dissabte, 5 de juliol del 2014

Autors que ens agraden: Jon Klassen



Probablement aquests dos són els llibres més coneguts de Jon Klassen. Són els únics que tenim a casa nostra escrits i dibuixats per aquest autor.
Hi ha més coincidències entre ells que l'assumpte del barret. Tots dos parlen als nens i nenes sobre la veritat i la mentida, el que està bén fet i el que no, el que volem però no podem tenir... i la gràcia és que en parlen amb humor, ironia i sense moralitzar.
Tots dos són paradigmes d'àlbum. Text i imatge parlen alhora i es complementen. Cal mirar atentament la darrera il·lustració, per entendre bé la història de On és el meu barret? I al segon, Aquest barret no és meu, part de la gràcia és que no sigui el mateix el que veiem que el que llegim.
Una altra coincidència: els dos llibres han estat premiats. El primer va ser un dels 10 millors llibres il·lustrats per a nens (guardó del New York Times) del 2011, El segon acumula premis: Medalla Caldecott el 2013, medalla Kate Greenaway el 2014 i, fa poc, Premi Llibreter d'àlbum il·lustrat 2014 a Catalunya.
Els dos llibres són de l'editorial Milrazones, i els tenima l'escola.
Però Klassen també il·lustra llibres d'altres autors, com aquest:


El vam recomanar per Nadal i ho tornem a fer ara. Us agradarà, o potser ja l'heu vist a la biblioteca.

Fins aquí, els que són fàcils de trobar. Però mireu què hi ha a la xarxa, i aneu fent boca, perquè tard o d'hora arribaran, esperem:


De "Cats' night out"


De "The dark"

Els text és del mateix autor que "Llana a dojo"
De "Sam and Dave..."

Les dues il·lustracions són de "House held up..."

De "Coraline"
Com que ens quedem amb les ganes de poder fullejar tots aquests llibres, almenys us deixo un conte, An Eye for Annai, del que Klassen va fer, els anys que era un estudiant desconegut,  l'animació. Ja és alguna cosa!

I si voleu saber-ne més, de l'obra de Jon Klassen, llegiu l'entrada del amics del replà que, com sempre, la broden.