dimecres, 24 d’agost del 2016

Homenatge a Víctor Mora

D'El Periódico

Érem de vacances i no ho vam saber en el seu moment: el 17 d'agost va morir Víctor Mora, escriptor.

La meva primera experiència de dependència de la lectura la dec a Víctor Mora. Era el guionista d'aquests dos còmics que entraven setmanalment a casa nostra (també el TBO i el Pulgarcito). Ens va proporcionar hores de lectura i de distracció, de converses i d'aprenentatges. Ens identificàvem amb els personatges: érem aventurers agosarats i defensors dels oprimits.

Del blog Cómicos Viejunos

Del blog Zontar of Venus

Aleshores no sabíem que Víctor Mora, nascut el 1931, era fill d'una família republicana, lluitador antifranquista, represaliat amb anys de presó i exili, i militant del PSUC. Ni tampoc que, treballant a l'editorial Bruguera des dels anys cinquanta, va aconseguir que "El capitán Trueno" arribés a tiratges de 300.000 exemplars, una xifra prodigiosa a l'època.
Mora va escriure també novel·les a partir dels anys seixanta. La seva obra literària va ser mereixedora de premis com el Víctor Català i el Crexells. Recordem especialment Els plàtans de Barcelona, primer volum d'una trilogia força autobiogràfica que reflectia el compromís polític i social de l'autor.