dijous, 26 de gener del 2012

Imatges d'ocells, cants d'ocells

Aquest dimarts vam ser a Can Coll, un centre d'Educació Ambiental de Collserola, amb el grup de 5è, les Suricates. Anàvem a estudiar la fauna de Collserola i, sobretot, els ocells que hi viuen a l'hivern.
En acabar, les amables monitores de Can Coll ens varen obsequiar amb aquest llibre:


És un recull de poemes d'en Celdoni Fonoll -no és l'únic que ha publicat aquest autor, amb el mateix tema- cadascun sobre un ocell diferent, acompanyats de belles imatges descriptives de cada espècie. Hi trobem un annex molt interessant, amb les característiques biològiques de cada ocell, poemes d'altres autors i notes de cultura popular catalana al voltant de cadascun. Un altre complement és un CD amb la gravació dels cants dels seixanta ocells.


Hem cercat a la nostra biblioteca, per recomanar-vos d'altres llibres  semblants. Tenim guies d'aus de Catalunya i uns quants llibres amb bons dibuixos d'ocells, però destaquem només les obres que van acompanyades de registres de cants.
Publicat per La Galera, molt adient per a nens i nenes, hi trobareu trenta espècies classificades segons els seus hàbitats:


De Kókinos, una guia traduïda del francès al castellà, de seixanta-tres aus d'Europa i del Maghreb:



Dins de la Guia de Natura del Parc de Collserola hi trobareu un catàleg d'espècies animals amb la corresponent gravació del cant de setanta-nou ocells de Collserola, a més d'altres sons de mamífers, amfibis i insectes:



Editat per l'Ajuntament de Barcelona, un llibret amb la descripció i el cant de vin-i-cinc aus pròpies de la nostra ciutat:



Per últim, un llibre diferent, però no menys interessant, que acaba de presentar Oceano Travesía, d'A. Gerhard i C. Varela, Introducción a la música de concierto: Las aves:



És una tria d'una vintena de fragments musicals d'autors clàssics, que s'inspiren en el cant dels ocells. L'obra ens presenta els compositors, el fragment triat, l'ocell que la música imita i els instruments que interpreten el seu cant. Ens ha semblat un llibre molt bonic i també molt escolar, que farà il·lusió a les bones professores de música dels nostres centres. Al bloc de la Cecilia Varela, que n'és la il·lustradora, hem trobat aquestes planes del llibre:



1 comentari:

Paulina ha dit...

El dels 60 ocells me l'he llegit una mica.És divertit, i està bé per saber més coses dels ocells.