dimarts, 27 de gener del 2015

La historia de Erika, de Ruth Vander Zee i Roberto Innocenti

El 27 de gener de 1945 l'exèrcit rus va arribar al camp de concentració d'Auschwitz, per alliberar-lo. En commemoració del seixanta aniversari d'aquest fet, Kalandraka va traduir al castellà aquest llibre de Ruth Vander Zee i Roberto Innocenti, emocionant com pocs:



Avui que celebrem els setanta anys de la fi d'Auschwitz us el tornem a presentar i recomanar.
Podeu escoltar el text sencer en aquesta gravació que hem trobat a la xarxa, però els dibuixos d'Innocenti són infinitament millors en el llibre:


Aquest llibre va sempre associat a un altre, Rosa Blanca, escrit per Christopher Gallaz i il·lustrat també per Roberto Innocenti gairebé vint anys abans, que aquí ens va arribar el 1987, de la mà de Lóguez:


En aquest cas, el llibre ens mostra, des de la mirada d'una nena, el que van ser els camps d'extermini del nazisme. També us el recomanem moltíssim:













Les il·lustracions d'Innocenti a Rosa Blanca ens porten a la novel·la de John Boyne, d'Empúries, El noi del pijama de ratlles, dirigida a lectors més grans (no el tenim a la nostra biblioteca). Tot i que aquest llibre va aconseguir molt d'èxit en el seu moment, no vàrem considerar-lo una obra rodona: el text molt senzill, com si fos per a lectors primerencs i, en canvi, el tema molt dur, el final massa sobtat... Però no podem deixar d'anomenar-lo en aquesta breu bibliografia sobre els camps de l'Holocaust.