divendres, 25 de desembre del 2015

"Els cinc" d'Enid Blyton, al cinema

Enid Blyton és la responsable de la passió per la lectura de moltes de les persones nascudes els anys cinquanta. Què us diuen aquestes il·lustracions?



O aquestes altres?


Les quatre il·lustracions són del blog "Memoria de papel"

Eren dibuixos de Pablo Ramírez, per nosaltres el millor il·lustrador de les novel·les juvenils d'una època.
Després de les primeres vuit "aventures" i cinc "misterios", dels anys cinquanta i seixanta, l'editorial Molino va publicar molts més llibres d'Enid Blyton. Uns "misterios" amb uns altres protagonistes, les novel·letes de les noies als internats -Santa Clara i Torres de Malory- , els dels "Siete Secretos" i, finalment, els dels "Cinco".
Gairebé tots aquests llibres han tingut successives edicions . Segur que coneixeu la darrera, de l'editorial Joventut, en català:

                         Cliqueu damunt la portada per veure sencera la colecció de Joventut

No ens atrevim a considerar com a bona literatura aquests llibres de Blyton -i menys encara les versions reduïdes que també publica Joventut- per bé que els reconeixem la funció que varen fer en uns anys difícils. 
Us en parlem avui perquè el que sí us volem recomanar per aquestes vacances és una versió cinematogràfica de les aventures del Cinc. De fet no es basa en cap novel·la de Blyton, però els personatges són els seus cinc.
És aquesta, de l'alemany Mike Marzuk, segurament la millor de les tres o quatre que, en un munt d'anys, han arribat a casa nostra:



La podeu veure, en català, al cine Texas