diumenge, 4 de maig del 2014

Nous llibres de coneixements

Com cada any, una part de la compra de llibres de Sant Jordi la dediquem als de coneixements.
Aquestes són les novetats d'enguany:


Intentem adquirir llibres de tots els àmbits del coneixement, procurem que es tracti de novetats de l'any en curs, i preferim que siguin en llengua catalana. L'acompliment d'aquestes condicions ens fa difícil trobar-ne gaire, i més tenint en compte que aquesta compra la fem tres cops l'any: per Sant Jordi, el setembre i el gener. 

No ens cansarem mai de repetir que els llibres de coneixements segueixen essent molt útils a la biblioteca escolar. Per a nosaltres fan la funció dels llibres de text que no volem utilitzr. I tenen un avantatge respecte els webs que trobem a la xarxa: els textos i les il·lustracions han estat dissenyats pensant en els nens i nenes de les edats d'Educació Primària. L'experiència ens diu que, en general, els seus continguts són més assequibles i entenedors que els de webs de temes similars.

Mirem-los amb més atenció:



Una biografia de Nelson Mandela, amb bon text i excel·lents il·lustracions, per a nens i nenes de cicle mitjà i superior, de Joventut. Pitgeu la portada per veure més imatges i saber el que us en diu l'editorial.














Dos llibres que ens parlen d'artistes. El primer , de Jeanette Winter, també és de Joventut. Explica la vida i l'obra de Matisse, en l'etapa en què la malatia el va fer canviar pinzells per tisores. El segon, de Mick Manning, és una bona aproximació a aquests músics intergeneracionals. L'edita Ekaré.


















La Galera acaba de publicar aquests dos nous volums, en una col·lecció, Tradicions, que il·lustra sempre Roser Calafell. No podem dir que siguin obres excel·lents, però si prou dignes, i d'una temàtica on no abunden les novetats en llengua catalana. Els textos, un de Toni Soler, l'altre de Francesc Miralles, són una garantia.



Editat per Faktoria K de libros, de Kalandraka.  Ens n'han enamorat les il·lustracions, pròpies d'un quadern de camp del millor naturalista. De les mateixes autores, Virginie Aladjidi i Emmanuelle Tchoukriel, són Inventario ilustrado de animales i  Inventario ilustrado de los mares, també molt recomanables.



















Dos llibres sobre aliments, amb enfocs ben diferents. El primer, més clàssic, de Joan Antoja i Anna Mates, sobre fruites, verdures i salut alimentària. Serà útil, sobretot pels qui treballem a l'hort escolar. És de Barcanova.
L'altre, divertit i innovador, sobre les diverses maneres de fer la cuina i de seure a taula. Les criatures entendran que res no és absolut, sinó fruit d'una cultura: altres costums són tan bons i acceptables com els nostres. Un llibre de coneixements amè, d'Alexandra Mexeiner i Anke Kuhl, les mateixes autores d'aquell En família tan bo, també de Takatuka.




Un altre de Joventut. Si cliqueu al damunt, en veureu més imatges. És de Donald Grant, el mateix autor de El nostre planeta en perill i Animals del món en perill. En aquest no ens parla de natura, sinó de les condicions de vida de moltes criatures al món. 


Aquest darrer, una joieta. L'edita Gustavo Gili , i és una reedició... del 1963! Però sembla acabat de fer. John Alcorn i Murray Mc Cain ens parlen de la riquesa d'un llibre des de tots els punts de vista possible, i en resulta un  model de tipografia i de disseny. No us el perdeu!