diumenge, 21 de juny del 2015

Clubs de lectura als IES: l'exemple de Can Jofresa



Ho hem llegit a l'Aracriatures d'ahir, i hem cercat a la xarxa.  El text és del diari digital "Valors", maig del 15:
Des de fa vuit anys a  l’Institut Can Jofresa de Terrassa existeix el Club dels Lletraferits. Es tracta d’un club de lectura en el qual famílies, fills i filles, professorats i exalumnes – en total entre 80 i 100 persones- es reuneixen per compartir llibres i històries amb valors.

Es pràcticament l’únic club de lectura de Catalunya intergeneracional, “una festa literària en què tota l’escola participa”, explica Anna Alonso, professora de literatura d’aquest centre educatiu egarenc. De fet, és aquest tret el que dóna qualitat al club ja que “els pares amb els ulls dels nens veuen la història des d’una altra perspectiva i a la inversa”.

 Per això fins ara es trien lectures, sempre protagonitzades per adolescents, però que siguin atractives per pares i fills. Encara que aquesta activitat no és “una vareta màgica”, perquè els nois i noies que hi participen ja són lectors habituals, l’habitud de lectura millora al centre, segons Alonso.
Us imagineu que hi hagués un Club de Lectura a cada institut? El Departament d'Ensenyament ho hauria d'impulsar. Probablement és més barat que imprimir póstres de piràmides de lectura, i segur que més eficaç.