molt sentimental. Em recorda quan el llegiem a sisè amb tu, Mariona i el Batet.

Júlia Carrasco ha dit...

Recordo el llibre Boris, com un gran llibre, em va agrdar molt, vaig trobar que era molt bonic! Li vaig agafar molt carinyo!

Bruno sagrera 6é ha dit...

Aquest llibre m'ha encantat!!!!. Es molt divertit "ojala" la meva germana petita el pogués llegir.
Mariona insiteix-li molt als alumnes per que el cuidin. Val la pena!!!

Lluc Segura ha dit...

A mi també m'ha agradat molt, pero pares/mares també us el recomano a vosaltres, que la meva mare se l'ha llegit i li ha apassionat. Així que, Boris de Jaap ter Haar es un llibre totalment recomanable per a tots els publics.