dissabte, 14 de juliol del 2012

Autors que ens agraden (1) : Ian Falconer

Hi ha autors que ens agraden. Globalment, tant pel que escriuen com per les seves il·lustracions. El primer que us presentem és Ian Falconer. D'ell només coneixem un personatge per a infants: l'Olívia.
De vegades comprem el primer llibre d'un autor, i ens sembla bo. Comprem el segon i ja no és el mateix, ha perdut frescor, originalitat. Quan surt el següent, pensem que l'autor està fent llibres en sèrie, i deixa d'interessar-nos.

 















 















El cas de Falconer és el contrari. Hem anat comprant els llibres de l'Olívia un a un, a la biblioteca de l'escola, al llarg d'aquests darrers  anys, i els nens i nenes se'ls prenen de les mans. No són mai a la prestatgeria, sempre estan prestats. Aquesta és la millor prova de la seva qualitat.
Són llibres plens de sentit de l'humor, esbojarrats i trencadors.L'Olívia és una porqueta atípica, entremaliada, que ens sorprèn a cada llibre que protagonitza. Els primers àlbums eren fets en blanc, negre i gris, sempre amb un punt de vermell. Més endevant van aparèixer el rosa, el blau i el verd. El darrer, el de Venècia, és ple de color:

La tècnica també ha anat evolucionant. A l'inici, algunes planes dels seus llibres eren una successió de dibuixos amb aparença de vinyetes de còmic. Avui són àlbums amb il·lustracions a plana sencera, on es barreja el dibuix amb la fotografia. Mireu atentament el de Venècia, i escolteu els comentaris de l'autor:

 

La Roser Ros, de Tantàgora, fa un comentari sobre l'ús del color a Olívia salva el circ.  Mireu i escolteu, és molt interessant: