divendres, 8 de març del 2013

8 de març, dia de la dona: Rosa Caramel, d'Adela Turín


Rosa Caramelo és el primer llibre feminista de la història d'aquest país. El va publicar Esther Tusquets, a l'editorial Lumen, l'any 1976, dins de la col·lecció A favor de las niñas. El conte l'havia escrit Adela Turín i la il·lustració era de Nella Bosnia.
Aquestes dues dones, italianes, havien creat, els anys setanta, una editorial a Milà que es deia "Dalla parte della bambine". Molts dels llibres que posteriormant va publicar Lumen eren traduccions d'aquestes obres: Arturo y Clementina, Nuncajamás, Historia de los bonobos con gafas, La mano de Milena, Historia de unos bocadillos...















Més tard, Adela Turin va viure a París i allí va fundar l'associació "Du coté des filles", per a l'investigació i la denúncia del sexisme en els materials educatius. Actualment segueix treballant a favor de la causa feminista.



El 2012, l'editorial Kalandraka (Kalandraka-Hipòtesi en català) ha reeditat aquests dos títols :Rosa Caramel i L'Artur i la Clementina. Tot i que se'ls noten els trenta anys, el que els contes plantegen -la igualtat entre els homes i les dones- segueix essent d'actualitat. Val la pena conèixer-los i explicar-los als nostres nens i nenes.



Per celebrar el 8 de març, dia de la dona, aquest any presentem i expliquem Rosa Caramel al nostre alumnat. Mireu l'exposició, que ja és una tradició d'aquest dia, al rebedor de la biblioteca: