dilluns, 5 de gener del 2015

Regal de Reis: el 2015 és l'Any de les Biblioteques


La M. Reina ens va enviar la notícia: el 2015 és l'Any de les biblioteques. S'ha triat aquesta data coincidint amb el centenari de la Xarxa de Biblioteques Populars de la Mancomunitat de Catalunya.

Citem alguns fragments de l'entrevista a Carme Fenoll, cap del Servei de Biblioteques, publicada a Núvol el 31 de desembre:

Carme Fenoll, fotografia de F. Meseguer, a Núvol

Celebrar aquest centenari ens servirà per commemorar un moment històric, un moment en què la voluntat de ser del nostre país es va expressar amb dos dels seus trets més característics: situar la cultura com a prioritat del seu desenvolupament i crear sistemes perdurables des de la racionalitat de la planificació
...
L’any de les biblioteques vol situar aquest equipament cultural bàsic en els nuclis dels debats sobre les polítiques culturals. Així, mitjançant una programació imaginativa i atractiva es vol difondre el paper de les biblioteques com a espai viu, que acull i expressa la màxima diversitat. Però més enllà d’aquesta agenda especialment plena, cal aprofitar la commemoració per iniciar nous projectes que perdurin i que esdevinguin el llegat de l’any de les biblioteques. L’excepcionalitat no ha de venir tant per la quantitat d’esdeveniments, com pel punt d’inflexió que implica iniciar noves estratègies, nous serveis.
L’any temàtic s’agruparà en cinc eixos: Biblioteca i model de futur; ciutadania; lectures; professionals i memòria. Durant aquest any iniciarem el servei de préstec de llibre digital i treballarem per fer possible el catàleg únic i el carnet cultural únic. 

Tant de bo algú vulgui incloure les biblioteques escolars, en les moltes formes de celebració que es puguin dur a terme al llarg de l'any.