dissabte, 21 de gener del 2012

"Literatura de segona"

El títol de l'entrada és el de l'article que publiquen avui a l'Aracriatures el tàndem format per Jaume Cela i Juli Palou. Parlen de la campanya "L'impuls de la lectura" que han endegat els departaments d'Ensenyament i de Cultura. I de la necessitat que la societat s'impliqui en l'assoliment del repte que tots tenim plantejat: l'augment del nombre de lectors.
Per exemplificar el poc ressó de la literatura infantil i juvenil dins la nostre societat -"literatura de segona"- pregunten al lector/a si sap qui va guanyar els premis Josep M. Folch i Torres i Joaquim Ruyra, la nit de Santa Llúcia. Sembla que cap cadena televisiva hi va dedicar ni una sola imatge, i a la premsa se'n va parlar, però a la cua dels altres premis de la nit.
M'adono que a mi em va passar per alt. No sé si serveix d'excusa que això succeïa el 20 de desembre, estàvem acabant el trimestre, anàvem carregades de feina...
Us ho explico ara, ja que no ho vaig fer aleshores:

Jordi Folck recollint el seu guardó
Del diari digital del Camp.cat:
En l'àmbit de la literatura infantil i juvenil, Jordi Folck (Reus, 1961) ha estat guardonat amb el Premi Josep M. Folch i Torres amb l'obra 'Llibre d'Encanteris de la vella Taràndula', la història d'en Pere i la seva venjança contra el company d'escola que l'endemà del dia de Reis li ha trencat una de les noves joguines. Folck ha confessat que aquest era el premi que més desitjava i ha assegurat que aquesta obra, que va escriure amb només una setmana, "està una mica passada de voltes" i és una mica "il·luminada".
Explica també l'autor que aquest llibre és el primer d'una saga de bruixeria que en tindrá onze, dels quals ja n'ha escrit tres. 

En l'àmbit de la literatura juvenil, el premi Joaquim Ruyra va correspondre a Mercè Anguera, per La princesa invisible, una història protagonitzada per tres dones de tres generacions diferents, que s’enfronten a les situacions de la vida amb coratge, il·lusió i bon humor.
                                                                                                               
Mercè Anguera


Jordi Folk

5 comentaris:

Maria ha dit...

Em sembla que la Mercè Anguera és l'autora de les Anti-Barbis. O sigui, molt bona.

Mercè Anguera ha dit...

Als autors i autores de literatura infantil i juvenil ens passa sovint, això de passar desapercebuts...Però també ens passa que, de sobte, llegim en un blog de llibres un comentari com el de la Maria, i em sembla que això és el millor que ens pot passar!
Us felicito pel blog, penso que feu una feina molt ben feta. Compteu amb mi pel que calgui, si us plau!

la bibliotecària ha dit...

Gràcies, Mercè Anguera, per participar en el bloc.
I més gràcies, encara, pel teu amable comentari

la bibliotecària ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
la bibliotecària ha dit...

Efectivament, Maria, la Mercè Anguera és l'autora de tots els llibres de les Anti-Barbis