dimecres, 7 de maig del 2014

Matti y Sami y los tres errores más grandes del Universo, de Salah Naoura


De la trentena llarga de llibres d'imaginació que hem comprat per Sant Jordi aquest és un dels que més ens ha agradat.
És una novel·leta d'unes 130  planes, editada en castellà per Lóguez, una editorial que no falla mai (no coneixem cap llibre de Lóguez que no ens sembli un bon llibre), dirigida a lectors i lectores d'entre deu i dotze anys. El seu autor, Salah Naoura, és alemany, fill de pare sirià, i ha publicat a Alemanya llibres il·lustrats per a lectors més petits. Nosaltres no n'havíem sentit a parlar mai. Ha guanyat un parell de premis al seu país amb aquesta obra, el Peter Härtling i el Lince.

En Matti, el nen protagonista, ens explica la seva il·lusió per conèixer Finlàndia, el país del seu pare. I com la possibilitat de satisfer aquest seu desig l'acaba ficant en un embolic del qual difícilment en podrà sortir. Al mateix temps, en Matti va descobrint que les persones grans, els seus pares inclosos, no sempre diuen la veritat . Si els adults menteixen, potser els nens també ho poden fer, per aconseguir un bon objectiu?

Diu Naoura que el seu principal referent són les històries de Roald Dahl, amb la desmitificació del món adult des de l'humor. A nosaltres ens ha semblat que ens trobem davant d'un digne successor de Dahl. Per molts anys ens en vagin arribant llibres, de Salah Naoura.

La portada -malauradament no hi ha cap més il·lustració, al llibre- és d'Anke Kuhl, una autora alemanya que cada dia ens agrada més. A la biblioteca tenim tres molt bons llibres, d'aquesta il·lustradora: