dilluns, 8 de febrer del 2016

Autors que ens agraden: Thierry Lenain i Delphine Durand



Ja fa uns anys que vàrem conèixer els llibres de la parella Lenain - Durand, que Baula havia traduït al català. 
El primer, D'on surt aquesta nena? (Baula, 2005) és un llibre trencador. D'estereotips: les nenes s'han de comportar com a nenes? Què vol dir, ser nena?
El segon, Els petons de la Marta (Baula, 2010), és un bon llibre d'educació sentimental. Ens explica com una nena, la Marta, té un nen, en Max, absolutament pendent d'ella. Tant, que gairebé ens fa patir. Finalment en Max reacciona i es rebela...

Mentre esperem que Baula en publiqui més, els hem comprat en castellà. Edelvives ha publicat tots aquests:

La protagonista, ara, és la Luna. La Luna vol tenir un bebè. Li proposa a en Sami de fer-ne un. Li explica, a la seva manera, com es fan, i es posen mans a l'obra. L'endemà la Luna arriba a l'escola amb un coixí sota la panxa. Pot ser que hi tingui un bebè?

Els altres dos parlen de la gelosia. Al primer en Max pateix per si mai algun altre nen s'enamora, com ell, de la Luna. Al segon la Luna es mor de gelos perquè la mestra substituta que acaba d''arribar a l'escola és maquíssima, i en Max n'està molt, d'ella...















Luna y el vestido de Max (Edelvives, 2012) torna a parlar del que és de nen i el que és de nena. En Max s'entesta que la Luna tingui un vestit de princeseta, però ella no en vol saber res. Al final se'l posarà amb una condició: que ell també se l'emprovi. A en Max li queda molt bé!


Thierry Lenain i Delphine Durand són dos autora francesos que han publicat molts més llibres com aquests (i molts d'altres) a casa seva. Allí la nena es diu Zazie, i ens morim de ganes que algú ens els faci arribar. Mireu: la Zazie no vol ser hostessa, vol tenir uns pits ben grossos, perd el cap... Com ens convenen llibres que toquin aquests temes, amb un sentit de l'humor fresc i desavergonyit!



 La Zazie és tan popular a França que l'han portat a la televisió, com a film d'animació:

 

 

Lenain - Durand ha parlat d'altres temes, també. Aquí en Roc es queda sol al pati perquè no li agrada barrejar-se amb els nens que no són com ell. El final del llibre és contundent: no juga amb ningú, perquè com ell només hi ha un nen, ell mateix.


Amb l'il·lustrador Olivier Tallec, Lenain va publicar un àlbum preciós l'any 2007. Habría que.... El va editar Kókinos, i no deu ser fàcil trobar-lo. Si mai el trobeu, no dubteu a llegir-lo, a comprar-lo.


Un nen mira el món que l'envolta, i no li agrada. Malgrat tot, no es deixa vèncer per la desesperança. El text és gairebé un poema:
...
El niño vio la miseria.
Y se dijo que habría que aprender a sumar,
a restar y a multiplicar, y después a dividir
 Habría que aprender a compartir el dinero,
el pan, el aire y la tierra.
 ...
El niño vio las lágrimas.
Y se dijo que habría que aprender a abrazarse,
a no tener miedo de los besos.
Habría que aprender a decir te quiero, 
aún sin haberlo escuchado jamás.


Aquest ens agradaria molt de tenir i, encara més, d'entendre'l. L'autor és Thierry Lenain, però les il·lustracions no són de Delphine Durand, sinó de Benoit Morel. És un llibre d'educació sexual... del segle XXI. Si cliqueu damunt la portada veureu un comentari sobre el llibre, en francès. Se us farà la boca aigua!


http://www.unidivers.fr/cest-ta-vie-le-sexe-amour-thierry-lenain-benoit-morel/

A l'escola aquests llibres agraden molt, especialment, esclar, Luna quiere un bebé (Edelvives, 2005). Mireu quin treball n'ha fet la Joana, de quart: