dimecres, 17 de juny del 2015

L'estiu, temps de viatges


Vegeu la darrera exposició d'aquest curs.
Fareu un viatget, aquest estiu? I qui no el pugui fer real, sempre el podrà fer... llegint!

Hem dividit l'exposició en tres parts. La primera, els viatges en la literatura clàssica infantil i juvenil. La segona, on el protagonistes dels contes fan viatges de debò. I la tercera, la dels viatges imaginats, somiats, a països de fantasia... I és que la literatura, en el terreny dels viatges, dóna per a molt, gairebé per a tot. 


Els viatges en els clàssics: domini absolut de les adaptacions de Jules Verne. Que va viatjar a la lluna i al centre de la terra, al fons del mar i al voltant del món. Hi hem afegit els viatges de fantasia de l'Alícia i d'en Gulliver. També els grans clàssics: l'Ulisses que torna a casa i el Quixot que volta per les espanyes. I ho hem acabat amb el viatge de Nils Holgersson a través de Suècia (Selma Lagerlöf), un viatge molt llarg, i el del soldadet de plom, un viatge més curt. N'hauríem pogut exposar molts més, encara...


Els protagonistes dels contes actuals també viatgen: presentem l'Olívia, en un viatge molt divertit i accidentat a Venècia; la Susana, que vol conèixer el món amb el seu avió; el senyor tigre, marxant de la ciutat cap la selva que necessita i enyora; els aneguets que varen creuar els oceans; l'estimat protagonista d'alguns contes de Jeffers, en un viatge a la lluna, on es fa amic d'un marcià; la Miranda, que també dóna la volta al món en un globus... En aquest grup de llibres n'hi cabrien tants!


I en el tercer grup encara n'hi cabrien més!
Els viatges fantàstics mereixerien una exposició només per a ells. O potser seria una exposició impossible de fer: hi hauríem de posar gairebé tots els llibres de la nostra biblioteca. Quin no és, d'una manera o altra, un viatge al món de la fantasia?