dimarts, 29 de novembre del 2016

La Tercera Jornada Literatura i Educació a Rosa Sensat


Dissabte vam assistir a la jornada sobre narrativa oral a Rosa Sensat.
Els ponents ens varen encoratjar a incloure els contes narrats a tots els cicles de l'escola, perquè consideren que la literatura oral ajuda acomprendre el món, genera una relació empàtica entre narrador i oient, transmet emocions i sentiments...


Va parlar en primer lloc Roser Ros, que ens va fer veure com els contes, al llarg dels anys, han explicat el món de les dones. 

A continuació dues àvies del MARC (mestres-àvies recuperadores de contes) van parlar-nos de les virtuts de la narrativa oral sense suport visual. Elles van a les escoles que ho sol·liciten a explicar contes, amb la intenció que no es perdi la tradició del conte exclusivament oral. Les dues àvies, Rosa M. Pujadó i Àngels Ollé (antigues mestres de Talitha) dialogaven amb dues mestres que les acullen cada any i gaudeixen del seu regal. Eren l'Imma Diego, de l'escola Torreforta de Tarragona i CArme Blanco, de l'escola Sant Miquel de Cornellà. Les mestres varen explicar la incidència d'aquestes visites en les criatures, mestres i famílies de la seva escola.



La darrera presentació del matí era a càrrec de Pablo Albo i  Pep Duran. Coneixem en Pep de fa molts anys i l'hem escoltat explicant els seus contes deliciosos molts cops. 

 
El diàleg que mantenien els dos contadors va ser ric, però també divertidíssim. I és que Pablo Albo va resultar ser la sorpresa del matí. Agut i enginyós, rialler i joganer, va ser el contrapunt ideal d'en Pep Duran. Va explicar un conte humorístic i un altre emocionant, i ens va deixar tothom encantats.

  A la tarda vam escoltar dues propostes molt interessants, la de l'escola Les Pinediques de Taradell i la de Joan Pelegrí de Barcelona. Els ponents eren David Altimir i Maria Lluïsa Erill.



La cirereta del pastís la va posar Mariona Trenchs, que ens va oferir uns quants contes d'aquella manera tan particular que ella té d'explicar-los: cantant i parlant alhora, emocionant-nos i fent-nos riure amb la seva expressivitat.

Un èxit aquestes terceres jornades. Ja tenim ganes que passi un any i arribin les quartes!