dissabte, 29 d’abril del 2017

Una cartellera per a les autores clàssiques catalanes


Aquesta quinzena hem dedicat la nostra cartellera a dues grans autores: Lola Anglada i Mercè Llimona.  De la primera celebrem els 150 anys del seu naixement. De la segona, els 70 anys d'un llibre que s'ha editat diverses vegades: Tic-tac



Qui va ser Lola Anglada? Escriptora i il·lustradora infantil catalana, nascuda a Tiana, va treballar en moltes revistes infantils abans de la guerra civil i és l'autora més reconeguda de l'època. Els llibres Martinet, Margarida, Narcís i En Peret, així com El més petit de tots, l'Alícia en terra de meravelles i Penrod, actor són al fons històric de l'escola. Alguns són edicions posteriors, però d'altres var ser editats en temps de la República.


De Mercè Llimona tenim molts llibres a a biblioteca. Alguns d'ells són també als fons històric, van ser adquirits fa anys, quan érem escola Talitha. D'altres són dels anys vuitanta, la majoria editats per Hymsa.
Mercè Llimona era de família d'artistes i neboda de l'escultor Josep Llimona. Va estudiar a Llotja i al Centre Artístic de Sant Lluc, on més tard va ser professora de dibuix. Té més de cinquanta llibres infantils publicats, entre els anys trenta i els noranta.


Mireu què trobem si comparem el Tic-tac dels anys quaranta amb els dels vuitanta. El primer és, naturalment, en castellà. La nena, Martita, s'està senyant. El text diu "Por la señal de la santa cruz..."


Aquí la Martita és "una madrecita hacendosa" que "no debe olvidarse de coser y zurcir":


A la darrera plana la Martita ja ha resat i text i il·lustració parlen d'angelets: el de la guarda i el que encén les estrelles. L'adaptació del 86 era difícil: ja no porten ales, són els germanets que ella somia tenir, i... juguen amb llumins!


Mirarem de trobar el text de la darrera edició de Mars i Rosa Sensat, que és del 2012. Què deu dir, el text?