dissabte, 12 de febrer del 2011

Mare, m'expliques un conte?

Font: Passions & emotions through colours
Aquest és el títol d'un article que apareix avui, dissabte, al suplement del diari Ara, aracriatures. M'ha estat impossible trobar-lo en format digital, per penjar-vos-el. Tal com ja us imagineu, explica que l'hàbit de la lectura s'ha d'aquirir a la infància i a través de la família. 

Foto: Arantxata
El que m'ha fet gràcia és que hi apareix un altre decàleg, deu bons consells per a pares i mares. Alguns coincideixen amb els de l'entrada anterior, però altres no. 

Com que expliquen que la font és el programa Leer te da más, del Ministerio de Educación, l'he anat a trobar allí i, és clar, hi era en castellà:




Decálogo para padres

1. Dar ejemplo.: Las personas adultas somos un modelo de lectura para los niños. Leamos delante de ellos, disfrutemos leyendo.

2. Escuchar: En las preguntas de los niños está el camino para seguir aprendiendo. Estemos pendientes de sus dudas.

3. Compartir: El placer de la lectura se contagia leyendo juntos. Leamos cuentos, contemos cuentos.

4. Proponer, no imponer: Es mejor sugerir que imponer. Evitemos tratar la lectura como una obligación.

5. Acompañar: El apoyo de la familia es necesario en todas las edades. No los dejemos solos cuando aparentemente saben leer.

6. Ser constantes: Todos los días hay que reservar un tiempo para leer. Busquemos momentos relajados, con buena disposición para la lectura.

7. Respetar: Los lectores tienen derecho a elegir. Estemos pendientes de sus gustos y de cómo evolucionan.

8. Pedir consejo: El colegio, las bibliotecas, las librerías y sus especialistas serán excelentes aliados. Hagámosles una visita.

9. Estimular, alentar: Cualquier situación puede proporcionarnos motivos para llegar a los libros. Dejemos siempre libros apetecibles al alcance de los niños.

10. Organizarse: La desorganización puede estar reñida con la lectura. Ayudémosles a organizarse: su tiempo, su biblioteca…

Font: Family books and CDs

5 comentaris:

Galderich ha dit...

Amb aquestes dues entrades el que està clar és que no només necessitem un decàleg sinó varis decàlegs!

Ja m'ho semblava que això del foment de la lectura era una mica complexe...

la bibliotecària ha dit...

Exacte, Galderich. Per això he volgut publicar les dues entrades. Per donar-te la raó a tu i a les dues mares que van escriure comentaris sobre aquest assumpte...

julia armangué ha dit...

Que xulo aquest "decálogo de padres" .
Crec que tots els pares i mares haurien d'aprendre tota la llista i així ho farien millor .
Encara que és molt llarga.

oriol 5è ha dit...

Jo crec que no és necessari que fagin uns decàlegs i que els nens llegeixin perquè els pares també lleigexin, crec que han de llegir al seu gust i al seu temps.

la bibliotecària ha dit...

Fixa't, Oriol, els decàlegs són idees i orientacions per als pares i mares.
Potser no és necessari fer-los, potser no, però, com diu la Júlia, poden servir perquè els adults aprenguin a fer millor la seva feina d'educadors de nens i nenes lectors...
I això no impedirà que cadascú llegeixi al seu gust i al seu temps, és clar!