dissabte, 16 d’octubre del 2010

Pa negre, d'Emili Teixidor

Sabeu que l'Emili Teixidor és veí de Sarrià? Que coneix la nostra escola i ens té molta estima? De vegades me l'he trobat caminant pel barri, o fent un cafè a les Galeries Sarrià, i he conversat amb ell d'educació i de lectures infantils.
Per què parlem avui d'Emili Teixidor? Perquè ahir varen estrenar la pel·lícula Pa negre, basada en un llibre seu. És un retrat de la postguerra a la Catalunya rural, una època de repressió i d'humiliació, fet a través dels ulls d'un nen.

Cito un fragmet de la novel·la:
És que el pa negre que encara els donen de racionament no es pot menjar! Un cop va venir una pobre dona i em va portar un crostó d'aquesta mena de pa perquè em fes càrrec del que havien de menjar. Gairebé vaig plorar de pena, era com un tros de carbó o de serradures brutes. Vaig pensar que la maleïda guerra arriba fins i tot a fer malbé el pa, mata el pa i tot, perquè allò no era pa, allò era un pa mort, sense ànima i sense virtut.

L'Emili Teixidor sap molt bé de què està parlant. Ell va néixer l'any 1933, per tant, era un nen molt petit durant la guerra, però té records molt vius de la postguerra, els anys quaranta.

La pel·lícula ha tingut molt bones crítiques. El director és el mallorquí Agustí Villaronga. La protagonista, Nora Navas, ha rebut la Conxa de Plata al festival de San Sebastián. També hi podreu veure a Roger Casamajor, Laia Marull, Eduard Fernández i Sergi López. L'intèrpret del nen que condueix la història, l'Andreu, es diu Francesc Colomer i sembla que és un gran actor. La productora no és altre que l'Isona Passola, que havia estat mare de l'escola fa molt pocs anys.
Aquí teniu el tràiler del film:

Tot i que l'Emili Teixidor és l'autor dels vostres llibres de la formiga Piga i de molts altres, aquesta entrada d'avui està dirigida, sobretot, als adults. La novel·la no us agradaria, als nens i nenes, i la pel·lícula, que jo encara no he vist, em sembla que tampoc.

5 comentaris:

Joan ha dit...

La pel·lícula m'ha agradat força, però de la novel·la original només hi he trobat l'ambientació i alguns diàlegs. Ara tinc ganes de llegir "Retrat d'un assassí d'ocells", que és l'altra novel·la en la que s'ha insprat l'Agustí Villaronga. Potser allí hi trobaré quelcom del fil argumental del film, que en alguns moments de la segona part s'embolica molt.
De tota menera és recomanable. Visca el cinema català.

Júlia Armangué ha dit...

Sabíeu que la tieta del David Casero (exalumne) és la productora de la pel·lícula Pa negre?

la bibliotecària ha dit...

Júlia, a l'entrada explicàvem que la productora havia estat mare de l'escola. Recordes que en David tenia un cosí una mica més gran, en Joan Teixidor? Doncs era el fill de l'Isona Pessola, la productora. I en David el nebot, és clar. Gràcies per dir-nos-ho, Júlia

julia armangué ha dit...

ai ho sento no m'ho haure llegit be el text

la bibliotecària ha dit...

No, no ho has de sentir, Júlia! Tu parlaves d'en David, jo parlava d'en Joan. Està molt bé que ens recordessis que no només era una mare, també era una tieta. Tens raó!
I gràcies, de debò, Júlia