diumenge, 5 d’octubre del 2014

La literatura en pantalla (continuació)


Avui, segon dia del congrés, ens ha interessat molt la presentació de Kate Pullinger, escriptora canadenca, sobre la seva novel·la digital Inanimate Alice. Publicats els primers quatre episodis en llengua anglesa, entre el 2006 i el 2008, l'autora ja té preparats el dos següents, en 3D
Inanimate Alice és un exemple notable de literatura interactiva: una novel·la que inclou text, imatges, vídeos, efectes sonors, música i animació. D'aquest producte que ella elabora Pullinger en deia "ficció multimodal", Però, curiosament,  admetia la possibilitat que l'usuari prescindís del que no és text, per centrar-se només en la lectura de la novel·la textual.


Inanimate Alice ha rebut multitud de premis, a Austràlia, a ls EEUU, al Regne Unit i també a Espanya. Ha estat utilitzada i recomanada per professors de secundària i per bibliotecaris...
Cliqueu damunt la imatge, remeneu i mireu. 


Una estona més tard, a la taula rodona sobre La creació i l'edició de textos digitals, Arnal Ballester ens deia: "En la ficció digital no només canvia el suport, canviarà el llenguatge. Serà una nova forma de crear". Admiràvem Ballester com a il·lustrador i professor, i no ens va decebre gens. Les seves intervencions van ser, al nostre parer, les més estimulants del congrés.


A la fotografia, Neal Hoskins, editor anglès que ha fet el pas a la literatura digital. A la taula rodona definia així la seva feina: "Conectem històries i persones utilitzant tecnologies". 

Diríem que el congrés ens ha fet modificar la manera d'entendre el tema, a la majoria dels qui hi hem assistit. La literatura digital és entre nosaltres per quedar-s'hi. A les bibliotecàries ens interessa aquest tipus de ficció perquè sabem que interessarà els nostres infants i joves. De la mateixa manera que els adults es pregunten: "Llegeixes prosa o poesia?" "T'agrada la ficció o l'assaig?", els nostres joves es diran: "Ets de literatura tradicional o de literatura interactiva?". I hi haurà espai per a tot.