divendres, 20 de juliol del 2018

Escultura i llibres, a Barcelona

Fa deu anys que som a la recerca d'escultures sobre llibres i lectura. 
Ens pensàvem que ja havíem recollit totes les de Barcelona i de Catalunya (mireu la columna de la dreta) i moltes de la resta del món, que els amics i coneguts tenen l'amabilitat de fer-nos arribar (mireu a l'índex el capítol "Escultura i llibres")

 

Aquesta setmana hem sabut que ens en faltava una (gràcies, Margarita). És a la Rambla Catalunya, tocant al carrer Mallorca, davant del número 80.
Homenatja Joan Junceda, un referent de la il·lustració catalana.
Es tracta d'una estela amb un medalló de marbre blanc amb el rostre de Junceda i l’escut de Barcelona al peu de la dedicatòria. És tan senzilla que passa desapercebuda.
El Gremi d’Editors i Llibreters de Barcelona va sufragar aquest monument a la memòria del popular dibuixant. Es troba davant del lloc on Junceda va viure de petit. 
Es va inaugurar el dia de Sant Jordi de 1964. Fixeu-vos que el seu nom propi no consta a l'estela perquè l'any 1964 el català era una llengua prohibida en l'ús públic.


Junceda va ser un il·lustrador molt famós que publicà les seves obres a revistes com Cu-Cut!PapituPicarol i En Patufet. També va il·lustrar molts llibres infantils. 

A la biblioteca de l'Orlandai tenim el llibre Aventures extraordinàries d'en Massagran, amb dibuixos de Joan Junceda, que tots coneixeu:



 I altres llibres del fons històric que potser no heu tingut mai a les mans:



Lau o les aventures d'un aprenent de pilot, de Carles Soldevila, encara es va reeditant. Nosaltres el tenim amb aquesta portada:


Mireu els dibuixos de Joan Junceda al seu interior:



 Fan venir ganes de llegir-lo, oi?