dimarts, 21 de juliol de 2009

Ha mort Frank McCourt


Era l'autor de "Les cendres d'Àngela", que recomano a tots els adults que no el conegueu. És un llibre que emociona: la història de la seva infantesa i adolescència, a Limerick, una població industrial irlandesa. La seva vida va ser molt dura i, quan ens l'explica, sempre amb un punt d'humor, ens fa passar de la llàgrima al somriure amb una facilitat extraordinària. Franck McCourt va creure que la seva salvació personal seria emigrar als Estats Units, que ell considerava "un gran país". El segon títol: "I tant" (en castellà, "Lo es") fa referència a la confirmació d'aquesta realitat. Als EEUU aconseguí convertir-se, després de lluitar molt, en professor d'adolescents. La seva experiència docent l'ha recollit al tercer, "El professor", que em sembla especialment interessant pels col·legues de Secundària. Amb solucions poc acadèmiques McCourt aconsegueix motivar l'alumnat més difícil...I pels nens i nenes?
També n'hi ha. Una petita joia: "El Nadal d'Àngela". És un àlbum que recull el que sembla un nou capítol del seu primer llibre. El va publicar Editorial Bromera el 2007. Quan arribi Nadal, no deixeu de llegir-lo als vostres alumnes grans de Primària.


En català els llibres de McCourt els ha publicat Bromera. En castellà, Maeva

Del primer llibre, "Les cendres d'Àngela" hi ha una versió cinematogràfica, d'Alan Parker. Jo no l'he vist, per aquella por que les imatges no es corresponguessin amb les que hem forjat a la nostra imaginació. Si algú en sap res i la vol recomanar...