diumenge, 26 de gener del 2014

Pa, educació i llibertat, de Pietros Márkaris

Dijous vàrem celebrar la darrera sessió del nostre club de lectura. Havíem llegit aquest llibre:


Vam coincidir força a opinar que el llibre ens havia agradat per la descripció que fa de la societat grega en els darrers anys, més que per l'interès de la trama policíaca o el seu valor literari. Pa, educació i llibertat és el tercer volum de la Trilogia de la crisi, protagonitzada per l'inspector Kostas Kharitos. Els tres llibres que la formen són un pretext per parlar de la desesperació de la societat grega, les retallades socials i el temor a tornar al dracma, l'auge dels grups feixistes...

 

Vam tenir la sort de comptar entre nosaltres amb la presència d'en Nikos Assimenidis, el pare d'en Iorgos. Ell ens va explicar en primera persona els darrers successos de la història de Grècia, des de la dictadura dels coronels, la revolució de la Politècnica i l'adveniment de la demòcràcia, fins a la crisi política i econòmica dels nostres dies: un enorme deute públic, el rescat d'Europa,les retallades draconianes i la revolta popular. Aquest és el marc on transcorre l'acció de la novel·la, i les aportacions d'en Nikos van ser molt interessants.















Una altra avantatge de comptar amb la presència del Nikos i la Lali va ser el sopar. Van pujar molt el llistó: moussaka i, per postres, vasilopita, el pastís grec de Cap d'Any.


Acompanyat de Retzina, vi blanc grec molt fred, i ambientat amb música popular. Què més es pot demanar?















Aquest és el llibre que hem triat per la propera sessió:

http://www.llibresperllegir.cat/llibres/la-senyora-dalloway

Aquest cop ens ha agradat cercar un clàssic de la literatura universal, ja ho veieu. La Magrana l'acaba de publicar en  català el 2013. La traducció, excel·lent, és de Dolors Udina.
El trobareu també en castellà, en diverses edicions:


La propera sessió del nostre Club de Lectura serà dijous, 20 de març, a 2/4 de 8 del vespre, a la biblioteca de l'escola. Ja sabeu que tothom hi està convidat.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Casualitats: la revista digital "Paper de vidre" publica avui una entrevista amb Dolors Udina. Es pot llegir aquí:

http://www.paperdevidre.net/inici/entrevista

Reina

la bibliotecària ha dit...

Gràcies!
L'he trobat molt interessant.