diumenge, 26 de maig del 2013

Llibres masculins, llibres femenins?

Quan, a una botiga de joguines o de roba per a nadons, on hem entrat per a comprar un regal, la persona que despatxa ens pregunta: "Per a nen o per a nena?", ens sentim malament. Quan això passa a una llibreria és encara pitjor. I no ens enfadem amb la dependenta que ens vol ajudar, sinó amb qui té la responsabilitat que es publiquin llibres infantils pensant en el sexe del públic que el llegirà. Malauradament, el fenomen s'estén. Ja n'hem parlat altres vegades: http://bibliotecaorlandai.blogspot.com.es/search?q=rol






















Segur que les editorials ens dirien: "Nosaltres no generem l'assumpte, només estudiem el mercat, i arribem a la conclusió que el llibre per a un sexe diferenciat ven; tan sols és una col·lecció en el nostre fons editorial, més extens; en temps de crisi no es pot filar tan prim, etc, etc."

I la fixació amb el blau i el rosa...

Ens desplauen els estereotips lligats al sexe, i creiem que cal combatre'ls. Que grups editorials com Random House Mondadori o Combel no es plantegin res al respecte i se'n beneficiïn, no ens sembla estrany. Però que La Galera o Estrella Polar, que presenten projectes amb ambicions educatives, caiguin en la temptació del llibre per a nen i el llibre per a nena, ens sap molt de greu.

Del web de La Galera, que publica "gol!" en català

Per a tots els nens i nenes? Amb aquesta portada? 

Futbol de color blau amb nens, equitació rosa amb nenes

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Entre això, la foto en blanc i negre de la biblioteca, i tantes altres coses que passen, realment sembla que tornem a 40 o 50 anys enrere. Reina (ei! i que consti que crec que la biblioteca de l'escola segur que era de les coses bones que passaven 30 o 40 anys enrere!).

la bibliotecària ha dit...

I tant, Reina. Poques escoles hi havia, els anys seixanta, amb una biblioteca com la de Talitha!