dimecres, 7 de desembre del 2016

Llibres de filosofia a Primària

Aquesta quinzena presentem un nou tema:


El punt de partida ha estat, ho reconeixem, l'èxit de la sèrie de TV3. Fins i tot entre l'alumnat gran de l'escola se'n parla!

Ens correspon, doncs, presentar els materials que ens ajuden fer filosofia a les escoles de Primària.


És conegut el projecte Filosofia 3-18, que des de fa molts anys impulsa el grup IREF:




Dissenyat per ajudar mestres i criatures, és una eina potent que reforça la capacitat reflexiva de l'alumnat.

Es basa en el mestratge de Matthew Lipman, pedagog nordamericà, i va ser endegat a casa nostra els anys vuitanta per Irene de Puig, que va adaptar els materials de Lipman a la nostra realitat.

Molts són els conceptes que Lipman considera subjectes de reflexió a l'escola i que, efectivament, formen part de la vida real de les persones, petites, joves i adultes. 







Desde França han arribat altres propostes amb el mateix objectiu: una és la col·lecció dels trenta-cinc llibrets "Pensa-hi", de Brigitte Labbé (Cruïlla) de la qual som entusiastes defensores.


Una altra és la d'Oscar Brenifier, que també ha editat Cruïlla. L'il·lustrador, Jaques Després, ha trobat un estil que suggereix que els llibres s'adrecen a un públic molt jove, cosa que no es correspon amb la realitat. Alguns dels llibres del tàndem Breniffier-Després són més adients per a secundària que per a nosaltres.
Aquests són els que hem presentat a l'exposició:



Edebé va publicar entre el 2006 i el 2007 uns altres llibres de Brenifier, assequibles als més petits, en una col·lecció molt recomenable, "Súperpreguntes", de la que només tenim aquests:


Una altra editorial, Proteus (2008), especialitzada en llibres d'ètica, té aquests llibres al seu catàleg, també de Brenifier, molt interessants pels lectors/es del Cicle Superior de Primària:



(Val a dir que Proteus té molts més llibres, contes per a infants, que plantegen intencionadament temes relacionats directa o indirectament amb l'ètica)

Acabem amb aquest llibre, Noche de tormenta, de Michèle Lemieux (Lóguez, darrera edició del 2014) amb el que connecten alguns/es preadolescents de 6è i els obre a noves prespectives de lectura. És una joia de llibre, no us el deixeu perdre! (si cliqueu damunt la imatge trobareu la ressenya de Biblogtecarios):


1 comentari:

laia ha dit...

Bon dia. Molt interessant aquesta ressenya de llibres que tracten la Filosofia
Moltes gracies.