diumenge, 2 d’octubre del 2016

La nostra biblioteca fa seixanta anys!

D'Eumo, 2007

Com sabeu, l'escola Orlandai té el seu origen en l'escola Talitha. Quan el 1974 la M. Teresa Codina, fundadora de Talitha, va emprendre un nou camí, l'escola va esdevenir una cooperativa de mestres i es va dir Orlandai. Anys més tard, el 1988, es va convertir en escola pública.
Aquest octubre celebrem els seixanta anys de l'inici de Talitha i, per tant, de la nostra biblioteca.
Hem copiat aquests fragments del llibre de M. Teresa Codina, Educar en llibertat en temps difícils. Ens reconeixem en els seus plantejaments i evidenciem el perquè del nom de la nostra biblioteca: Biblioteca Marta Mata.


La lectura va ser des del primer curs un factor educatiu molt valorat. Tot i que el nombre de llibres era reduït,28 ben aviat vàrem trobar la necessitat de diferenciar entre la biblioteca general de l’escola, la de cada classe i la de la sala de mestres..
Aporta Teresa duran, antiga alumna i actual escriptora de literatura infantil i juvenil:

"L’he vist créixer, jo , aquella biblioteca! Devia ser difícil, als anys 50, aplegar bons títols per a una biblioteca infantil, perquè Déu sap que el món editorial no era com ara, que n para de treure títols"

Alumna: 1956-57/1964-65
       
                                                                                                   
Segons l’evolució de l’escola i els recursos, variaven les distribucions i les prioritats. Marta Mata va orientar no solament l’organització de la biblioteca, sinó l’estudi sobre la lectura dels infants.

"Recordo la biblioteca en un espai petit, circular, recollit i acollidor, on podíem trobar la Marta Mata que ens aconsellava llibres. En llegíem un cada quinze dies. Aquesta disciplina em va marcar el gust per la lectura"

Alumna: 1956-57/1961-62
                                                                                                              
28. La majoria provenien de les biblioteques dels mateixos mestres; d’altres els havia comprat jo a França pensant en l’escola


A la biblioteca de l'escola hi guardem, entre molts altres, aquest document:


Es tracta de la primera plana del primer llibre de registre de la biblioteca del Talitha, amb la lletra de la Marta Mata. Vegeu la data, novembre del 1956. Llibres en català i en francès, alguns de Maria Montessori en castellà. Com diu la M. Teresa Codina, eren temps difícils...

No tenim cap fotografia de la biblioteca d'aquella època. Però us hem mostrat en alguna altra ocasió aquesta, que va aparèixer a la primera plana del Diari de Barcelona l'any 1966:


El peu de foto diu:
La biblioteca del Talitha invita a los alumnos a la lectura desde que éstos aprenden las primeras letras. La auténtica formación debe comenzar desde la más tierna edad...


Marta Mata i M. Teresa Codina (segona i cinquena per l'esquerra) molts anys després, a Saifores.
Amb elles Pere Darder, Anna M. Roig, M. Antònia Canals, Pepita Casanelles i Enric Lluch.

Per molts més anys escola Talitha/Orlandai!
Per molts més anys, biblioteca de Talitha/biblioteca Marta Mata d'Orlandai!

3 comentaris:

Unknown ha dit...

Felicidades!!
Y que cumplan muchos mas... llevando libros y lecturas a niños y jóvenes.
Saludos desde Chile.
Paola

Anònim ha dit...

Moltes felicitats per tota la feina que feu i com ens ho encomaneu a les altres escoles.

teresa àvila
biblioteca Pi del Burgar

la bibliotecària ha dit...

Gràcies, Paola!
Gràcies, Teresa!
Mariona